Aleksandra Popović

 

KAD JAGANJCI UTIHNU (THE SILENCE OF THE LAMBS)

.

Ovo je priča o brilijantnom psihologu, serijskom ubici Hanibalu Lektoru. Film je radjen po istoimenom romanu Tomasa Harisa i režirao ga je Džonatan Dem. Osvojio je pet Oskara u glavnim kategorijama –  najbolji film, režija, glavna muška i ženska uloga, adaptirani scenario. Ulogu Hanibala Lektora je maestralno odglumio Entoni Hopkins i dobio oskara za nju iako se pojavljuje u samo 17. minuta filma! Interesantno je da su ovu ulogu odbili Džin Hekman, Dastin Hofman, Robert de Niro,Šon Koneri i drugi. Pored njega u filmu briljira i Džudi Foster u glavnoj ženskoj ulozi.

Film se smatra jednim od remek – dela horor žanra.

Klasična muzika je i u ovom filmu našla interesantno mesto. U pitanju je scena  bega Hanibala Lektora  iz zatvora. U ovoj sceni  korišćene su  Bahove Goldberg varijacije. Njih čine tema i 30. varijacija napisanih za harpsikord.  Muzika koja je puna mira i duhovnog karaktera naglašava Lektorovu  intelektualnu stranu  i savršeno je upotrebljena kao kontrast njegovom izopačenom i zastrašujućem delu ličnosti .

. . .

Džonatan Dem (Johnatan Demme, 1944.) je poznati američki režiser, producent i scenarista. Najpoznatije delo mu je film  “Kad jaganjci utihnu“, za koga je i dobio Oskara 1991. godine.

Johan Sebastian Bah (Johann Sebastian Bach, 1685 – 1750)  bio je nemački kompozitor, orguljaš i čembalista iz doba baroka. Smatra se jednim od najznačajnijih kompozitora svih vremena. Njegova muzika  je intelektualna, duhovna, tehnički savršena i često se kaže da je “najbliža Bogu.”

.

Silence of the Lambs escape scene – Hannibal Lecter

www.sandrapopovic.com

www.wonderstringquartet.com