Adrijana Milosavljević

 

“LETNJE KUVANJE KULTURE” u Kruševcu od 7. do 11.avgusta

 

Festival “Avgust jednog diverzanta počinje” 7. avgusta u Kruševcu pod sloganom “Letnje kuvanje kulture”. Kulturu će imati prilike da kuvaju svi posetioci AJDE festa sve do 11. avgusta, a u tih pet dana Kruševljane očekuju izložbe, radionice, tribine, filmovi, koncerti, poetske večeri, DJ nastupi…

Organizatori AJDE festa, Asocijacija mladih i Kulturno prosvetna zajednica, najavljuju pregršt zanimljivih programa na ovogodišnjem festivalu. Program će se kao i prošle godine odvijati na više lokacija – dvorište KPZ-a, kruševačka Gimnazija i Biblioteka za mlade, a izložba „Zbogom underground: Saša Marković Mikrob“ biće izložena u Kruševačkom pozorištu.

Muzički program festivala predstaviće žanrovski raznovrsnu sliku muzičke scene Srbije i regiona. Publika će imati priliku da vidi i čuje izvođače i predavače koji su po kvalitetu i autentičnosti izraza poznati i van granica matičnih država. Posebna pažnja usmerena je na lokalne bendove koji su obeležili kruševačku muzičku scenu devedesetih. U sklopu muzičkog programa na AJDE festu će nastupati: Kanda, Kodža i Nebojša, Veliki prezir, Scarps, Vitamin, Plišani mališan i Ruski lekari.

Sem što svojim sugrađanima žele da pruže zabavne letnje sadržaje, ekipa Ajde festivala i ove godine spremila je programe za one koji žele da nauče nešto novo. Za one koji žele da razviju veštine kreativnog pisanja biće organizovana radionica koju će voditi Ana Vučković, književnica i master filmologije. Radionica Mimart teatra, zasnovana na principima uličnog, nenajavljenog performansa, podučiće polaznike kako da umetnost prenesu u svakodnevne okolnosti i kako da te okolnosti preoblikuju. U okviru trodnevne strip radionice pod vođstvom Borisa Stanića i Vladimira Palibrka učesnici će imati prilike da ispričaju svoje snove sa poznatim ličnostima, a zatim će svi zajedno crtati stripove po datim pričama. Popodnevno opuštanje uz kreiranje aviona od papira u okviru radionice Aerogami za Kruševljane sprema Oliver Veljković, diplomirani slikar.

Filmski program Ajde festivala prezentovaće nova i smela filmska ostvarenja iz Srbije i drugih zemalja. U razgovoru sa autorima publika će moći da sazna  kako se snima film i kako se prevazilazilaze problemi sa kojima se autori susreću. Filmski program čine  filmovi: “Vitamin i Cveće“ „Zlato duž obala“,  „(On the quest for) Beograd underground“, “Dragan Wende, West Berlin” i “Viljuška puna ljubavi”.

Pored ostalih programa, kruševačka publika imaće prilike da uživa i u stihovima zanimljivih autora, koji će pokušati da publici približe svoja razmišljanja i emocije, izražene kroz poeziju. U okviru poetskog programa na ovogodišnjem AJDE festu čućete stihove koji nastaju sada, ovde i tamo: u Kruševcu, Zagrebu i Mostaru, i to kako iz pera onih koji izdaju svoje prve zbirke, tako i onih koji za sobom imaju kilometre stihova. Zdenko Franjić, često nazivan dobrim duhom andergraunda, sa svojom prijateljicom Lju Anđelković nastupiće kao sastav “Babilonci”. U okviru ovog programa biće održana promocija knjige “POBUNA” lokalne autorke Marije Krsmanović, kao i knjige pesama “Fragmenti”, Borislava Hrastova, gosta iz Mostara.

Ajde matine predstavljaće predah između dnevnog i večernjeg programa, gde će se gosti, organizatori i posetioci festivala družiti i opuštati uz neformalna muzička izvođenja, zajedničko spremanje hrane i osveženje. Baza i oaza popodnevnog odmora biće dvorište kruševačke Gimnazije, smešteno u centru grada, a opet izolovano od saobraćaja i gradske gužve. U okviru Ajde matinea uz muffine i osvežavajuća pića, pozitivnu atmosferu će muzičkim programom upotpunjavati dvojica kruševačkih muzičara i prijatelja AJDE festa Gillien i Dušan Nikolić, kao i gosti iz Mostara DJ Rime i Ridikulus.

Na festivalu Avgust jednog diverzanta razgovaraće se u okviru tribina o tome kakva je kruševačka rok scena danas i nekad, koliko je umetnost diskriminisana i koliko je javnih prostora koji zvrje prazni, a mogli bi se iskoristiti za razna kulturna dešavanja.

Festival su podržali asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Fondacija za otvoreno društvo i Švajcarski program za kulturu Zapadnog Balkana, kao i brojni lokalni partneri.

Više od programima može se pronaći na:

http://ajdefest.com/

. . .