Jelena Janković

 

OD ZLATA JABUKA

Sreća, plodnost i zdravlje

 

 

Prema verovanjima srpskog naroda, jabuka je služila kao dar, ponuda, dokaz ljubavi i prijateljstva. Ona je simbol sreće, plodnosti i zdravlja; otuda objašnjenje zašto se baš ona daruje bolesnim osobama. Sama reč „jabuka“ katkad označava dar, poklon uopšte. Nekada su se gosti na slavu zvali jabukom. Mnogi običaji, od rođenja pa do čovekove smrti, uključuju jabuku u svoj obred, a među Srbima se kaže: ,,Bosiljak se od mirisa daje, jabuka se od milosti daje.“

Nezahvalni duh vremena koji vazda briše sećanja, a izranja nove adete, uspeo je da značenje jabuke međ` Srbadijom zamrači i gotovo izbriše. Ali, ima onih koji odolevaju duhu vremena u korist tradicije. Ima onih koji su spremni da nas podsete da nije uvek neophodno kupovati skupe poklone kako bismo iskazali naklonost i zahvalnost prema onima koji su nas zadužili. Ima ih!

Lako ih je prepoznati. Potrebno je samo oslušnuti kako jedna fina dama, obližnjoj seoskoj školi, daruje reči, a uz reči i jabuke. Simbole zdravlja, za zdraviju omladinu. Simbole plodnosti, za zemlju plodniju čitateljima. Simbole sreće, za hiljade i hiljade srećnih mališana. Lako je darovati ono opipljivo (jabuke), ali kako darovati reči. Reči se daruju tako što se organizuje akcija sa istim imenom, dakle „Darujmo reč“. Na ovu ideju dolazi Zorica Sentić (gore pomenuta fina dama) 2006. godine. Nakon toga se pozovu svi oni, slični njoj, koji su radi da školskim bibliotekama daruju svoje knjige koje „spavaju“ na njihovim policama, a na kraju, kada se sve realizuje, svi dobiju po jabuku, uz želje da ih u životu prati ono što jabuka simbolizuje.

U svetu bi ljudi pomislili da Zorica Sentić živi baš u nekom od sela, pa je zato rešena da pomogne. Ali, ne. Ona živi u inostranstvu. Srbi su takav narod da, kad napuste svoju zemlju, uvek joj se srcem vraćaju. Tada rešavaju da se, u belom svetu, vrate tradiciji svoje zemlje. Srbi su jaki. Ali, postoji jedna tajna koju mnogi njihovi neprijatelji nisu znali – slaba tačka Srbina je sentimentalnost.  Zato oslušnimo šta nam kaže čežnja onih koji žive u dijaspori, naučimo da poštujemo svoju tradiciju i u okvirima granice naše zemlje, ma koliko se ona često menjala. Neka nam politika ne smeta da budemo ljudi. Da naša deca od nas nauče vrednost krsne slave, vrednost porodice, vrednost naše otadžbine, vrednost bosiljka, jabuke, vrednost kućnog praga, ma koliko on trenutno bio daleko od nas. Naučimo mi da, uz pomoć tradicije, ostvarimo svoje snove. A, jabuka ima tu moć.

Darujte sa nama reči. Dobijate sa nama reči. Razmenjujmo reči!. Tako obnavljamo naše biblioteke i sećanja na našu, nepravedno zaboravljenu, jabuku.

 . . .

ALBUM JABUKA DARUJMO REC

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151155406599759.470792.768769758&type=1