Velibor Mihić de Majo

 

Radost za dečje oko i maštu…

Kuće za lutke

 

 

 

Holandski arhitekt Petrus Kajpers, „otac“ moderne holandske arhitekture, dizajnirao je „Muzej Rijks“ u, zaista, monumentalnom stilu holandske neorenesanse.

Ovde se radi o, tzv., „kućicama za lutke“. Nešto, zaista, „vanredno“ – kako bi rekao Crnjanski – što ostaje u dugom pamćenju ne, samo, dece nego i odraslih koji su, i sami, nekad bili deca. Sve je tako verno, s proživljenim osećajem za minijaturu, napravljeno, kombinovano, „sučeljeno“ da, prosto, s pravom pleni dečju dušu: u tim kućama za lutke, deca mogu videti sebe u budućnosti, mogu se „projektovati“ u svet odraslih i kao budući roditelji, umetnici, pripadnici određenih zanimanja kojima će se baviti, već, prema sklonostima i obdarenostu koju svako od nas ima, pa i u detinjstvu.

Muzej je, zvanično, otvoren daleke 1885. Imao je „dovoljno“ vremena da bude „nalickan“! A o stručnosti i da ne govorimo koja je, za vredne Holanđane, poslovična.

Ovde, u muzeju, izložena je najveća kolekcija slika holandskih majstora 17. veka, ali i primerci antičke grnčarije. Takođe, ovde možete videti „Noćnu stražu“, remek-delo Rembranta van Rajna…

Najinteresantnije, ipak, deci su dve neobično nameštene kuće za lutke iz 17. veka (vidi sliku; prikazana je, samo, jedna od dve).

Ako vas put nanese u Amsterdam, ne propustite priliku da detaljno obiđete ovaj muzej.

 

oOo