Aleksandra Popović

 

Koko Šanel i Igor Stravinski

 

Koko Šanel (1883-1971) bila je poznati francuski dizajner i osnivač modne kompanije i svetski poznate marke Šanel.

Sa Igorom Stravinskim upoznao ju je veliki baletski umetnik Sergej Djagiljev. Nakon revolucije u Rusiji, Stravinski se sa porodicom doselio u Pariz gde je sa svojom porodicom odseo u vili Koko Sanel. Tu se romansa i odigrala. Stravinski je bio ozenjen, pa je aferu krio od javnosti.

Kazu da je ova veza na njih duboko uticala i da se to naročito odrazilo u njihovom stvaralaštvu.

www.sandrapopovic.com

www.wonderstringquartet.com

.

Igor Fjodorovič Stravinski (Oranienbaum, 17. jun 1882 — Njujork, 6. april 1971), je bio ruski kompozitor, kojeg danas mnogi, i na zapadu i u njegovoj rodnoj domovini, smatraju jednim od najuticajnijih kompozitora XX veka. Od 1910. godine živio je u Švajcarskoj i Francuskoj, a od 1937. godine u SAD. Američki državljanin je postao 1945.

Bio je otelotvorenje kosmopolitskog Rusa kojeg je Tajm naveo kao jednog od najuticajnijih ljudi XX veka. Pored priznanja koja je dobio za svoje kompozicije, stekao je slavu i kao dirigent i kao pijanista, najčešće na premijerama vlastitih dela. Godine 1939. i 1940. predavao je muzičku estetiku na Harvard univerzitetu u Bostonu (predavanja objavljena pod naslovom Muzička poetika 1942).

Odlikuje se velikom raznovrsnošću muzičkog izraza i stilske orjentacije. U prvoj fazi je spajao ruske folklorne elemente sa impresionizmom, zatim je bio ekspresionista sa čestim oslanjanjem na džez, a kasnije je primenio neoklasični stil. U poslednjoj fazi je koristio principe dodekafonije. Imao je veliki uticaj na svoje mlađe savremenike u mnogim zemljama.

Međunarodnu slavu prvo je stekao sa svoja tri baleta, koja je naručio Sergej Dijagilev, a čiji ih je Bale ruse i premijerno izveo. Ta tri baleta su Žar-ptica (1910), Petruška (1911) i Posvećenje proleća (1913). Posvećenje proleća, čija je premijera izazvala pobunu publike i javnosti, preobrazila je način na koji su kasniji kompozitori gledali na ritmičku strukturu.

.

Igor Stravinski – Žar ptica

.