Konstantin

 

Milica Mandić zlato i Ivana Maksiović srebro ove zemlje

 

Bravo Milice! Svaka vam čast devojke!

Zlatna medalja u taekvondu i srebrna olimpijska medalja u streljaštvu je dokaz vašeg kvaliteta i vrednosti!

Uspeh olimpijki je kao svojevrsni odraz potpunog sportskog debakla i potonuća našeg sporta i države u celini. Sada se vidi jasno i čisto kako nam je sport pao na niske grane i koliko smo daleko od svetskog proseka. Ali, ovaj tekst će biti pun optimizma i neće se baviti neuspehom, jer iz poraza isti oni koji odlučuju o srpskom sportu neće naučiti ništa.

Naše mlade sportiskinje, mlade, lepe, zgodne i ljupke, za koje do juče nikada niko nije ni znao, osim što su nam vratile osećaj da nešto vredimo u sportu, podarile su nam putokaz i za bolji život. Njihov uspeh je jedna velika pobeda malog čoveka i nevidljivog dela naroda u celini.

Tihe i neprimetne, bez glamura i velikih natpisa, one su vredno trenirale u svojim malim sportovima i otišle bez pompe na Olimpijske igre u London. I uspele, podigle nepoznati taekvondo i streljaštvo na nacionalni nivo, i dočekale svoj trenutak olimpijske slave.

U nedostatku velikih medalja velikih zvezda danas ih cela Srbija slavi. Zasluženo. I više nego zasluženo. To je kao neka vrsta nebeske pravde, da naš ego mačo narod pun adrenalina i svakojakih zabluda osvetle i obasjaju mlade i vaspitane devojke. Tako drugačiji i bolji uzor drugim devojčicama i devojkama od pevačica i starleta sa ružičastih televizija i iz gradskih kafića i splavova.

I to što su one mlade devojke, rekoh lepe i šarmantne, fino vaspitane, i što su radom, zalaganjem i talentom osvojile medalje u tipično muškim sportovima, a bez hvalisanja, to je putokaz svima nama malim ljudima, da „neko od gore vidi sve“ i da se vera u sebe, nada u pobedu i ljubav prema svom zanimanju na kraju isplate. I nagrade. Zlatnom olimpijskom medaljom.

Zapamtićete verovatno svi trenutak kada se trener Taekvondo reprezentacije Srbije krsti i priziva Božiju pomoć. Prizovite je i vi. Vreme je da i vi od vašeg života napravite olimpijske igre i osvojite svoju životnu medalju. Treba da zaboravite politiku, ogovaranja, navijanje, muljanja, nesigurnost, informisanje, prosto proširenu zabavu, banalnu estradu, da se posvetite sebi i svojim vrednostima. Da se molite za bolji život i radite na tome. Spojite duh i telo u sebi.

Jer sve što vredi u vašim životima zasijaće jednog dana ako budete uporni kao naše mlade olimpijke.

. . .