Dragana Rajblović

.

Rekreativni izlet, možda i safari, ali i brda u kojima žive Hobiti

 

 

Deliblatska peščara se nalazi u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom Banatu. Ova prostrana oblast površine je od oko 300km², čije su glavne peščane mase elipsoidnog oblika okružene plodnim lesnim površinama. Proteže se između Dunava i padina Karpata.

Peščara predstavlja i geomorfološki i biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope, kao i značajan genetski resurs naše planete. Sa moćnim naslagama eolskog peska i izraženim dinskim reljefom. Nevezani pesak je nekada bio izuzetan problem, jer se pod dejstvom košave razvejavao širokim prostorima Panonske nizije. Zbog toga je Deliblatska peščara nazvana „Evropska sahara“, ili „najstrarija pustinja u Evropi“.

Mase živog peska vejača danas su, uglavnom, vezane vegetacijom, koja je nastala pošumljavanjem tokom poslednjih 180 godina.Prvo pošumljavanje radi vezivanja peska i sprečavanja razvejavanja započeto je 1818. godine za vreme Marije Terezije.

Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara, odlikuje se veoma retkim dinskim reljefom i pejzažima, očuvanim ekosistemima i retkim biljnim vrstama. Zbog posebnih ambijetalnih uslova, često se koristi i za snimanje filmovava „Ko to tamo peva“, „Sv, Georgije ubiva aždahu“…)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na području Deliblatske peščare zastupljeno je oko 40 biljnih i preko 200 životinjskih vrsta, u statusu prirodnih retkosti, za čija su staništa propisani režimi najstrožije zaštite prvog stepena. U postupku izrade „Crvene knjige flore Srbije“, sačinjena je Crvena lista sa spiskom preko 400 vrsta biljaka, od kojih preko 50 vrsta raste na prostoru Deliblatske peščare.

Pašnjačke površine su pune tekunica, koje predstavljaju osnov ishrane ptica grabljivica i ovde se mogu naći u velikom broju. Zastupljene su vrste: banatski soko, orao krstaš i orao kliktaš. Među retkostima faune ističu se vrste sa stepskih staništa: pustinjski mravi, stepski skočimiš, tekunica, slepo kuče, stepski tvor i druge. Ovaj rezervat prirode poznat je po plemenitoj divljači: jelenu i srni, ali i po tome što peščaru već vekovima naseljava vuk.

 

 

Jednodnevni treking kroz ovu netaknutu prirodu, udaljenu od civilizacije i pravi mali safari je nešto što zauvek ostaje u sećanju i želji za ponovnom posetom.

 

Polazak iz Beograda 22. Septembra u 8h, ispred plave lokomotive na železničkoj stanici.

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1 litar vode, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu). Obući se prikladno pešačenju tj.obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu.

Rezervacije i informacije za akontaciju na tel: 064/1600-522, 064/873-4446

 

O sportskom klubu „Alti“, ostalim uslugama i biografiji vodiča možete pogledati na sajtu www.alticlub.org.rs