Ružica Vrhovac

 

U ZELENOM RITMU NA ZALASKU LETA

 

III Beogradski Festival Cveća u parku Manjež

22 / 23. septembar 2012

Program počinje od 10h

 

Beogradski festival cveća će sa publikom podeliti svoje treće izdanje 22 i 23. septembra, u jednoj od najlepših gradskih oaza – parku Manjež.

Želite da sebi ulepšate dan, a ujedno i doprinesete oplemenjavanju Beograda?

Odlična je prilika da to uradite baš 22 i 23. septembra, kada će Beogradski Festival Cveća sa publikom podeliti svoje treće izdanje u Parku Manjež. Kao i do sad, Festival je kreiran kao nesvakidašnji urbani vikend vrt, sa mnogo iznenađenja!

Veliki broj učesnika čiji je rad inspirisan prirodom, cvećem i savremenim konceptima eko-urbanog dizajna, umetnošću i kulturom predstaviće svoje projekte i inicijative kroz sedam festivalskih zona – osVRT, VRT VRTova, VRTeska, VRToglavica, VRTlog, izVRTanje i VRTić.  U okviru ovih zona ulazite u svet kvalitetne zabave kroz muzički program, vizuelne umetnosti, rekreaciju, ali i uživanje u najrazličitijim aromama, od kafe do začinskog bilja.

 

VRTić

Zonu dečje animacije upotpuniće kreativne radionice za roditelje i decu različitog uzrasta, proizvođači i distributeri dečjeg mobilijara i ekološke radionice, izložbe i performansi.

izVRTanje

Popularna zona odmora u senovitom delu parka Manjež i ove godine nudi opuštanje uz jogu, čitanje knjiga i prelistavanje časopisa, kao i uživanje u različitim aromama od kafe do začinskog bilja.

VRTlog

Zona kulture i informacija – šarenilo za dušu.

Muzički program, bioskop, izložbe, ples, performans.

U subotu 22. 9. u 16 časova, posetioce očekuje iznenađenje „u zelenom ritmu“ posle koga sledi muzički program sa bendovima „Špiritus Movens“ i „Horkestar“. U nedelju popodne goste zabavljaju „Cirkusfera“ i d j.

Bioskop – u saradnji sa „Mikroartom“ u subotu 22. 9. u popodnevnim časovima biće prikazivani filmovi kratke forme, na temu ekologije.

VRToglavica

Zona edukacije i inovacije u kojoj pokazuju na koji način o zelenilu, i ekologiji uopšte, misle predstavnici javnih institucija, fakulteta beogradskog univerziteta, srednjih škola, primenjeni umetnici, proizvođači sa inovativnim rešenjima, nevladine organizacije.

VRTeška

Beo Flora Centar. U centralnom delu parka Manjež, kao i do sada, „najšareniji“ učesnici Festivala biće cvećari, rasadničari, mladi kreativci, dizajneri i fabrikanti.

osVRT

Debatna zona Festivala biće u neposrednoj blizini parka Manjež, u kamenom amfiteatru Fakulteta muzičke umetnosti. Teme ovogodišnjeg osVrta su:

  • Organska proizvodnja hrane i lekovitog bilja u urbanoj i ruralnoj sredini,
  • Urbana ekologija i ekonomija grada – budućnost socijalnih preduzeća,
  • Grad po meri deteta
  • Potencijal otvorenih javnih prostora u životu grada.

VRT VRTova

Posetite zonu promocije u kojoj tradicionalno učestvuju pejzažni i arhitekstonski biroi, konceptualni umetnici, kreativci kao i proizvođači i distributeri mobilijara.

Festival cveća je manifestacija od velikog kulturnog i turističkog značaja koja se održava u mnogim gradovima Evrope. Beogradski festival cveća je manifestacija sa tendencijom da postane i Festival parkova, i kao takav da se proširi i na druge gradove Srbije.

 

U vremenu koje dolazi život će biti u zelenom ritmu!

.

Posebno skrećemo pažnju na dve ekološke akcije ovogodišnjeg Beogradskog festivala cveća:

.

„Moja prva biljka, moja prva reciklaža – donesi 5 Tetra Pak ambalaža“ u zoni VRTić

Zahvaljujući jednom od prijatelja Festivala, firmi  „Tetra Pak“, svako dete, ali i ostali posetioci festivala koji donesu pet praznih Tetra Pak ambalaža dobiće na poklon biljku.  Roditelji i deca su pozvani da učestvuju u kreativnim radionicama gde će naučiti da tetrapak ambalaža nije otpad. Pravilnim i kreativnim postupanjem sa ambalažom štitimo životno okruženje od suvišnog otpada, iscrpljivanja resursa i dajemo joj novu vrednost.

.

A u zoni VRTlog pogledajte kreativne transformacije, od Tetra Paka do umetničke instalacije!

.

„Popij kafu – ubaci kintu“ u zoni izVRTanje

Kao Festival dobre volje, pozivamo sve zainteresovane da daju dobrovoljni prilog za oplemenjivanje centra Beograda. Simboličnim prilogom postajete učesnik akcije ozelenjavanja „Ulične galerije“ u Čavketovom prolazu. Dok pijete kafu u zoni opuštanja – izVRTanje – željenu sumu novca možete ostaviti u za to obeležene kutije.

. . .