Velibor Mihić Knez

 

Srčani udar i prva pomoć! Ne dao Bog, ali, može se desiti… srce Vas opominje!… nešto mu ne valja!… kao da liči na INFARKT!… uplašili ste se!… a nemate, pri ruci, odmah, lekara!… ili ga, već, čekate, ali… dok ne dođe!… ŠTA VAS MOŽE SPASITI!!!… Šta – U MEÐUVREMENU! – možete da učinite!… Čitajte – možda ćete me blagosiljati IAKO NISAM LEKAR!!!

Savet – života – vredan?!… Prva samopomoć ako vas zadesi srčani udar, kap i infakrt

Srčani udar i prva pomoć u tom trenutku

 

Srčani udar infarkt šibice prva pomoć palidrvce oblik srca ljubav

Da se razumemo, nisam lekar, a neću, to, nikad ni biti, ali… mnogo sam čitao, pa, savet koji ću vam dati možete proveriti kod svakog lekara, pogotovo kardiologa! Mislim, to što sam ja pročitao – a vama savetujem – da li je tačno!

A prosto – da prostije ne može biti – prosto kao „srpski pasulj“!…

Dakle, moram da ponovim, ne dao Bog, ali, može se desiti… srce Vas opominje!… nešto mu ne valja!… kao da liči na INFARKT!… Srčani udar … uplašili ste se!… a nemate, odmah, lekara!… ili ga, već, čekate, ali… dok ne dođe!… ŠTA VAS MOŽE SPASITI!!!… Šta – U MEÐUVREMENU! – možete da učinite!… Čitajte – možda ćete me blagosiljati IAKO NISAM LEKAR!!!

Savet je – samo – u jednoj reči: KAŠLjITE!

Šta, to, znači?!

Znači, to, što sam napisao: KAŠLjITE!

U trenu kad se radi o „biti il’ ne biti“ – kad osetite srčane tegobe i srčani udar – a lekara nema pored vas – ili ga čekate pošto je pozvana hitna pomoć – KAŠLjITE!… možda ćete – sami sebi! – pomoći!!! To je prva pomoć za srčani udar. Kašljanje će biti možda mala i nedovoljna simbolična MASAŽA SRCA, ali, ipak, MASAŽA – i to vas, možda, može spasiti od srčanog udara!

To je sve … savet za srčani udar i prva pomoć u kritičnom momentu.

To sam pročitao, ne znam ni gde, ni kad, ni ko je, to, napisao, ali, dobro sam zapamtio jer je savet vredan života – ne možete ništa izgubiti, a dobiti sve – ŽIVOT!

Pozdrav, ŽIVI i ZDRAVI bili!

oOo