Olivera Milenković i Redakcija

 

Tri naučno zabavna dečija tematska parka za edukaciju i provod dece u Evropi

 

Današnja tema su naučno tehnološki parkovi u Evropi. Osim svrhe puke zabave i provoda, tematski parkovi koji se bave naukom u Evropi imaju svoju edukativnu ulogu i veliki su promoteri savremen i klasične nauke. Evropljani su duboko svesni da se njihov standard života i svakodnevni komfor održava zbog efikasne i uspešne privrede, a tu privredu vuku napred naučna znanja i inovacije. Stoga se u EU razumljivo ulaže u promociju znanja i nauke, i mladi se pokušavaju zainteresovati za učenje i istraživanje.

A sama nauka zna da bude izuzetno zanimljiva i da motiviše decu da se njom bave, ako je lepo prezentovana. U tome su Evropljani majstori, kako da od nauke stvore igru, i da se kroz igru i istraživanje, a deca su uvek radoznalog uma, kako da se lako uči i brzo nauči.U tom smislu je prava šteta što slični projekti ne postoje na našim prostroima. Jedan dan u godini kada se održava Noć Muzeja, ne može se nikako porediti sa 365 dana koliko su vrata ovih muzeja otvorena posetiocima. I koliko je to dragoceno za decu i njihovo vaspitanje.

Predstavljamo vam tri zanimljiva tematska parka, koji se nalaze na tri različita mesta u Evropi, u Irskoj, Holandiji i Švedskoj. Svaki od njih je specifičan i zanimljiv na svoj način i ima svoju posebnu priču. O nekim drugim sličnim mestima i naučno tehnološkim parkovima u drugim zemljama ćemo nekom drugom prilikom.

.

W5 naučno zabavni tematski park za decu i omladinu u Belfastu – W5, Belfast, Ireland

http://www.w5online.co.uk

Naučni dečiji centar Nemo u Amsterdamu, Holandija – Science center Nemo, Amsterdam, Holland

http://www.e-nemo.nl/

Tom Tits Experiment naučno zabavni park za decu i odrasle, Švedska – Tom Tits Experiment, Stockholm, Sweden

http://www.tomtit.se

. . .