Konstantin

 

Osnovi tehnike delfin ili leptir stila plivanja

 

Kako naučiti delfin plivanje ili leptir stil tehniku plivanja

 

Velimir Stjepanović srpski plivač rekord leptir delfin stil plivanja

Olimpijske igre u Londonu i nastup naših plivača podigli su interesovanje za plivanje. Posebno za delfin stil ili leptir (butterfly) stil plivanja.

Uz to, mnogi su na moru ili se spremaju za odmor pored vode, pa je ovo idealno vreme da savladaju tehniku delfin stil plivanja.

Sam stil je nešto teži za plivanje od slobodnog, takozvanog kraul stila, i dosta teži od prsnog plivanja ali je vrlo atraktivan i koristan.

Posebno se preporučuje onima koji žele da smršaju, povećaju kapacitet pluća ili rašire grudni koš i ramena. Kao i da impresioniraju devojke na plaži svojim masovnim talasanjem i prskanjem vode okolo. Svakako ćete biti primećeni.

Suština delfin stila je da se odbacujete donjim delom tela i skupljenim nogama, da se gibate celim telom i da glavom gurate napred kroz vodu dok se ruke šire u vidu leptirovih krila. Kao i kod svakog plivanja izdišete dok ste u vodi, udišete pri skoku napred kada vam je glava iznad vode. Bitno je da se opustite u vodi i delfin stil će vam prirodno poteći kroz telo i uživaćete u plivanju. Možda i nekoga zadivite vašim praćakanjem. Okret u vodi nije obavezan.

Na takmičenjima profesionalni plivači prave udisaj pri svakom zamahu ruku, ali u rekreativnom plivanju to može biti i svaki drugi ili treći put, zavisno od vaših kapaciteta pluća. I nemojte misliti da je pogrešno udisati svaki drugi treći zamah, sve zavisi od vaše kondicije. Ohrabrujem vas da naučite ovaj stil plivanja, potrebno je samo malo hrabrosti i vežbe. Posle ćete uživati.

Postavljam dva video klipa koji daju osnovni prikaz tehnike.

Srećno zaplivajte.

. . .

Tehnika leptir – delfin stil plivanja

.

Kako naučiti plivati delfin leptir stilom

.