Aleksandar Parezanović

 

Letovanje u Grčkoj na drugom prstu poluostrva u mestu Kalamitsi

 

Kad krenete put severa Grčke, na Halkidiki („tri prsta“), na samom „noktu“ drugog prsta zvanog Sitonija (Sithonia), otkrićete plažu i istoimeno mestašce, koje se zove Kalamitsi. Ako ste smešteni u daleko poznatijim mestima za masovni turizam, kao što su obližnji Neos Marmaras (30km) ili Sarti (15km), sigurno će Vam domaćini reći da sednete u auto i odete na jednodnevni izlet ili kupanje u ovo mesto, a ako tu poželite i da ostanete, treba ponešto da znate, da bi doneli odluku.

Hotela, onih sa puno zvezdica, sa „all inclusive“, bazenima i jakuzijem – nema. Zato ima :

– finih i manje finih apartmana, blizu plaže (više onih finih, lepo osmišljenih, gde projekat nije, kako to često tamo biva, osmislio deda, projektovao kumašin, gradio šurak a opremao zet);

– Postoji nekoliko lepih, ozelenjenih kampova, ako ste kamper, ili to ponovo poželite da budete;

– Tu je ronilački centar za školovanje i uživanje u druženju sa delfinima i podvodnim svetom;

– U Kalamitsiju ćete kupovati u dve samoposluge i tri kamperske radnjice sa, manje-više naučnofantasičnim cenama (sve što u Srbiji zamislite, pomnožite sa, recimo x 2);

– Nećete kupovati ribu pored mora;

– Imaćete gde decu u pubertetu da pošaljete na „dojedavanje“ u giros taverne, po pristojnoj ceni;

– Moćićete da pristojno ručate i večerate u nekoliko dobrih i lepo osmišljenih taverni i restorančića na samoj obali, gde se jedna, naravno, zove „Zorba“ i gde, u krug, na svaka dva-tri dana, neko od restorana pravi grčko veče sa muzikom, koja se čuje u svim ostalim restoranima;

– Nećete hraniti komarce, nešto ih, praktično, nema;

– Kupovaćete dobar med, jer se sa puta vidi puno košnica u okolini;

– Kako u Kalamitsiju nema trga ni trotoara, večernja šetnja će vam, ako ste u formi, trajati 10 minuta, posle čega ćete odlučiti da li da okrenete još jedan krug, ili sednete na pesak na plaži ili ćete se, ipak, smestiti u restoran, ili uzjahati na internet, ili čitati knjigu, ili….šta god, u društvu.

Za sve ostalo ćete ući u auto i vozati se u veća mesta.

Ljudi se u Kalamitsi vraćaju, jer je plaža predivna, takva da imate problem naterati sebe da tokom dana autom tražite neke druge, pošto je ova – najlepša. Dovoljno široka da primi i stalne i jednodnevne goste, čista, sa dostojanstvenim plažnim restoranima koji vas ne maltretiraju prejakom muzikom.

Ako imate malu decu, bićete u carstvu roditelja sa istom takvom decom. Međutim, ako Vas može iznervirati kmekanje razmaženijih klinaca i njihovih urbanih mama i tata koji sa filozofskim mirom (kako to piše u manualima za uzgoj novih klinaca) tiho odgovaraju na histerije klinaca – postoji šansa da imate problem.

Opet, ako imate pubertetsku decu, koja još idu sa vama na more, budete sigurni da će uživati i da će vas ljubiti što ste ih tamo odveli, jer će posle dan,dva upoznavanja otkriti da su svi „pubosi“ usmereni jedni na druge i da se svi zajedno kupaju, blesave, skaču sa stena, po podne i predveče igraju odbojku na pesku, uveče se zaljubljuju i idu na noćno kupanje, ako im to ne branite. I budite uvereni da su u ovom mestu vrlo sigurni, jer se svi znaju, uvek će vam neko od klinaca reći gde je ko, sasvim fina situacija.

Lako ćete praviti nova poznanstva, ako to volite, jer su i odrasli usmereni jedni na druge.

A ako ste zaljubljeni par i ako vam ništa od ovog prethodno ispričanog ne smeta, vratićete se iz Kalamitsija – još zaljubljeniji.

Pored svega ispričanog, ako Vam ne smeta da sedate u kola po vrućini, Kalamitsi je dobra pozicija i za otkrivanje 70 plaža i lokacija levo i desno (istočno i zapadno) na Sitoniji, što su lepo opisali na sajtovima Astra travela i NS travela, agencija koji su se dobro pozicionirale na Sitoniji.

Toliko od nas, ostalo otkrivajte sami.

. . .