Veselinka Stojković

 

Nastavlja se akcija pomoći porodici Stanojević u Novoj Brezovici kod Vranja

 

ZAISTA, OVAJ DEO SRBIJE JE PREPLAVLjEN SIROMAŠTVOM.

KADA ĆE SE TO IZMENITI?

 

U petak, 17. avgusta 2012. godine, zajedno sa protonamesnikom Bobanom Ilićem – parohijskim sveštenikom, članovi Društva „Justinova omladina“ Vranje – mladi pesnik Stevan Milošević i Stefan Stošić, učenik trećeg razreda Gimnazije u Vranju, uručili su pomoć porodici Stanojević iz Nove Brezovice, opština Vranje.

 

Dobrivoje i Velica Stanojević sa ocem Bobanom Ilićem i mladim pesnikom Stevanom Miloševićem

 

Da podsetimo:

Porodici Stanojević je 22. jula ove godine izgorela kuća do temelja sa svim stvarima u njoj. Nisu uspeli ništa da spasu. Kao prvu pomoć, dobili su šator od vojske u kome i danas spavaju.

U nedelju, 12. avgusta, pesnikinja i humanista Zorica Sentić organizovala je akciju pomoći porodici u odeći, pokućstvu, hrani. Učestvovala su deca iz pesnikinjinog rodnog sela Levosoja kod Bujanovca i deca sa Zlatibora, iz sela Mačkata.

 

 

Veselinka Stojković poklanja deci za sreću svoje knjige

Društvo „Justinova omladina“ je porodici Stanojević pomoglo u odeći koju je prikupilo od dobrih ljudi, sredstvima za higijenu, u hrani. Poklonilo im je i ikonu svoga zaštitnika – Prepodobnog Justina ćelijskog i vranjskog, i obećalo da će im pomagati koliko bude moglo.


Među prvima koji su pritekli u pomoć je i Stefan Stošić, učenik Gimnazije u Vranju

 

Na sajtu Eparhije Vranjske „Justinova omladina“ je pozvala sve ljude dobre volje koji mogu da pomognu, da se uključe u akciju.

 

Istog dana, po povratku iz Nove Brezovice, Stevan se javio pisamcem:

Stevan Milošević, 17. avgusta 2012. u 17.39.

 

Profesorka, bili smo kod ovih ljudi, pomogli koliko smo mogli. Krevete će dobiti u toku sledeće nedelje, to im najviše treba, naravno, posle krova nad glavom.

 

 

Baka Velica: „Sine, jednu kućicu za ovija dečica, malecku, kakvu bilo, samo toj“. A četvoro je njenih unuka bez krova nad glavom, sa majkom.

 

Blizu njih ima još jedna porodica, oni imaju troje dece. Dečaci su treći, peti i sedmi razred. Njima su neophodne stvari, odnećemo i njima nešto, kupićemo školske rančeve. Jedan od tih mališana ima šećer 28, to je dobio od stresa. Kada je jedne zime išao ka školi, presreo ga je vuk, to mu je zauvek promenilo život. Zaista, ovaj deo Srbije je preplavljen siromaštvom. Kada će se to izmeniti?

 

Fotografije: 

Vesna Ivanović

„Justinova omladina“ Vranje