Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Život Društvo

Srbija je velika tajna – seoska samoposluga i vodenica za integralno brašno

Goran Tomić

 

 

Srbija je velika tajna i stara vodenica

Vodenica, vodeničar, žito i brašno u seoskoj samoposluzi. Zašto je Srbija velika tajna kada je upoznaš

 

Srbija je velika tajna i stara vodenicaTaman kada sam pomislio da smo se kao društvo raspali, da je nestalo empatije, brige za bližnje, vrednoće, rada i poštenja, desi mi se nešto predivno što mi je u potpunosti vratilo veru u Srbiju i Srbe. Oduvek sam voleo da verujem i negde u dubini duše sam znao, da naš narod nije u osnovi pokvaren i zao. Pretpostavljao sam da su u ogromnoj većini dobri i savesni ljudi. Mediji su me stalno opovrgavali i skoro da su uspeli da me razuvere u toj mojoj veri.

Pre nekoliko dana sam bio na službenom putovanju po Valjevu i okolini. Idući iz Loznice preko Osečine prema Valjevu kolega mi je predložio, kada smo prošli selo Pričeviće da naiđemo do jedne vodenice – potočare u kojoj imaju pravog i dobrog integalnog brašna mlevenog vodeničnim kamenom. Prihvatio sam više iz znatiželje i neke nostalgije za detinjstvom kada sam kao dete gledao kako je moj ujak mleo žito u svojoj potočari.

Pored puta je bio putokaz „Vodenica“. Udaljena je od puta nekih 50 metara. Očekivao sam neku tzv. etno prodavnicu i neku ženu koja prodaje etno proizvode, a zatekao sam Srbiju. Vodenica je bila širom otvorena i u njoj nije bilo nikog. Nikog nije bilo ni u vidokrugu. Pored ulaza je bilo par pisanih poruka da se ne provejano žito neće mleti, da ako vodeničar nije u vodenici da svoje žito ostavite na klupu i napišete broj telefona na koji će vas zvati i na kraju, poruka da ko želi da kupi brašno može sam da se posluži u vodenici jer je brasno već razmereno i upakovano.

Srbija je velika tajna - seoska samoposluga i vodenica za integralno brašno na domaći način

Kada se uđe u vodenicu sa desne strane su dva vodenična kamena, koji trenutno nisu ništa mleli, sa drvenim levcima u koje se sipa žito. Ispod poda se čuje hučanje potoka.

Srbija je velika tajna - stara vodenica iznutra

Ispred je stajala polica sa naslaganim kesama sa kukurznim i pšeničnim integralnim brašnom na kojoj je pisala cena od 120 dinara po kesi od 2 kg.

Srbija je velika tajna - razmereno integralno žito

Iznad polica sa brašnom, nalazila se jedna polica na kojoj se nalazila knjiga utisaka i jedna kutija. Na toj polici i kutiji su par lepih poruka o poverenju i časti. U kutiji, ispod poklopca je bio gotov novac koji kupci ostavljaju kada tu nije vodeničar.

Srbija je velika tajna - knjiga utisaka u vodenici

Uzeo sam četiri kese brašna, u kutiju ostavio novac i uzeo kusur. Napisao sam par reči u knjigu utisaka. Malo smo fotografisali po vodenici, utovarili smo brašno u automobil, i još malo postojali ispred vodenice a da se niko nije pojavio ni u vidokrugu.

Srbija je velika tajna - poruka u vodenici

Otišao sam sa osmehom na licu.

Ako vas ikad put nanese na put od Valjeva prema Osečini, nešto pre sela Pričevići, naiđite u tu vodenicu gde možete kupiti zdravu hranu za vaše telo i dobiti zdravu hranu za vašu dušu.

.

Srnina molitva

(Desanka Maksimović)

Istoku okrenuta,

srna pod borom kleči,
moli se molitvom zverinja,
bez reči.

Od jutarnjeg sjaja
oči su joj crvene,
ne vidi oko sebe ništa,
ni okolno drveće,
ni jezero, ni mene.

Hiljadu je vekova dizao
njen visoki hram,
vajao stubove u njemu,
Gospod sam.

Mahovinom je zastro
kamen goli,
da bi srna imala
gde da se moli.

Istoku okrenuta,
moli se dignute glave
da borovi pravo rastu,
da zime ne budu ljute,

da drvo novo nikne
na mestu gde staro se osuši,
da u jezeru voda
nikada ne presuši,

da jasne budu zore,
da šumu mimoilazi grom.
Istoku okrenuta
moli se za svoj dom.

I svud iz borove kore,
kroz šume hram,
mirišu tamnjan i smola.
I dok se moli, sveću
drži joj Gospod sam.

32 komentara

 • Naslušao sam se priča o sličnim mestima u Švajcarskoj i Švedskoj gde pored puta postoje
  piljarnice u kojima se prodaje voće i povrće, ali bez prodavca, uz neodložan komentar kako to kod nas nema šanse da bude. E, vidim da ima šanse (i nade za nas).

 • Srbija je zemlja kao i H rvatska ili Bosna mozemo je voliti ili ne voliti to je samo gruda gde smo ponikli ,s razlikom netko u pravo vrijeme netko u losije zemlja kao zemlja ili ime zemlje je divno ali pola stanovnistva ne valja ,a sirotinja i nemocni nikad nisu mogli doci na celo kolone ,E kad bi mogli onda bi imali staru dobru privremeno dobru na odredeno vrijeme JUGOSLAVIJU.,kad je komsija ljubio komsiju i mogao si uci da jedes bez pitanja u susednu kucu.Ali samo na privremeno jer sve je privremeno u zivotu samo dok traje pamet kod ljudi ,a pokazalo se uvijek da moze trajati samo relativno kratko.Tito je uzeo iz celog svijeta kapital doneo i vuko kao pas u tu YU doneo i nista nije odneo izgradio mostove i YU izvadio iz blata ,dao sve sto se tad moglo dati ceo svet ga ljubio bio je gad fader pametan ali on je bio samo jedan posle su bitange sve pokrali prokockali podjelili sve sto se podjelit moglo i onda ste se uhvatili optuzivat i na kraju stacemo ajde da optuzimo Tita idiota sto nam je morao bas toliko dati da mi danas ne mozemo vratiti dug. Nevaljas kad das nevaljas kad ne das On je dao sve i imali smo sve ali nismo imali ljude prave nikad da nastave pravim putem i ogromnim kapitalom koji se trebao nastaviti prosirivati i vredno raditi ,mi nismo imali takve borce u srbij niti bilo gde u YU svi su samo potkradali sto rade i danas svi redom ,mora da je neki davo u nama tako bi rekli stari neuki ljudi.

 • Internet je nova radio mileva, još od kad su napravili da svako može da komentariše, prosto su napravili savršeno tlo za produbljivanje ljudskih slabosti. Stoga, da bi zaštitio srpsku decu koja dolaze na ovaj blog, koji zna da ima korisne tekstove, mislim da je tu negde na 50%, osećam se odgovornim da ih zaštitim od pogrešnih razmišljanja.

  Srbija nije zemlja kao i svaka druga, a pogotovo ne kao novonastale susedne zemlje. I pravi Srbi srpstvo vole (nećemo da napišemo samo Srbija, jer ima još srpskih zemalja, kao što je to Republika Srpska, tj BiH, CG, Maćedonija, i delovi današnje Cro, tj bivše fašističke NDH, samo bez Zemuna.

  Isto tako za mladje koji nisu uspeli da popasu svu dobrobit srpske palosti, koja je vidno odskočila sa uplivom ideje koju su nam plasirali stranci, beše to komunizma i nisu imali tu nesreću da žive u radničkoj SFRJ, lažnih standarda, foliranja, da upozorim da nikad ne zažale za bilo kojom Jugom, jer je to jedna od najverovatnije većih srpskih grešaka u istoriji, pošto smo je stvorili iz naših kompleksa i skupo smo platili i njeno razaranje. Ostaje nam samo lekcija da je zapamtimo za sva vremena. I verujte mi na reč, nikad srećniji nisam bio, iako mlad, nekih13 god, kad je počela da se raspada i napokon kad je nestala početkom ovog veka. Sada, iako je srpstvo i dalje u očajnom stanju, po meni ništa mnogo gorem od onog kad je bila juga, ako ništa drugo, napokon sam srbin, sa srpskim pasošem, i ne slušam gluposti da sam južni slaven, jer danas sam na jugu, sutra na severu, pa neće geografija da mi menja nacionalnost svaki drugi dan, a nisam ni slaven, jer sa katolicima a pogotovo slavenskih zemalja nemam šta da tražim, a religija na stranu, slaveni su daleko i shodno nekoj zajednici, možda i ima neka najmanja veza sa rujkama, tu ubrajam sve ukrajince (oni nacija nikako ne mogu da budu) ali i tu vezu opet vraćam na nešto religiozno, jer su nam po delima daleko bliži Oseti, nego bucmasti rusi.
  Čitamo komentare koje piše u raspravci sa nekim sigurno, kandilo vere, straota, što bi rekli, tako da se nadam da mladi imaju šta pametnije da rade, nego da čitaju 60 komentara razglabanja o veri, od strane osoba o kojima ništa ne znaju.

  Preporučujem moj recept, samo čitajte šta vam je od koristi za vaš napredak, i što dalje od računara, u prirodu u društvo, i nikakvo komentarisanje i forumašenje, a ako i da, najkraće moguće i bez rasprava, jer od toga nikakvo dobro nećete imati.

 • Tužno.Koliko osude i ni traga kršćanstvu. Da te podsjetim na
  Srijem Nebojša. Pozdrav, dvostruki poljubac, iz kako ti kažeš Cro od katolkinje i kršćanke. Srećom, nisu svi kao ti Veliki, nego je Bog u njima velik, slava Isusu.
  Moramo li se tebi obratiti za dozvolu prije nego netko odluči komentirati?
  Bilo mi je zadovoljstvo sresti osobu kao što je Kandilo Vere ako baš hoćeš…

 • NEBOJSA je rekao relativno ispravno netreba se nadmudrivati sa vjerom ni solit pamet drugom pogotovo sto i sam kaze od nekog koga i ne poznamo.Vrlo dobro a jos bih dodao nikad ne vjeruj strancu.

 • Sto se tice krscanstva to se moze najbolje vidjeti u dakovackoj katedrali u ravnoj slavonij ,tamo je najveca skupina zmija koja postoji .Vjernici ne ubijaju pravi vjernici su postena sirotinja ,SAMO drugih nema nema bogatih vjernika nigde na svijetu,pa ni kod vas u vasoj ljepoj ni u velikoj srbij a ni kod izetbegovica koji je fala bogu ohladio.

 • Ako sam ja stranac-dobro,shvatila sam komentar da se odnosi na mene od gdina Nebojše; i vi ste si međusobno stranci, kao da ovdje neko nekoga poznaje, pa ovo je internet, i tko koga ovdje uopće poznaje osim što se po nacionalnosti poznajte neki ovdje, i mogu reći da me komentar Nebojše vrijeđa, ako sam Hrvatica onda sam valjda i Ustaša – to su vaše predrasude , kao kad bi i ja rekla da su svi Srbi četnici. Ne morate braniti Nebojšu, ta i sami vrijeđate, sramite se vaše vjere koja je to god a pravoslavlje sigurno nije. Ja sam se samo uključila u duhovnim temama u razgovor, pomoglo mi je da shvatim pravoslavlje i da ga bolje upoznam i nije mi žao jer sam susrela kvalitetne ljude Srbe, pravoslavce,i puno sam dobila od njih, tj. od Boga preko njih.Što to znači vjernici ne ubijaju? Meni jednostavno nije jasno kako to vaš mozak funkcionira kada seve generalizirate, vjernici ne ubijaju ali nigdje ne piše da je obrana grijeh, ako si vjernik ta ne čekaš valjda da te zakolju ili slično. Gospon Kit, lako je biti Amerikanac dok je rat buktio, takvih je mali milijujn na obje strane.Ja se neću ovdje prepucavati sa nikim, ali mi nitko neće zabraniti da katkad prokomentiram niti će mi tko soliti pamet iz svoje plitkosti i pozivati na recepte kojih se niti sam ne pridržava, Nebojša dijeli recepte a kasnije sam komentira.Internet nije nikakava radio mileva, to je medij komuniciranja, nekim Srbima jako smeta taj način komunikacije a očito je za neke Srbe najbolje da žive sami izolirani od svijeta i da tako u svojoj gluposti propadnu,da žive u mržnji i dalje nastavljaju ratovati, ne nisu to vjernici nego četnici. I ostavite me na miru i pogledajte PRAVILA ZA KOMENTARE od Bašte Balkana. Ako niste pročitali stranicu Bašte Balkana nije kasno, na njoj piše da su SVI DOBRODOŠLI. U čemu je problem? Zabraniti komentiranje nesrbima. Ako se nismo složili u duhovnim promišljanjima, što ima veze, ne moramo svi jednako misliti, to je internet, sloboda komuniciranja uz pristojnost kojeg nalaže kućni odgoj, a ja sigurno nisam došla ovdje da bi vrijeđala, provocirala.Isus me je doveo na ovaj portal, a vaš je problem što ga ne prihvaćate pa ste pristrani jednom Č koji nije vidio kao ni vi naslov teme čiji sadržaj nema veze sa vezom u komentarima. Ne mislim raspravljati, neki uopće ne znaju što se sve dogodilo u ovom ratu jer ne žele znati i tako glupo i jednostrano daju neke blesave komentare ne gledajući šire u svoju AVLIJU.Izvolite se vratiti brašnu a ne politici i mržnji. A ako nekoga smeta moj dijalog na duhovnosti nek si iskopa oči da ga moje miroljubive misli ne sablažnjavaju. Ovo je internet,medij komuniciranja,tako smo si bliži,jedino zatucanim umovima smeta ostvarenje bilo kakvog normalnog dijaloga. A ja kao vjernica ako sam ustaša, stvarno ste na dnu pakla zatrovani sotonskim a ne Božjim mislima. Ne želim više komunicirati s vama ni sa sličnim nebojšama.Neka vam se Bog smiluje. I da nisam pročitala uvredljiv komentar nebojše sigurno ne bi ovdje ostavila komentar, moje teme su duhovnost. Nazivati katolike zmijama, može vas biti sram, mislite da su vaši bili bez grijeha koristeći vjeru i rat…Molim vas, ako sam došla ovdje nisam došla mrziti,naprotiv, al neki ovdje uporno žele živjeti u prošlosti koja može biti bolna svima nama. Zašto se stalno vraćati unazad? To je žalosno.

 • I pravi čovjek, bio vjernik ili ne, ne vrijeđa tuđu vjeru. Tako su mene učili moji roditelji. Vrijeđate Krista koji je isti u i pravoslavlju. Ne vrijeđate samo mene nego i svoj pravoslavni narod.

 • (Vodenica i vodeničar su na jednoj strani a komentari na drugoj strani duhovnog i stvarnog života. Šaljem reči svetitelja koje objašnjavaju zašto je vodeničar na dobrom duhovnom putu a komentari nisu. Razumeće svako po svojoj duhovnoj čistoći – iako vodeničar neće ovo čitati, njemu ni ne treba, on to zna)

  * * *
  U odnosu prema svemogućoj i svesvetoj volji Božijoj u čoveku, ne može biti drugih odgovarajućih osećanja osim neograničene pobožnosti i isto toliko neograničene pokornosti. Iz tih osećanja, kada ih čovek usvoji, nastaje trpljenje.

  Bog će, kad dođe vreme, sve da uredi; najbolje je ‐ predavati se Njegovoj svetoj volji i ne razmišljati o sutrašnjem danu kada nema nekog posebnog razloga da se o njemu razmišlja. Mnogi međutim svojom maštom i brigama žive u budućnosti, ispuštajući sadašnjost iz ruku.

  He uznemiravajte se, nego se u spokojstvu duha predajte volji Božijoj. Bog zna šta radi, i sve što čini, čini po velikoj blagosti Svojoj, po najpremudrijim i najneistraživijim putevima proviđenja Svoga. Češće sebi govorite: ʺNeka bude volja Božijaʺ. Neka se vaš um i srce pogružavaju u ovu umirujuću i sveštenu misao. Neka budu zadovoljni njome. Bog neka vas blagoslovi i neka vam da poznanje istine i pokornost Njegovoj svetoj volji, usled čega se pojavljuje duševni mir.

  Treba moliti Boga da On nad nama savrši Svoju svetu volju, a ne biti uporan u sopstvenoj volji, makar ona bila i dobronamerna.

 • Hvala Kandilo,sve je lijepo rečeno. Samo nije moja volja da obranim ono što je u meni sveto,sigurno jest Božja volja braniti svoju vjeru. kako i vi pravoslavci branite svoju vjeru tako i ja mogu, kršćani smo …no neki su još u ratu jer jadni ni Krista nisu našli, da su ga našli ne bi ovako pisali kako pišu. I ja sam čovjek, i mene može zaboljeti ono što nitko ne zna o meni. I ne mora niti znati,ali nedam pljuvanje po katoličkom jer ja ne pljujem po nikome niti to želim. Ono što je vama sveto i meni je sveto, isti Bog. Nije li ljudski reći da me bole te stvari, al neka piše tko želi i što želi. Više je onih koji me mrze, a i Krista su mrzili, zato se radujem. Božji blagoslov.

 • Odgovorio bih na komentare dotične osobe, hrvatice katolkinje, ali da je muško. Sa ženskim rodom, bez izuzetka, a pogotovu koji nije srpski, (srbin po veri može da bude budista, pravoslavac, musliman) ne ulazim u nikakva balavljenja istine, ne prihvatam licemerne poljubce. U mom komentaru na koji se ona oglasila, nije bilo mesta za nju, komentar je upućen srpskoj deci, mladeži, čak ne ni odraslim stanovnicima današnje Srbije, jer naravno velika većina pogrešno misli, što i pokazuje stanje u kojem se srpstvo nalazi. Tako da ona kao osoba uopšte nije bitna, niti igde u pismu piše ništa što se odnosi na njenu ličnost.

  Ako bi i neko mogao da se oseća dotaknutim mojim komentarom to bi moglo da bude Kandilo vere, jer sam njega lično pomenuo u mom prvom komentaru i idalje mislim da bilo kakva raspisivanja o veri pravoslavnoj, nema mesta forumima i komentarima kao što su ovde, a na svu nesreću ima ih na sve strane. Ko hoće da se uči veri mislim da nema potrebe niko da mu otvara oči preko foruma i komentara na način koji se to radi. Par imena i prezimena su dovoljna da nekog koga interesuje da nauči o veri to i uradi. Npr. ako je kandilo vere pravoslavni hrišćanin pomene Sv. Nikolaja Velimirovića, Justina Popovića i dalje bi sam zainteresovanik učio o veri.

  Nisam razumeo komentar Kita u vezi zmija oko crkve, da li je to pozitivno ili negativno?
  Drago je i meni što je Alija oladio, ali mi je krivo što nije od srpske ruke, i isto tako što nije ni Franjo oladio od srpske ruke, a najkrivlje mi je što Sloba nije oladio od srpske ruke.
  Vodeći se Njegoševom, nije meni do zla stranoga neka ga je ko na gori lista, no je meni do zla domaćega, a taj Sloba je to zlo domaće.
  Isto tako bih želeo da malo produbimo tu napis od Kita, velika srbija. Najverovatnije nama srbima je upućena ta laž o velikoj srbiji, sve srspkse zemlje, koje sam već pomenuo ranije bi činile samo Srbiju, jer to nije ništa veće nego od onoga gde žive srbi, gde su većina, i ili gde su bili većina pa su srpski neprijatelji načinili da budu manjina. Tako da mesta reči velikoj stvarno nema, jer niko ne pretenduje na Marselj ili Krakov, Sidnej, jer tamo srba nema, niti ih je bilo, niti su ikad bili većina,niti su istoriski imali neke značajnije veze sa drugim područijima sem Huma, tj Balkana. A na sve to, sve i da jeste velika srbija, u čemu je tu problem, velika britanija nije problem a velika srbija jeste problem. Prem da, i ovakva kakva je sad, srbija je velika, velika po duhu, velika po slavi, jer srbijom i dalje hode oni koji su jači od ljudi i vremena.
  Najverovatnije se kit neće složiti sa mojim mišljenje ako je bošnjak musliman, ali ako je srbin musliman, onda ne bi trebalo da bude problema.

  U svakom slučaju svi treba na kraju da budemo zadovoljni sa raspadom bivše zemlje. Lično sam nezadovoljan načinom na koji se zemlja raspala, ali to je iza nas. Najlepše je da sad svako vodi svoj život i ja svima iz bivše zemlje želim svako dobro i uvek ih molim da nas u svakom pogledu i svakoj meri zaobilaze u širokom luku, i najbolje bi bilo da jedni druge zaboravimo i da se svako okrene svojim miljenicima, bošnjaci turcima, a ovi drugi nek se nadju među bugarima, nemcima, italijanima, austrijancima, amerikancima. Nadam se da će srpska omladina primeniti moj stav i ja im garantujem da će im životi biti daleko daleko bolji i da nikad ne pokušaju da načine istu grešku koju su nam pradedovi počinili da prave državu sa bilo kim ko nije srbin. Sa time ja i menjam Lazarevo, ko nije srbin, od srpske krvi i kolena, jer biće da ovi što su samo srbi od kolena vrlo brzo se okrenu protiv nas srba.

  I za kraj, ne bi bilo ispravno prema mladjim srpskim naraštajima da im ne predočim da je čast da vas zovu četnicima, nikako uvreda, jer svaki Srbin je četnik, tj treba da teži da bude četnik, svojim životom, kao što je svaki Srbin, Živojin Mišić, Vojvoda Vuk, Karađorđe, Miloš Obrenović, Miloš Obilić, Rastko Nemanjić, i svi poglavari srpskih plemena pre Nemanjića.

 • Moja isprika gdinu Nebojši što sam se ja našla prozvana, sve je upućivalo na mene budući da sam puno komentirala, pa još spominjanje Cro i NDH…povežete neke stvari…Evo izvinjam se.Dvostruki poljubac i jest bio licemjeran jer vas ne vidim miroljubivim nego mrziteljskim, takav dojam ostavljate. Meni je isto drago da se Juga raspala.Jer mržnji nema kraja.Jedno je biti pošten i dobar Srbin domoljub ili rodoljub, a drugo je biti četnik(asocira me na nož i vratove za klanje), to je isto kao kad bi Hvat sebe zvao ustašom, a pravi Hrvat tako sebe ne zove i ne želi to biti.
  Komentar o zmijama je uvredljiv,na sve katolike, možda vam to i paše. Nemam više što reći, u širokom luku zaobilazim četnike. A bilo ih je u ovom nesretnom ratu.Sa noževima za klanje,a ako je to vama na ponos,onda vam je u vječnosti na propast, zasigurno.Nebitno je da išta dodam, samo sam odreagirala na komentar. Moje mišljenje je da portal služi komentiranju, inače ne bi bilo komentara. A što se tiče gdina Kandila, mogli biste iz njegovih komentara dobro naučiti,meni se to svidjelo,jer nisam imala pojma o pravoslavlju. Nismo svi isti,svak nek uzme što mu paše, a što mu ne paše nek ne čita.
  I znate što, najveće od svega je biti čovjek ne Hrvat, ne Srbin itd. Tko dođe do te istine našao je Boga. Neka svatko voli svoje svim srcem al neka ne zaboravi biti čovjek.Toga je nedostajalo i sve će više nedostajati čovjeka čovjeku da mu bude brat pa čak i među svojima.

 • gospodine nEBOJSA VIDI SE DA STE U POGRESNOM SMIJERU ORIJENTISANI I DA ZUDITE ZA EVROPOM,RECI CU SAMO KRATKO NIKAD NIJE BILO BOLJE U JU OD 1950 PA SVE DO 1990 GODINE DJECA SU IMALA MIR SLOBODU SRECU SVE SU IMALI KUCE SE NISU ZAKLJUCAVALE MOGAO SI UCI U TUDU KUCU DA SE NAJEDES A DA NITKO NE KAZE RJECI MALIH TRZAVICA JE BILO ,ALI TO IMA UVJEK I U CJELOM SVIJETU LJUDI SU SE DRUZILI ISLI NA PRELA MUZIKA JE SVIRALA OD SRCA NA SVE STRANE POSAO JE IMAO SVATKO TKO JE HTIO DA RADI ,A MOGAO JE I OD 1965-6 DA IDE VAN ZEMLJE AKO JE HTEO ,DANAS DJECA NOSE MAJICE I TRANSPARENTE PRIZNAJU I GLASAJU DA IM SE USVOJI DA SU PEDERI A DJEVOJCICE HOCE DA BUDU LEZBEJKE, SVI KRADU SVI SE PROSTITUISU SVI STE TEK POCELI PLACATI TAXE SAMO ZATO STO STE ZIVI PLACAT CETE KRVAVO SVE STO ZARADITE NECE VAM BITI DOVOLJNO ZA GOLI ZIVOT POREZI NA KUCE KOLA STANOVE NA HLEB ILI KRUH NA VOZNJU GRADOM I JOS 100 DRUGIH POREZA KOJE VI NE ZNATE JOS ZAPAD VAM TO PRIREDUJE KAD NE BUDE TVOJE DJETE MOGLO ILI IMALO SOCIJALNO GAZDA TE SUTA NA ULICU PRIJE STE IMALI SVE SVE BESPLATNO UZ SIMBOLICNE IZDATKE ZIVJELI STE FREE ALI NECE VISE TAKO BITI ,JA VAS U POTPUNOSTI RAZUMIJEM VI TO NE ZNATE VIDJELI STE NESTO NOVO CULI OBECANJA LAZU VAS JADNI NAROD VJERUJE,ALI U SUSTINI LJUDI SKACU SA BALKONA UBIJAJU SE SAD VAM JE COVJEK UBIO BOLESNU KCER U SRBIJ JER NIJE IMAO CIM DA SE LECI ,TO STO VI VIDITE TO JE VARLJIVA SLIKA JER VI GLEDATE SAMO U ZEMLJU NISTE OKRENULI GLAVU OKO SEBE OVO JE PROPAST KOJA JE NA DOHVAT RUKE I NITKO TO NE MOZE VISE DA SPRECI .S POSTOVANJEM SAMO SAM UKAZAO DA DJECA TREBA DRUKCIJE DA SE UCE I DA SE NAUCE KAKO DA OTVORE OCI NA DRUGI NACIN.

 • Za Kita
  Prvo ne vidim potrebu za pisanjem velikim slovima. Ako bi se uzelo kao ne vazeće pravilo na internet komentarima da velika slova znače vikanje, nema potrebe da se toliko unosite u komentarisanje da kada se meni obraćate da vičete. U svakom drugom slučaju, opet nema mesta za velikim slovima, čisto iz stila pisanja, kako se učilo u školi.

  Bilo bi dobro da mi ukažete odakle ste iz mojih tekstova mogli da shvatite da sam za EU? Da bi ili vi ili ja, ili oboje, porasli iz ovih komentarisanja hoću da mi ukažete gde ste to pročitali, ili shvatili da ja žudim za Evropom. Ja to ne vidim da sam igde napisoa, ali možda Vi vidite, to mislim da je nemoguće zaključiti iz mojih pisanija, ali možda ste Vi to zaključili, pa je vrlo bitno da znam na osnovu čega?

  Stav o bivšoj zemlji je kod mene jasan i nepromenjiv jer za mene ako je i bilo šta dobro u njoj, to se nama srbima posle olupalo o glavu, a i dalje se lupa, jer ista djubrad, duhovna i krvna deca baš tih što su vodili tu bivšu zemlju i dalje vode srpstvo u propast.

  Sve mi se čini, možda grešim, da Vi niste Srbin, ni Srbin pravoslavne, ni katoličke, ni muslimanske, ni budističke vere, niti Srbin ateista, pa stoga hvala na lepom ukazivanju na opasnost. No, ne brinite se Vi nama, odkad smo se rešili bivše zemlje koju smo mi srbi napravaili, već smo na dobrom putu da nam bude bolje, u neku ruku već i jeste, ali da bi bilo daleko bolje, treba da sredimo stvari unutra, pa se nadamo da ćemo biti kadri da se otarasimo domaćih stranaca. Realno, kako stvari stoje, za nekih 50 god, mislim da će vidno biti bolje. A ako dobri Bog da, pa da se uruši zapad, da malo posustanu naši neprijatelji, eto nama spasa i preporoda za 10 god.

 • Maestro Nebojsa pre svega napisao sam clanak velikim slovima da bih dao veci atenchen to the people ,kad je nesto sitno ljudi se ne obaziru i ne citaju jer nije svakom do citanja ,pogotovo ako se pisu gluposti.Druga jedna stvar vidim da ste ili da si totalno zbunjena osoba ,nemislim da vrijedam nego onako od srca kazem zbunjen si jer ne mozes prozrijeti tko sam dali muslimanski srbin ili onaj pravi,recicu ti naucio sam sve vase jezike i dijalekte koje sam namjerno pisao upravo zato da bih skrenuo paznju takvim kao sto si ti ,i slicnima koji razmisljaju negativno i govore gluposti .Cetnik sta ti je to ti sigurno ne znas,ali ja sam bio veliki projatelj srpskog vojvode najveceg cetnika popa DUICA za koga ti sigurno nikad nisi ni cuo ,zasto su cetnici postali cetnici ti mozes samo da naglabas i da slusas ili procitas sto je netko onda zabiljezio pod pritiskom i ostavio da historija ima o cemu da razglaba,takode vidim i u vezi Milosevica nemas pozitivno misljenje nego iskazujes vrstu zaljenja, DA su ga nasi ,KOJI NASI, gdje su ti nasi tko je isao sa vojskom na Kosovo protiv siptara sigurno nisi ti ,niste se imali srca ni javiti , sve sto je radio radio je u mogucnostima relativnog i moguceg ,zasto to kazem ?Zato sto je on bio jedinka covjek sa jednim srcem i sa dvije ruke sa jednim mozgom ,ali zato je njegov narod najblizi njemu poklekao i krenuo svim silama protiv njega ,tako jako da se upleo i zapad u to i potkupio bagru za sitne pare slomili njegovu vlast takode uz pomoc rodene zene ,sta je njemu ostalo jos da glumi ,morao je da padne na kolena i zato ga je srpski narod isporucio oni koji su mu bili najblizi kao i Mladica i Karadica to je sve napravio prodani narod nas narod to nisu napravili muslimani svojima ni hrvati u tolikoj mjeri kao mi nasem narodu moj zemljace.Ne treba nitko da bude cetnik NITKO posebno ne djecica koja ne znaju ni stajeto,,kazem zato sto ti i mnogi nikad nece znati i shvatiti sta je cetnik ili ustasa ili onaj balija ili mudahedin koji kolje mamu svoju radi nekih ideala slepih.Mislim da nebi trebao pisati takve stvari iz prostog razloga sto srbi ili praoslavni srbi nisu hteli samo tako lako da pustaju bradu i stavljaju kokardu,Ti si odrastao u sistemu Titinom i siguran sam da si upravo ti jedan od onih koji su pjevali Titine pjesme i kao svaki pojedinac te zemlje upravo bio protiv cetnistva,nas narod je premazan svim bojama i umiven svim vodama i kroz historiju se zna da je uvijek radio onako kako vjetar duva i puse .A druga stvar koju ti mozda znas ali ne priznajes jer ljudi su kukavice da priznaju ,pravih srba najvise ima upravo izvan te srbije i bivse YU,pravi srbi tu nisu mogli vecina da opstanu pa su napustili tu zemlju ali je nisu nikad ostavili na cjedilu to zna cjela kugla zemaljska svatko ziv zna da nije bilo srba iz dijaspore da bi vi upravo vi tamo pomrli od gladi i nemoci da nije bilo iz cijelog svijeta srpske velikodusne pomoci pojedincima drzavi crkvama svakom zivom pa to radimo od srca neprebacujuci nikom jer bog koji je u nama u nasoj dusi tako nam nareduje mnogi su srbi pomagali i hrvate i muslimane upravo kad je bio pakao.Srbi iz dijaspore su odlucni i nepokolebljivi to historija pise nas narod je podrzavao sve sto je mogao uvijek sa svim vjernicima i nevjernicima srbin je srbin covjek na zapadu i veoma cijenjen ulozili smo bilijune u zemlju gde vi hodate preko nasih mostova slobode gradovi su i manastiri izgradeni nesebicno ali vidim da ti o tom nemas pojma zato bolje cuti i ne siri propagandu koja nema smisla,Ljudi se pokazuju djelima ne pricama i nagovaranjima omladine na cetnistvo i drugi shit.Djeca treba da pljunu na sve takve izjave bilo srpske hrvatske ili muslimanske ,zato sam pre rekao da je bolje da ljudi zive sami sa sobom sa svojom vjerom i da se ne mjesa sa drugom da nebi dolazilo do takvih ili slicnih razgovora, ovdje u nasem klubu ljudi su htjeli da bace kompjuter kroz prozor,takvo smece koje se dogadalo nemoze se zaboraviti i oprostiti upravo zato jer postoje uvijek pojedinci koji pale ,praoslavlje ima dusu i dug period trajanja to je nesto drugo praoslavlje ne sme da se kiti sa zlocinima kao i druge vjere takode ,sta bi se desilo dase iskljuce svi takvi vjernici ,tad bi pravo praoslavlje moglo da stane na dlan jedne ruke ,sto to znaci samo mali broj praoslavnog zivlja je ispravan sto se tice vjere i vjerovanja ,praoslavac pravi ne dize ruku na svog bliznjeg isto tako i pravi katolik ili pravi musliman ,e sad uzmi digitron i izracunaj koliko je takvih u svijetu,?veoma lako ces rjesiti taj matematicki zadatak = VEOMA MALI BROJ/?Kad netko tako javno iznosi svoja misljenja treba da pomisli da ce to milioni ljudi da vide a ne samo tu u nekoj zabiti ispod nekog potkrovlja da se resetaju ljudi,neduzni ljudi pozivanje svih u cetnike znaci vapaj ulaska u evropu,posto cetnistvo ne moze da opstane na teritorij bivse YU niti u srbiji,ima jos puno pametnog naroda koji to nikad nece prihvatiti moj jarane.Sad po prvi put vidis u zivotu neke promjene na svom terenu ali ne zaboravi to nisu slatke promjene to je sve gorko sto dolazi ti to neznas i vidim da nemas stil za osecaj ,zabluda velika zabluda oci ti sijaju u nekoj nadi ali to je laz to je samo varka okreni se brzo oko sebe nekoliko puta shvatit ces koliko je gladi upravo sad na terenu koliko nemocnih jadnih i starih prisilno umiru koliko je bolesti prisutno namjerno plasirano , kolike ste vakcine primili kako vas ubjeduju da je to za vase dobro 17 miliona je umrlo od vakcine u evropi samo u toku jedne godine ko vas vodi kroz zivot koga ste izabrali kome vjerujete to ce biti uskoro odgovor i setit cete se mojih reci,nikad nisam govorio dvosmisleno ,jedno govorio a nadao se drugom,to je problem kod vas mnogih.Nitko ne moze nista da spasi sto je bilo dobro to je prohujalo sa vihorom,sad se zivi u lazi i obmanama,i to ce trajati do kraja do istrebljenja,i ti ces sam krenuti protiv svojih i svog naroda jer to se oseca po tvom cetnickom nagovaranju.Bolje je cjepati drva negde u selu nego gurati nos gde covijek nije dorastao, jer vrijeme ide protiv nas a i sam covijek kopa sebi jamu ili raku.Nek je bog s vama koji su vjernici pravi bez razmisljanja slicnoga.Pravi vjernici nek vole sebe i svoje bliznje ,pravi vjernici se lako prepoznaju.

 • Nebojša ima hitlerovska razmišljanja,otarasiti se domaćih stranaca,učiniti čistu rasu,četničku…Istovremeno ne vjeruje u Boga,a onda kaže „A ako dobri Bog da, pa da se uruši zapad, da malo posustanu naši neprijatelji, eto nama spasa i preporoda za 10 god.“ To su bezbožnička razmišljanja vođena sotonom,moram to reći.Ja jednostavno ne vjerujem da JOŠ postoje takvi ljudi.
  Ni mister Kita ne razumijem,prvi put čujem da su srbi iz dijaspore pomagali Hrvate,to ne može biti istina.Dragi gospodine Kit,u jednom komentaru ste rekli da su katolici zmije a vaša zadnja rečenica kaže“ Pravi vjernici nek vole sebe i svoje bliznje ,pravi vjernici se lako prepoznaju.“ Ja ne znam ko je ovdje lud,možda ja ne vidim dobro.

  Vas dva ste se upleli i sad će vam ovo biti rasprava bez konca i kraja. U jednome se slažem s vama, osudi četništva i u teoriji depopulacije stanovništva cjepivima i virusima…cjepiva protiv svinjske gripe i gripe,nedavno je opet netko umro od cjepiva…

 • Rekao bi da se u mnogo cemu ne razumijemo kad sam nesto rekao to je sigurno nedvosmisleno tacno i nisam se upleo u nesto iz cega se neznam opravdati zmije su draga i postovana gospodo Marta upravo oni za koje sam rekao ,ali to ne znaci da se to odnosi na sve katolike ,ne a isto su tako zmije praoslavne i muslimanske zmijurine ali ne svi ,pa majku mu valdase tu podrazumeva neka vrsta logike nitko nije lud da bi mislio na cjelinu naroda bilo kojeg ,iz prosto cistog i jednostavnog razloga ,jer nema cistih praoslavaca a niti katolika jos manje muslimana sve je to jedan starinski mix,pa do juce su ljudi i jedni i drui sklapali brakove i rade to i danas ,moji divni prijatelji su upravo katolici mok najbolji prijatelj je sa tuskanca a isto tako masa dobrih prijatelja iz srbije i bosne ,ne trba gledati bukvalno na sve ,svi smo mi dobri i losi to su samo misljenja nas pojedinaca svako zivi za sebe, a sto se tice pomaganja hrvata sa strane srba to je tacno takode puno slucajeva gde su muslimani pomagali i srbe i hrvate i cak velikim grupama sacuvali zivote. Vi mozda niste sa tim upuceni jer mozda u vasoj familij ne postoji srbin, ali ja poznajem milion brakova gde su hrvatice zene srba i obrnuto znam koliko se slalo i pomagalo tim svojim familijama i pojedinim komsijama postoji jedan broj mpjih prijatelja hrvata kojima sam redovito slao u novcu u odjeci i hrani upravo u tim godinama kad je bjesnilo ludilo a pamtim rijeci jednog zeta hrvatskog koji je napisao pismo u suzama upravo kad su se desavala najveca klanja srba u slavonij ;;Rekao je dragi moj …… nemoj molimte sad dozvoliti da nas bilo sta rastavi nedozvoli mrznja da ude u tvoje srce ,nemoj molimte da se sruse i uniste sve one divne i ljepe uspomene ,sad moramo biti braca rodena i moramo izdrzati sto god da je ,moramo biti slozni .To i dan danas se vrti u mojoj glavi i kazem sa ponosom imati tako nekog to je najvece bogatstvo i upravo i sad danas sam u najboljem odnosu sa tom osobom i dan danas mu pomazemo i volimo ga kao sto se samo moze voljeti otac ili djete rodeno ,hocu da ponovim kao sto sam to i pr rekao divnih ljudi je bilo i bit ce uvijek na svim stranama kad bi svi bili tako divni onda nebi bilo problema sa mixovanjem brakova .Ali kad okrenete plocu i vidite kakvih je bilo monstruma onda zato kazem da je bolje da zivi samo svako sa svojim.Nadam se da smo se razumijeli i sa vama se slazem u svemu.Tesko je medu bolesnicima traziti pravog i zdravog. S rdacan pozdrav ,>Takode bih napomenuo ,covjek koji je dobio diagnozu u Zagrebu Hrvat rodeni Zagrepcan ,da mu je preostalo jos najvise 2 mjeseca zivota posto je imao diagnozu cancer pancreas disease) totalno nepoznata osoba poslao sam jedan lek koji mu je spasio zivot i taj covjek je nadam se dan danas ziv, a to je bilo upravo tad za vrijeme te najvece proklete politicke mrznje.Bilo bi divno kad bi svi mogli isto razmisljati ond nebi bilo ratova i tad bi bila dovoljna jedna vjera jer smo svejedno svi pomjesani davnih godina i to niko ne moze promjeniti samo bolesni mozgovi mogu sugerisati nesto lose nesto kroz cega je covjecanstvo vec prolazilo bezbroj puta.Bolesnici u mozak i zaslepljeni politicari i izdajnici strani i domaci najmanje misle na svoju i da ne govorim tudu djecu .Bog s vama vjerujte u sebe i svog boga koji je u vasoj dusi jer on vam nikad nece dozvoliti nesto prljavo a svaki drugi izmisljeni to upravo radi i manipulise sa nepismenim ljudima a oni koji su prepismeni oni su to davno napisali upravo da bi imali jedan dugovjecni plan samounistenja.Kod nas je momentalno temperatura 49 stepeni i upravo idem na beach na jutarnju kaficu i malo da okiselim noge u moru pa cu da zatvorim oci i zamislim se da sam negdje u Splitu na bacvicama ili u Opatij ,a Porec je nesto predivno nekad sam davno volio sprovodit vrijeme i sjedit na obaki.

 • Gospodine Kit, zahvaljem Vam na komentaru. Ima u mojoj široj familiji miješanih brakova,jedan se raspao jer roditelji bosanskog srbina nisu mogli da prihvate da je sin oženio hrvaticu ili kako oni kažu ustaškinju. Jadno dijete je ispaštalo i ispašta vikend tatu, srbin otišao iz Bosne i oženio vojvođanku u Bačkoj.Tata se oženio za srpkinju.I što sad,ona se vjenčala u pravoslavnoj crkvi zbog njega! A moglo je biti dobro da nije politike i roditelja zadojenih mržnjom,čak se vjenčala u pravoslavnoj crkvi što ja nikada ne bih jer nije dobro miješati se, ne zbog nekog nacionalnog ponosa nego zbog odgoja u vjeri kod djeteta.Ima još miješanih brakova, jedan je nedavno sklopljen,neka im je s blagoslovom,ona je pravoslavka,moj bratić je vjernik, imamo još dva braka sa mojim sestričnama koje su se udale za ovdašnje rođene Srbe u Vojvodini i nema nikakvih problema, jedino ne živi ni jedan vjeru niti se djeca tako odgajaju.To je problem za mene.
  Sve moje najbolje prijateljice bile su srpkinje,nikada mi se nisu javile,sjećam se da sam jako patila.Onda sam ipak shvatila da sam ja iskreno voljela naša prijateljstva, za njih nisam sigurna.
  Ne znam kakva su to bila klanja Srba u Slavoniji, valjda od ruku četnika koji su klali Hrvate, bilo je Srba koje su zaklali njihovi.Možda je bilo i toga što meni nije poznato, a sigurno je bilo strašnih zločina.U ratu, ni jedna strana nije čista,ali klanja,grozim se toga,to mogu samo poremećeni sotonski umovi , sjetimo se Rumunjske i Chauceskoa (ne znam kako se piše),i u ovom ratu je bilo izvađenih beba iz utroba majke, silovanih a onda masakriranih (Vukovar), i to je istina, danas su silovane žene koje su godinama šutjele počele govoriti javno,psihički su uništene i njihovi muževi s njima u brakovima. Imala sam potrebu reći,uvijek se misli da su Srbi najgore prošli;za to su krivi srpski mediji,gledala sam ono što su nama činili pripisali su da su Hrvati činili vama i to moram reći i tako vaš narod živi u laži. Al bol je bol i majka je majka i žena je žena …To što sam ja miroljubiva je zato jer tražim lice Božje u čovjeku,od neopraštanja nema ništa,mržnja te razdire a ovdje mnoge ljude grize ta mržnja zbog onoga što su im oči vidjele,klanja na kućnom pragu itd. Nije nikome zamjeriti ni što ne može oprostiti, mi ne znamo kako je tomu čovjeku. Slažem se da je bolje da svatko živi sa svojim.I ja sam bila na kušnjama,hvala Bogu što su me odgojili da biram svoje katoličko,(ne mislim uvrijediti druge kršćane).
  Eto,i od mene lijep pozdrav, iz odvratnog betonskog Zagreba uparenog od sunca,ja ću zamisliti da sam u Srijemu na Savi na rupačama, sa konjem i djedom koji je došao po pjesak, a koji je pokojan , ubilo ga progonstvo sa polja u beton,pokoj mu duši.Što mogu,nikada neću prestati voljeti moj Srijem iako više ništa nije isto…Ništa.Od 1990 nisam bila tamo,bolje da i ne idem,puklo bi mi srce.Slažem se sa Vama.Možete mi biti otac,pročitala sam Vaše godine.
  Poštovanje i svako dobro.Oprostite mi na emocijama.ponijelo me.

 • Za Kita,

  Čoveče, aman zaman, dok se nisi ovoliko raspisao, delovao si mi daleko ozbiljnije, ali cu sve jedno da ti odgovorim i da odprilike i to bude završno što se mene tiče.
  Toliko je malo kvaliteta u tvom pisanju da prosto ne znam odakle da počnem.
  Prvo, pisao ti malim slovima ili velikim, lično što se mene tiče ako bude kvaliteta biće i čitanja. Posle tvoja zadnja dva teksta, pogotovo prvog, sve jedno će biti kako ćeš da pišeš pa da ti Sv. Petar piše za tebe.
  Vidim da si ti sve sam zamislio ko sam ja i šta sam ja, za koga sam čuo a za koga nisam. Ništa nisi pogodio. Već sa 12 god sam u osnovnoj školi dobio ukor i imao problema, u Bgu zbog pevanja četničkih pesmi, dok su se svi ložili na komunjaru Slobu, koga ti predstavljaš kao da je bio predsednik seljačke zadruge, a ne države. A koliko je valjao to se sad vidi i ima toliko materijala da samo glup i lud ne mogu to da shvate i vide.

  Ono što je najgore u svemu je što ti ispade da nešto nas ovde, ili mene zamajavaš ko si ti. No sve mi je bilo jasno kad sam video da ubacuješ engleske reči u pisanju, pa je tu bila i nemčka neka reč. To mi je tako plitko, nemogu da ti javim. To ničemu ne vodi. Kao ti si naučio sve naše dijalekte itd, koje naše, ko si ti. To naš tebi i meni najverovatnije nije isto. Ima reč za to naši, a to je srpski, a drugi to kažu naši, jer oni nisu srbi, a govore srpski. Jer pravi hrvat zagorac, njegov jezik i moj su vrlo različiti, jedva da ga razumem, e to je drugi jezik, a sve ostalo je srpski jezik.

  Ko god ti da budeš moj stav je isti. Svaki pravi srbin je četnik, komita, borac protiv srpskih neprijatelja koji su uvek u broju veliki, najverovatnije se i povećali kako i odpadaju od srpstva, npr milogorci, oni bi bili najnoviji, tj sad vojvodjaneri.

  Prelepo je bili zasmejati se o srpskoj dijaspori i tvojoj priči o njoj, koja je vrlo lepo bila manipulisana od udbe od kad je maltene postojala. Više si nego neozbiljan da ti misliš da dijaspora daje život nama srbima. Da preko ima pravih srba, ima, ali da ih ima i u srpskim zemljama ima ih. I koga nema bez njega se može, tako da svi srbi koji žive preko, neka znaju da mi bez njih možemo i moramo.

  Ali taj poriv da se ne srbi javljaju na komentare srba, još na tekstu koji govori o nečemu lepom u srpstvu, ne vidim svrhu. Stvarno ne vidim. Zar nemate lepših tema i na korist vašoj naciji, ili vašim religijama da tamo pametujete i delite mudrost.

  Na kraju vas razumem, i kad bi se mi srbi odselili na kavkaz, opet bi mi vam mi bili krivi za sve. Ako hocete voleo bih da zajedno poradimo na tome da vas prihvate vaši prijatelji kao svoje, balije turci, ostale nemci, bugari, itd, pa da se nadjete da budete srećni. Daće dobri Bog pa da nam se jezici kojim govorimo toliko dovoljno razlikuju da se ne razumemo i tad će sve biti daleko bolje i lepše, samo da vas se više manemo, jer odpadnika od srpstva mi na našu nesreću, ali to je naš krst, imamo redovno, tako da ste vi davno prežaljeni.

  Želeo bih da napomenem da sam i počeo ovo pisanje, a vidim da to neki nisu primetili iz prve bilo zarad mojih sunarodnika, i to mladjih, ne da se ja piskaram sa vama, jer vas doživljavam kao strance koji govore i pišu moj jezik, koji svaki čas mogu da postanu neprijatalji a ne zato da bih vi sutra imali bolje mišljenje o nama, srbima, pravim srbima, onih koji su pošli za Djujićem, ne Duićem, preko Italije za Ameriku, oni hrabri koji su ostali da se bore protiv komunjara i u miru, i mi njihova fizička i duhovna deca da se borimo za srpstvo i danas, pa i na ovaj način, što radim ja sad. Vi niste ni u početku ni sad, bili tema mog pisanja. Da se slučajno ne prevarite da ne pomislite da pišem ovo da bih Bitno mi je za mlade, ako bi i čitali ono što pišete, da se ne prevare da vam ne poveruju, da sutra ne bi stradali od vaše reči, ili vaših dela.

 • Nebojša,ima li smisla mrziti? Bili biste puno sretniji da to izbacite iz sebe.
  Meni je Vojvodina u srcu.Bašta Balkana je mala utjeha na ono što se dogodilo,ona
  me vraća u mislima kući. Oteto prokleto,to je istina. I ja ovdje smetam, čak preko i interneta.Može se isčitati iz vašeg komentara za Kita,nisam tako blesava.
  Nikako ne razumijem kako to netko želi biti četnik, dajte objasnite što to konkretno znači ako nije nož i vratovi za klanje. Ja mislim da većina Srba to ne želi biti,nego da većina želi imati što jesti kao i svi ovdje u Hrvatskoj.

 • Signore Nebojsa ,stvarno niste nista rekli ne vidise nista zdravo iz tog pisanja iako vas stvarno nitko ne tjera da kazete bilo sta , jos jednom cu da kazem mozda ces shvatiti jer si neiskusan i mlad ,to sto ti zelis skrenuti paznju prvo na sebe pa posle na mladu generaciju to ti nece uspjeti,posto taj mladi narastaj gleda dosta drugim ocima na svijet i zato svi mastaju o zapadu i evropi iako u sustini jos ne kapiraju da im ne treba ulazak u evropu za ceg se skoro svi bore ,ljudi vi jeste u evropi 1000 godina ,ali samo zbog te silne zelje da udete u evropu toj omladini ne treba kokarda na celu ,to je Nebojsa zastarilo vise ljudi su shvatili u vecini da to ne vodi nicemu samo mrznji,neka je Draza nosio kokardu to je bilo njegovo vrijeme nek su nosili i ovi poslednji devedesetih godina ali zar ne smatras da je dosta tog zezanja sa tudim zivotima ,pre dva dana su uhapsili naseg popa Peranovica Branislava i cijeli svijet je to vidio on je duhovni srpski iscelitelj o kojem sam prethodno u jednom dopisu napravio napomenu kakvi smo pojedinci,i eto on opet na sceni lecio je sad djevojku sa zeljeznom sipkom da bi je izlecio od uzimanja opojnih droga ,tukao ju je iz nekih duhovnih razloga po glavi i na kraju usmrtio ,a prethodne je lecio sa velikom lopatom sto ih je nemilosrdno tukao i gazio kao stoku, vidis on nemoze biti cak ni cetnik ni pop ni nitko nemozemo se ponositi sa njim, nitko a sve je radio u mantij popovskoj ljudi se zgrazavaju, ne kazem da to samo mi radimo ima i gorih slucajeva u svijetu ,ali hocu reci da otvoris oci nisu svi heroji koji to rade nemoj se ponositi sa tim ja vidim da se jako udaras u prsa ali nemoj o tom ni da pricas ljudima se zgadilo sve pa cak i onim pravim cetnicima i ustasama i muslimanima jer je vecina shvatila da su to radili jer su im ovi odozgo isprali mozak i poterali u smrt i propast.Ne zelim nikog pa ni tebe savjetovat i ucit ali sam sigurno veci srbin od tebe i jedan pravi srbin se nece sa tim ponositi svaka cast svakome ali to nek bude bar sad u nekom miru,a to mos i sam da vidis izadi na ulicu i pocni da brojis koliko ti to vidis srba sa kokardama sad je bilo juce par njih ali vise onako sou radi u Sapcu na vasaru .Ne kazem ja sad da nema rodoljuba oni koji su to bili ima ih i bitce ali i to prolazi ljudi gledaju kako da prezive jer ih udavise politicari iz Beograda,Ja jesam za tebe stranac ali nisam za one koji me dobro poznaju ,recimo tko zna tko si ti i palis propagandu ti da imas MUDA izvinjavam se publici na izrazaju pa ti bi rekao tko si a nebi sirio propagandu jer to sto ti radis to su radili razno razni neprijatelji za vrijeme rata i prije rata obicno ti domaci koji su oK oni u jednom cosku stave imel ime adresu i onda se zna da je to ispravan momak i da govori ili zali nesto sto se desilo ti neznas da su pravi srbi dolazili u domovinu da se bore i da su obucavali mnoge vase momke u razno raznim vjestinama i ratovanju ti to ne mozes ni da znas jer to su stvari koje se vecinom iz razloga ne stavljaju na tacnu radi identiteta osobe koja je dosla da ostavi zivot ili ostvari zadatak ,tako je isto i sa hrvatima bilo za neke se zna ali ne za sve.Diaspora je bila prvi pravni i legalni oslonac za izgradnju bivse cijele YU,srbi hrvati muslimani su je gradili od svog licnog kapitala koji je poceo masovno da se donosi na teritoriju YU od 1968 godine kad su se prvi put javno otvorili granicni prelazi tad je Marka i Dolar i sve druge devize pocele da stizu iz svih krajeva svijeta pocela je da buja ekonomija pocelo se raditi graditi zemlja se razvijala export import mali bisnisi su poceli da cvijetaju poceli su prvi mercedesi da stizu u zemlju pa poslje sve vise i bolje poslje se razvio strasni kriminal drzava je suportovala kriminalce koji su isli po nalogu pljackali i vukli milione a potom su nevidljivom rukom gubili glave ali je cisti kapital basnosnovne sume ostajale na tlu YU,kroz sav taj ljepi zivot a za nekog pakao od zivota ljudi su se poceli otudivati jedan od drugog i vec tad su shvatili u cemu je fazon bili su nadmudreni i prevareni zavedeni kao kad zavedes nevinu dusu u zlo/ posle se zna sta je bilo svi sa podrucja bivse YU su dali dusu davolu prodavali su koje sta stigo i koje kog mogo da unisti ili da mu podmetne nogu,Nastala je mrznja a psi koji su to zeljeli oni su sjedili u kabinetu i smijuljilise i cekali svoje dok nije dosao dan izdja.Zasto ti ovo sve kazem i imam strpljenja zato sto to znam sve kako je bilo jer sam dolazio tu kad god sam morao i trebao i svijedok sam te bjede medu ljudima koji su polako mjenjali cud i masku i postajali neljudi,ali naglasicu ponovo da kad je bilo najgor ,stvarno najgore ,bilo je na sve tri strane dobrih ljudi koji se nisu prodali i prepustili zabludi nisu nasjeli jer je razum prevladao bili su kao braca sve tri strane i borili su se i protiv svojih i svih koji nisu bili u pravu ,ako neznas to mogu ti cak dati imena svih takvih i to ti kazem zato sto su oni onda u krvavom ratu bili zajedno i razumili se a danas posle 20 godina ti pravis i potstrehujes na cetnistvo ?Dali razumijes sta to znaci ,to je poremecen um mrznjom i to je bolest i ako si ispravan ja cu te razumiti i preporucit da posjetis nekog prirodnog ljekara ssa njim vidi da ti pomogne bez uvrede, zato postoje ljekari neidi obicnom doktoru droge nisu dobre,a to sto kazes da ti je bitno za mlade ja sam siguran da ti mladi nokad nece poci u tako nesto jer za njih je ovo bila skola pogotovo za mlade koji su greskom skorpiona nasih izgubili svoje glave ,njih je netko gurnuo u smrt brat protiv brata eto to ti sad u miru pokusavas da obnovis ,netrebamose voliti ni druziti ni vjencavati ali ne treba se sirit danas propaganda svako odlucuje sa kim ce ja sam uvijek mogao sa svakim nevezano tko je sta i uvijek cu moci jer nije samo tuga u nasim srcima i ovi drugi su imali srca ,oni koji nisu nece ga nikad ni imati ali ne trba da tvoje djete sutra ispasta radi necijih gresaka mi nismo svetci ali mozemo biti jer koliko ja shvacam netko bezimen to navodno pokusava da ucini nevezano tkoje cije je sorte ali ima poneka pametna uvijek i iz loseg se moze izvuci ponesto da covjek nauci ne treba se pravit vazan ili silan ,Kapetan Dragan je dosao iz Australije da brani Krajinu i nije znaom dali ce se vratiti ikad svojoj familij pa se posle ispostavilo da ga danas mnogi omalovazuju i iz ljubomore mrze,tako iza mnoge druge ipak je on iz diaspore dosao na jedaan naci da pokaze da voli svoju grudu ,dosao je ne da ubija nego da je brani .shvatices ti to jednog dana , have a good day, Mr. don’t be in the clouds. takode ljep pozdrav nasoj citateljki gospodi ili gospodici Marti ona je ljpo rekla i iskreno svi smo mi jedna dobra i losa mjesavina .

 • Gospodine Kit,kamo sreće da nikada nije bilo kokarda ,pa i u ovom ratu ja duboko žalim jer je bilo kokarda,(Vi ste bili daleko) ni Bog ih neće spasiti koliko su života poklali,klali su pred očima njihovih najmilijih,pred djecom roditelje, pred ženom muža,možda ne znate ali to su priče istinite.Ti su ljudi danas bolesni psihički.To nikome ne može biti na ponos i na blagoslov.Zločin je oduzeti život,a monstruozno poremećen um ne ubija nego uživa u sjeckanju vratova,naslađuje zle duhove u svome srcu i sve dublje ulazi u opsjednuća.Četnici ili oni koji to jako žele biti zasigurno su opsjednuti ljudi u kojima boravi LEGIJA (zlodusi) i ne treba njima nikakav doktor osim egzorciste ili pravoslavnog monaha . Obraćenje je jedini recept, predati svoj život Bogu, tko tako čini ima Božje misli, a ljudske misli nisu Božje. Nažalost Nebojša ima sotonske misli, jer Bog kaže NE UBIJ. Ja samo mogu misliti da osoba koja želi i uživa da drugima bude gore i ili da mu želi zlo ima opasnih duhovnih problema u sebi i da je izrazito nesretna osoba.A moguće je da je i u ovom ratu na neke došao zloduh neopisive mržnje i zbog zlodjela koja su činili nastanio se i ne želi van. Nebojša,otiđite do vašeg pravoslavnog svećenika, biti ćete sretni i oslobođeni, i biti će vam Hrist sve.Vi birate blagoslov ili prokletstvo.Odabrali ste prokletstvo.Daleko ste od Boga i zato niste sretni,zato želja za uništenjima a na kraju će vas dovesti do samouništenja. Hrist nas zove na praštanje,ne morate se ni grliti ni ljubiti sa nama,ali oprostite poradi sebe, pojest će vas zloduh mržnje.Onda ćete se razboljeti.Činjenica je da ljudi koji imaju problema sa mržnjom i neopraštanjem dobiju rak, migrene…..To je posljedica duhovnog stanja u duši. (ne mora uvijek biti duhovan izvor,može i od hrane koju jedemo). I što je najgore,nemojte da vaša djeca jedu kiselo grožđe, drugim riječima ne prenosite im po svojoj krvi prokletstvo ako želite da budu blagoslovljeni dobrotom Božjom.Neka te Bog prosvijetli snagom svoje Predragocjene Krvi da ti otpadnu sve ljuske sa očiju i da ti podari novo srce koje neće biti od kamena nego od mesa.

 • Kada uđete u Božju ljubav Nebojša,nitko vam ništa ne može. Mogu vas mučiti i ubiti ali vam ne mogu Isusa uzeti.Ljubav prema domovini je jedno a ljubav prema Boga je iznad svake ljubavi,iznad ljubavi prema bračnom drugu,prema djeci,kada je Bog na prvom mjestu onda vama jedino vlada ljubav i mir.Ja vam to želim da nađete.Kada odete gore Hristu,neće vas pitati što ste bili:Srbin, Hrvat itd. nego će te pitati Isus „jesi li me ljubio?“-ljubio u braći,ljubio u bližnjima,ljubio na internetu sa ljudima kojima komuniciraš….“kada si me ljubio?“-jesi li na zlo izvraćao zlom ili si ljubio svoje neprijatelje i one koji te mrze?
  Ja mogu sjesti s vama i popiti kavu primjerice i mogu te ne mrziti a po ljudski,imala bi puno razloga mrziti sve četnike.Vidiš,ja sam se obratila,i Isus mi je sve.On mi daje da mogu ljubiti i neprijatelje.Ako si to ti,dobro,moja želja je ono što i Isus želi-da se spasiš.Samo to ti želim.Ovaj život je samo hodočašće,treba se brinuti za onaj gore,a ovaj je dolina suza najčešće, a kada ljubiš dolina procvjeta Božjim cvijećem,Božjim vrtom ili baštom.Znaš li gdje je taj vrt? U tvom srcu. Dopusti da ti Isus počupa koprive i korov i drač koji je ugušio ruže koje su mogle biti miomiris tvoje duše. Ima jedan cvijet,možda nije baš poznat,zove se pasiflora ili Isusova kruna. Ostavljam ti ga, da se sjetiš da je ovaj život tek prolazan i da nije vrijedan trošenja na nešto što nema smisla.
  Uz sliku ima i obajašnjenje pa pročitajte simboliku cvijeta i naziva.
  http://www.cvecara-neven.com/Content/pa=showpage/pid=58.html

 • Isprika,nisam sigurna da je tekst kako treba,uključila sam ipak prevoditelja,htjela sam pokazati slike, a našao se i tekst koji mi nije prihvatljiv. 🙁

Ostavite komentar