Dragana Rajblović

.

GORNJAČKA KLISURA I BANJA ŽDRELO

Sećanje na leto i pripreme za nove jesenje avanture! Izveštaj i slike sa puta po Gornjačkoj klisuri i Homoljskim planinama. 

www.alticlub.org.rs 

 

Po prilično vrelom danu, 28. jula krenuli smo u Gornjačku klisuru. Čim smo prošli banju Ždrelo, okomite litice klisure s njene leve strane su nas zaklonile od sunca  i vrućine, a reka Mlava svojim tokom sa desne strane nas je namamila da se spustimo do nje i rashladimo uz malu pauzu.

Da se grupa koju sam povela pitala, većina bi tu ostala ceo dan uživajući u hladovini. A ustvari ja sam ih samo tu dovela da im pokažem gde mogu svratiti na “sedeljku” ako nekada budu prolazili ovim putem pored Mlave. Glavni cilj je bio uspon do vrha Mali Vukan, kao i malo pomučiti se, pa je uživanje posle duplo slađe.

Nastavljamo pored ostataka starog srednjevekovnog manastira Blagoveštenje uzidanog u vertikalne stene putem ka manastiru Gornjak. Izgrađen je u periodu između 1376 – 1380. Godine kao zadužbina Kneza Lazara. Danas je to ženski manastir, sa dva konaka, a iza samog zdanja, nalazi se Isposnica u jednoj prirodnoj pećini, dužine oko 3m. Naravno niko nije propustio da se uvuče u pećinu/isposnicu  i u njoj se fotografiše, a posebno Luka, Lena i Vuk, najmlađi članovi naše grupe.

U klisuri se nalaze i brojni ostaci starih utvrđenja iz rimskog perioda. Na ulazu u klisuru mogu se videti razrušene stražarske kule, koje su nekada služile za odbranu rimskog, ali je bujna vegetacija dobar deo toga zaklonila.

Posle detaljnog obilaska krenuli smo pored česme zvane „Četiri lule“ na uspon. Staza vodi kroz šumu što je prijalo zbog hladovine, ali smo išli polako i usput svi zajedno ćaskali, kako bi je oni sa manje kondicije lakše i savladali. Dan je bio pred nama i žurbi nije bilo mesta.

 

Po izlasku iz šume prelazimo travnate površine koje su na proleće cvetne, ali sada pune lekovitog bilja, a kako smo bliži vrhu, staza je dosta kamenita. Iako ga zovu Vukan, po predanjima to je Vukanina stena. Legenda kaže da je sa nje pala Vukana, Brankovićeva ljubavnica, kada je njegova žena presekla konopce visećeg mosta, koji je napravljen da bi Vukana brže i lakše dolazila do svog ljubavnika… E pa ko im je kriv za tragediju, umesto da su pošteno i otvoreno sve priznali Vukanovoj ženi :)

U grupi je bilo i onih koji su tada po prvi put planinarili, pa nije manjkalo pobedonosno stajanje na svom prvom vrhu i ponosno fotografisanje na Malom Vukanu od 752 metara nadmorske visine. Zajapureni od vrućine posedali smo u hlad obližnjeg žbuna i odmarali, dok se ispred nas pružao prelep pogled na južne padine Homolja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posle dobrog odmora krenuli smo da se spuštamo, a svi su bili nasmejani jer više nema napora i uspona, a svoj cilj su ostvarili. Išli smo dole drugom stranom i stazom koja vodi do sela Ždrelo prolazeći jednim dobrim delom kroz šumu koja je toliko neobična i lepa da smo se svi osećali kao da smo u nekom filmu ili će nam se uskoro pridružiti i ratnici svetlosti. Tlo je bilo meko kao tepih od naslaga osušenih borovih iglica i prava blagodat za naša stopala. Deca su trčkarala ispred svih radujući se sledećem užitku zvanom kupanje u bazenima i spuštanje niz tobogane.

Spustili smo se prvo do manastira Svete Trojice koji je novijeg datuma, ali izvorska voda je bila pravo osveženje u poređenju sa ugrejanom vodom iz naših boca. A onda juriš na bazene!

Banja Ždrelo je nastala slučajno, kada je u potrazi za naftom pronađen izvor termalne lekovite vode.

Pre par godina tu je izgrađen kompleks od više bazena i mali akva park. O tome koliko nam je ovo kupanje prijalo posle višečasovne šetnje i uspona, ne treba ni komentarisati.

Posle okrepljenja mišića u lekovitoj vodi sjatili smo se na hranu u obližnjem restoranu ribnjaku gde smo jeli izvrsnu pastrmku dok nas je prijatna večernja svežina Gornjačke klisure mamila da ostanemo još koji minut duže pre polaska u sparušeni vreli Beograd.

Sportski klub Alti i Dragana Rajblović vas redovno vikendima kroz organizovane grupe rekreativaca vode u prirodu, svuda po lepim i interesantnim predelima Srbije. Upoznajte Srbiju da bi je više voleli. 

www.alticlub.org.rs

. . .