KOJI TABLET IZABRATI

Najbolji tablet za vas ili kako izabrati tablet na tržištu. Šta gledati kod tableta, dimenzije ekrana, operativni sistem, cena, perfomanse

 

Kako izabrati odabrati i kupiti najbolji tablet za android sistem

Kako odabrati najbolji tablet za svoje potrebe?

Kako izabrati najbolji tablet za sebe? Kuća nam je puna raznih gedžeta, no rešili smo da kupimo i tablet. Hteo sam to sebe radi, da bih mogao da preko njega čitam dnevnu štampu, surfujem i blogujem, mada je to i potreba mladjeg deteta da savlada android platformu, i da bude u korak sa savremenim tendencijama u telekomunikacijama.

Krenuo sam u istraživanje tableta, želeo sam izabrati najbolji tablet za pare koje sam imao, tim pre što smo se spremali za more, pa sam hteo i za plažu da imam elektronsku spravu i monitor za čitanje knjiga i surfovanje. U preliminarnim konsultacijama razmatrali smo i mogućnost da kupimo klasični Kindle e-reader (čitač elektronskih knjiga) ili da sačekamo novi Kindle fire 2, što je tablet i čitač sve zajedno. No, želje za komforom i većim ekranom su presudile u korist da se kupi klasični tablet od 10″.

Prvo razočarenje na koje sam naišao u Beogradu u akciji kako izabrati tablet je to što je izbor i ponuda tableta u Beogradu očajna do nikakva. Jako mali broj ponudjenih tableta, a i to što ima u radnji je uglavnom samo onaj model koji je izložen, što nije dolazilo u obzir da kupujemo, jer smo hteli komad koji nije otvaran i testiran od strane radoznalih potrošača nalik nama. Takodje, izbor boja tableta je nikakav – skoro nula ako ne računamo crnu boju, pošto smo želeli da kupimo ćerki tablet u nekoj pastelnoj i veseloj „ženskoj“ boji. To sa izborom boja tableta je nemoguća misija, verujte nam.

Pogledao sam i stanje kod operatera mobilnih telefona, da vidim šta oni nude i da li to vredi. Samsung Galaxy Tab 10″ i 7″ tableti u Telenoru su odličnog kvaliteta i smatraju se za najbolji tablet ali su po mom dubokom sudu preskupi. Posebno je promašena investicija zastareli HTC Flayer. Dati 550 eura za u stvari netbook bez tastature, to nije opravdano. Probao sam u Telenoru i kineske varijante, Huawei i ZTE, ali mi se nisu baš do kraja svideli; „tvrd“ i hrapav ekran, spor i loš odziv aplikacija na kretanje prsta, tim pre što me i 16:9 format ekrana koji imaju nervira. Mada, opravdanje za kineze je što su to sve davno zastareli modeli tableta koji su u aktuelnoj ponudi jer Telenor ne nabavlja njihove novije i mnogo bolje modele tableta. I onda se pitate kako izabrati tablet u zemlji Srbiji, gde je najbolji tablet u stvari onaj koga jedino ima i za koji imate pare.

Kad smo pomenuli monitor tableta, u smislu formata ekrana, odnos 4:3 koji ima Apple Ipad je nekako najidealniji i najbolji tablet za sve potrebe. I u svemu drugom, osim u operativnom sistemu (ako ste Android zavisnik), Ipad 2 je reper i najbolji tablet za sve. Mana mu je nedostatak USB utičnice i što OS nije za Android market koje dominira kod nas, ali je celokupan utisak pri radu sa njim božanstven. Tek nakon 10-ak isprobanih drugih tableta, shvatio sam zašto Apple vlada svetskim tržištem tableta i zašto je najboji tablet. Zaista su najbolji i da novac nije ograničenje svi u porodici bi imali Ipad 2 ili 3 i pitanje kako izabrati tablet vas ne bi mučilo.

U VIP-u sam probao VIP tablet od 10 inča (kineski ZTE pod Vodafon brendom veličine 9,7″), ali je imao par mana: težak, spor odziv na prst i čudno formatirana rezolucija – neke stvari na internetu se nisu videle kako treba. Probao sam i još par verzija brand tableta koje imaju Telenor i MTS.

U medjuvremenu sam probao i nekoliko niskobudžetnih tableta, kao Prestigio, Wayteq, Viewsonic i Archor, ali su bili mahom spori i tehnološki zastareli – kod nas je zbog potrebe kupaca za niskom cenom uglavnom sve staro po godinu i više dana. Na kraju sam naručio Asus Transformer Prime 10, jer je imao sve karakteristike koje su mi trebale, plus tastaturu koja se mogla dodati. I taman dok sam čekao da stigne, zapao mi je upravo taj model u ruke na kratko testiranje. To beše malo razočarenje za mene. Pre svega zato što Tranformer Prime tablet nije stabilan sa tastaturom, prevrće se, i dosta je težak pošto je u aluminijumskom kućištu. To nije bilo rešenje i tablet za moju ćerku, težak je za dete, iako su sve ostale karakteristike bile odlične. Odustao sam od njega u zadnjem momentu.

Na kraju sam došao do Acer Iconia tableta koji je delovao sjajno na prvi pogled, lep i elegantan tablet, još u tamno crvenoj boji. Medjutim, problem sa njim je bio u odzivu ekrana na kretanje prsta. Tu mislim na situaciju kada prstom zadajete komande na ekranu, uveličavate ili smanjujete sliku, šetate je gore dole i radite u multitasking modu. To mi se nije dopalo ni malo, nekako je bilo sporo i sa kašnjenjem, a to zna da nervira, pogotovo kada puno i brzo radite sa tabletom. To svojstvo, nekako tvrdog ekrana imaju mnogi tableti, dok je najmekši i najlepši osećaj kod Ipad 2 tableta. Acer Iconia je imala i zastareo OS koji se neće nadograditi oficijalno na zadnju verziju ICS, pa je i to bio razlog da odustanem. Tako je moja ćerka otišla na more bez tableta.

Dok smo bili na moru, na plaži sam koristio od prijateljice ruskinje jedan Toshiba tablet dobrih perfomansi za čitanje. Ispostavilo se ipak da ništa ne može da zameni Kindle ili Sony elektronski čitač knjiga ako hoćete da čitate knjige napolju, na otvorenom. Možete vi da ležite na plaži i da surfujete internetom, da pregledate Baštu Balkana i neki drugi blog, da pročitate dnevne vesti i pogledate poštu, ali to nije to, refleksija svetlosti na monitoru vam stalno ometa duže čitanje. Posebno ako želite da čitate knjige, a ja sam poneo 12 elektronskih knjiga, nameran da ih za mesec dana boravka na moru iščitam. Tablet definitvno nije za čitanje knjiga, pogotovu što knjige u pdf formatu nisu tako komforne za čitanje kao u Kindle Amazon formatu za e reader.

.

Kako izabrati tablet i karakteristike i perfomanse tableta o kojima vodite računa pri kupovini

Kako izabrati odabrati i kupiti najbolji tablet za android sistem kindle fire 2

Kindle Fire tablet za čitanje i surfovanje

Iz celokupnog mog iskustva sa tabletima proizašle su neke praktične preporuke o kojim stvarima treba voditi računa pri kupovini tableta. Tek kada probate neki tablet shvatite koliko je neka stavka bitna za vas i koliko kvalifikuje ili diskfalifikuje za najbolji tablet. Idemo redom:

Težina tableta: Lepo je imati veliki tablet u aluminijumskom kućištu, ali težina zna da bude problem pri dužoj upotrebi a posebno pri nošenju. Deci kupujte plastični tablet koji je lak. Sve što je teže od pola kilograma će vam smetati za nošenje. Najbolji tablet ne znači i najlakši.

Monitor, rezolucija i veličina tableta: Zavisno za šta vam treba, birate veličinu i oblik monitora. Meni se činilo da je 10 inča prava mera, da je 7 inča malo, što i jeste, ali je na kraju veličina od 8 inča (8,2″ koju ima Motorola Xoom 2 tablet ili Samsung 7,7″) nekako ispada najidealnija za upotrebu. Uz to, kad kažemo monitor od 10 inča (tačnije 9,7″ ili 10.1″), to može biti monitor proporcija Ipad-a koji je više kvadratan 4:3, ili pak pravougaone dimenzije tableta 16:9 koje imaju koreanci. Meni se više dopada 4:3 razmera i to preferiram pri izboru.

Posebno svojstvo svakog monitora je rezolucija, pozadinsko osvetljenje, jačina osvetljenosti i intezitet boja. Tu recimo lično ne volim boje kod Samsung monitora jer su mi nekako veštačke, iako imaju dobro osvetljenje i ako svi hvale njihove ekrane. To je stvar ličnog ukusa. Preporučujem da idete na veću rezoluciju monitora tableta, HD po mogućnosti, jer sve aplikacije idu u tom smeru, manje zamarate oči pri čitanju i gledanju i uopšte bolja rezolucija vam daje lepši i kvalitetniji utisak. Meni je u tom smislu Ipad najbolji tablet.

Brzina procesora, radna memorija i operativni sistem: Jači procesor i više radne memorije vam treba samo ako ste geek koji igra zahtevne igrice, za obične stvari procesor treba samo da bude dovoljno jak za standardne operacije, što kod većine boljih tableta nije problem. Niskobudžetni tableti znaju da budu spori, da čekate na izvršenje operacije. To nervira, opasno nervira. Najbolji tablet u tom smislu mora da radi brzo i pouzdano.

Operativni sistem je stvar koja će vas stalno podsticati na upgrade kod tableta i smart phone-a. Kupite uredjaj za jedna operativni sistem, nekako ga za godinu dana nadogradite na već dve nove verzije androida, i onda više nema nadogradnje. Tablet vam je zastareo. Radi on, ali ne može da pogura novi operativni sistem i ultra nove i zanimljive aplikacije. U tom smislu posmatrajte tablet kao potrošnu robu i uredjaj koji ćete menjati svakako u sledeće dve godine, toliko mu je tehnološki rok trajanja.

Periferija, kamere, oprema, 3G, USB: Nekome je jako bitno da mu tablet ima 3G pristup mobilnoj mreži, da može da se ubaci sim kartica i koristi internet preko mobilnog telefona. U tom smislu morate kupiti tablet koji ima tu opciju. Meni je wi fi pristup internetu preko hot spot lokacije sasvim dovoljan, tim pre što mislim da je internet preko Telenora bezobrazno skup i nepravedno tarifiran. To govorim vrlo objektivno zato što koristim mobilni internet u inostranstvu kod drugih ino operatera u regionu i vidim velike razlike u ceni i ponudi.

Iznenadjenje koje će vas sačekati je da neki tableti nemaju nikakav USB priključak, na primer Ipad 2 (čak ni novi Ipad 3). Ima nekih tableta koji imaju micro USB ali nisu OTG, ne možete koristiti normalno taj USB, na način na koji ste to naučili. Treba vam OTG kabl ili adapter da bi mogli da koristite fleš memeoriju ili internet modem. Vodite o tome računa. Kao i o HDMI priključku ako vam treba.

Zatim, da li tablet ima dobru zadnju kameru visoke rezolucije, da li ima prednju kameru za skype i video chat, sve su to pitanja. Teško ćete sa tabletom slikati i snimati filmove, ali neko i to hoće, pa neka onda traži HD rezoluciju zadnje kamere. Mala prednja kamera u koju gledate dok radite je fin komfor i opcija za video chat i lakše slikanje autoportreta ali suštinski retko upotrebljiva.

GPS, prenos podataka, Wi Fi: Ne mali broj korisnika se iznenadi kada kupi niskobudžetni tablet sa situacijom da nema GPS opciju i da mu tablet ne može služiti za navigaciju u kolima ili na otvorenom prostoru. Ako vam to treba, proverite da li vaš tablet ima tu opciju ili ne. Stvarno vas može razočarati situacija da vam vaš najboji tablet na koji ste tako ponosni ne može biti navigacija, a osrednji smartphone može.

Uz to, pogledajte na koji način se vrši transfer podataka sa pc desk računara na tablet, da li je to bluetooth, usb ili neko treće rešenje, na primer wireless. Nekada transfer preko usb-a na tablet zna da bude deprimirajuće spor. Mom nestrpljenju, odnosno potrebi da imam vrlo brzo uspostavljen internet u kafeu u kome se nadjem, često se suprostavi spor Wi Fi na uredjaju. Kod jeftinijh tableta to vas uglavnom čeka kao mana, čekanje da se wi fi poveže sa hot spotom. Kod Ipad-a je to na primer trenutno, i to vas tako čini srećnim. Posebno kada pored Ipada isprobate i druge tablete i shvatite sitne i krupne razlike u detaljima.

Memorija i slotovi tableta: Ako na tablet stavljate zahtevne igrice i filmove, treba vam velika interna memorija, počev od 16 GB pa na više, ili pak slot za SD karticu da možete da povećate kapacitet memorije. Memorija će vam trebati i ako ste android fanatik pa stalno punite tablet beskrajnim android aplikacijama, muzikom, video klipovima. Za obično korišćenje tableta i 16 GB je sasvim dovoljno. Nabolji tablet u svetu je i dalje ograničen na 64 GB memorije.

Brand ili no name tablet: Jedno je pitanje kako izabrati tablet po pitanju perfomansi a drugo po pitanju brenda. Moj savet vam je da deci i za početak uzmete kvalitetan no name ili half name tablet: Prestigio Multipad, Wayteq, Archos, Blueberry, Viewsonic … ako ih možete naći i ako niste super zahtevan korisnik tableta. Toliko brzo napreduju tableti da je vaš najnoviji tablet za 6 meseci potpuno zastareo, osim ako nemate Ipad. Uz to, cena no name tableta je skoro duplo manja a pruža skoro isto, i razbija se i haba istom lakoćom kao i skupi tableti, tu nema razlike, otpornost na beton je slična. Ranije su no name padovi bili loši, ali su se vremenom popravili u većini perfomansi.

Baterija i autonomija: Godinama je Ipad bio pojam za autonomiju tableta, skoro 10 sati rada sa njim bez dopunjavanja baterije i zato se i smatrao za najboji tablet u svetu. Android tableti su počeli sa slabim baterijama i tek se u zadnje vreme top modeli približavaju Apple tabletu i čak ga za malo i prestižu, ali cene top modela su visoke. S druge strane ako kupite tablet niže cene morate računati da je autonomija uredjaja ograničena, na 3-6 sati, zavisno od vrste rada sa njim. Ako vam je wi fi stalno uključen, ako gledate video klipove i ako imate nekoliko paralelnih procesa koje obavljate, brzo ćete ga istrošiti. Obratite pažnju na taj aspekt ako vam je bitan.

Cena: Generalno gledajući, tableti su neopravdano skupi za ono što pružaju. Izuzimam tu trenutnu pojavu dva dobra uredjaja: Kindle Fire 2 tablet od Amazon-a i Google Nexus 7 tablet po cenama od 100 do 200 EUR (kod nas 250+ Eura kako god okrenete), za koje se nadam da će napraviti i cenovnu revoluciju na bolje i na niže.

Uporedite li i najbolji tablet sa laptop računarom, dodjete do toga da duplo jeftiniji laptop ima duplo više funkcija (usb, dvd rom, hdmi, memorija)  i mogućnosti od tableta i da je za njega potrošeno 4 puta više materijala – tablet teži oko 600 grama a laptop oko 2.600 grama. Znamo da je sve u cenama komponenti, obimu proizvodnje i prodaje, ali …

… Ali, sve je to jednostavno, cena tableta je mera potrošačevih želja i potreba. Najbolji tablet za vas i ne mora da bude najskuplji.

Zlatko Šćepanović