Zlatko Šćepanović

 

Zanimljiv engleski psihološki triler i ljubavna drama

 

Dugo sam se spremao da napišem recenziju i preporuku za ovaj film, ali mi je nekako uvek izmicala koncentracija kada je trebalo sesti i napisati tekst o filmu. Aktuelna Olimpijada u Londonu me je podsetila da je sada krajnje vreme da to i uradim i preporučim čitaocima Bašte dobar film i dobru zabavu za subotnje veče. Jer ovo filmsko delo mi je godinama unazad ostalo u vrlo prijatnom sećanju kao jedan film drugačiji od standardnih dela, film koji sam sa uživanjem gledao. Radi se o filmu „Dot the I“ ili kako je kod nas prevedeno „Tačka na I“. I zasluga što sam uopšte došao do njega pripada mom video klubu u kome su mi ga preporučili, pošto znaju moj ukus i želju da gledam kvalitetnija i smišljenija filmska ostvarenja.

„Tačka na I“ je vrlo interesantan britanski film. Na žalost, to je film koji verovatno nećete videti niti u bioskopu a niti na televiziji, jer nije skrenuo pažnju ni bioskopske publike a ni kritičara kada se pojavio. Mislim da je bez razloga zanemaren. Tim pre što se u filmu radi o vrlo zanimljivom zapletu, odličnoj glumi i dobroj režiji.

Film se bavi urbanim temama i ljubavnim vezama troje protagonista u Londonu, u jednoj urbanoj i internacionalnoj sredini, gde naizgled obični dogadjaji dobijaju neočekivan detektivski obrt. Sve je to ispraćeno sa puno dobrog intelektualnog engleskog humora, tako da na kraju ostanete sa pitanjem u glavi da li ste gledali dramu, triler ili komediju. Sve u jednom.

Lak je za gledanje, ne zahteva posaban intelektualni napor, mada zahteva koncentraciju da uhvatite veze izmedju aktera na početku. Zabavan je, šaljiv, lepršav, i neočekivan na kraju. Uvodi vas u svet japi partija i žurki u City-u Londona, ulazite u govor i razmišljanje jednog komfornog sveta mladih intelektualaca i njihove probleme. Samo nemojte me pogrešno shvatiti, ovo nije dosadan i intelektualno zahtevan film nalik delima Vudi Alena, ne nikako. Ovo je vrlo pitko filmsko delo sa dosta pozitivne energije i živosti.

Glumci su odlični, prva liga engleskih mladih talenata, sa odličnom podelom uloga. U glavnim ulogama su: Gael Garsija Bernal (Gael García Bernal), sjajna Natali Verbejk (Natalia Verbeke) i Džejms D Arsi (James D’Arcy).

Režiser i scenarista: Metju Parkhil (Matthew Parkhill)

Godina proizvodnje: 2003.

Trajanje: 92 minuta

Preporučljiv film za sve generacije.

. . .