Ivan Ković

 

The Wizard of Oz (1939) – Čarobnjak iz Oza

 

 

Kod nas nazvan: Čarobnjak Iz Oza

Žanr: Avantura | Porodični | Fantastika | Muzički

Režija: Victor Fleming

Glumci: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger…

 

Priča:

Tornado odnosi Doroti Gejl u magični svet gde ona ide u pohod da pronađe čarobnjaka koji će je vratiti kući.

 

Moj osvrt:

Ovo spada u moje klasike iz detinjstva. Neretko se ispostavi da ti filmovi i nisu toliko dobri koliko su mi se tada činili (Red Sonja), a neki, bez obzira na neke mane, za mene spadaju u remek dela (Clash Of The Titans). Plašio sam se da će ponovno gledanje Čarobnjaka biti malo razočaranje. Na svu sreću, to nije bio slučaj. Na početku vidimo devojčicu koja odrasta u ne baš sjajnim uslovima. Kasnije, kada prelazi u magični svet, film koji je do tada bio crno-beli, dobija sve boje. Meni je ovo genijalna ideja jer prelazak iz ne baš lepog okruženja koje je ovekovečeno mračnim bojama u okruženje magije gde boje šljašte izgleda zaista fenomenalno. To je prva stvar koja mi se na ponovno gledanje opako dopala.

Mnogi ljudi baš i ne gotive mjuzikle. Ni ja nisam naročito veliki fan, ali ako je muzika odlična i ako je dobro uklopljena u priču, onda ne mogu da imam nikakve zamerke. Ovde su sve pesme sjajne. Legendarnu „Over The Rainbow“ verujem da svi znate. Sve ostale su vesele, komične i odlično podržavaju priču. Sledeća stvar koja mi se dopala su štosovi. Kada sam bio klinac, tada su mi gegovi bili ispred svega. Sada sam u filmu pronašao mnogo dobrih šala koje najmlađi ne mogu da shvate i pređu preko njih.

Nisam veliki fan filmova koji nevino propagiraju ljubav, prijateljstvo, dome slatki dome fazone i slične stvari, ali ovo je toliko veselo i tako zanimljivo da uopšte nisam obraćao pažnju na te glavne poruke. Ceo film izgleda fenomenalno pa čak i za današnje standarde. Džudi Garland je u svojim crvenim cipelicama, malo je reći, preslatka. Svi likovi i glumci su odličnii i dopadljivi. Zbog svega toga, ovaj film smatram obaveznom lektirom i to ne samo za najmlađe.

Zanimljivosti:

Postojala je namera da se koristi čuveni MGM-ov lav za ulogu lava a da mu glumac pozajmljuje glas ali su kasnije odustali od toga. Ovaj film je ušao u ginisovu knjigu rekorda kao onaj koji je najkasnije dobio svoj nastavak (Return To Oz). Džek Hejli koji glumi Limenog je jedini koji je izjavio da nije uživao na snimanju filma.

Mnoge scene sa vešticom su izbačene zato što se smatralo da će biti suviše strašne za publiku. Džudi Garland je morala nositi spravu koja liči na korset kako bi izgledala mlađe i kako bi joj grudi izgledale ravno. Ona je izjavila kako je zbog toga imala konstantne bolove. Čuvena scena u kojoj ona peva Over The Rainbow umalo nije izbačena iz filma jer su smatrali da je sa njom deo filma koji se dešava u Kanzasu predug. Kostim lava je bio težak oko 40kg i napravljen je od kože lava.

The House of Winston je u čast filma 1989 napravila prave cipelice od rubina. Njihova procenjena vrednost je $3.000.000. Dorotine cipelice se sada nalaze u muzeju Smitsonijan. One su toliko popularne da se crveni tepih oko njih već nekoliko puta morao menjati.

 

Naj scena:

Moja najdraža scena je kada Doroti prvi put sreće Strašilo. Njegova šala i pesma koja sledi su mi legendarni. Ali kada je kvalitet u pitanju, tu nema dileme. „Over The Rainbow“ je jedna od najboljih scena ne samo u filmu već i u kinematografiji.

. . .