Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Čovek Kultura

Otkrij ljubav. Uzmi osmeh i daruj ga čitavom svetu! Tako je govorio oslobodilac Indije Mahatma Gandi

Mahatma Gandi

 

Otkrij ljubav

 

Uzmi osmeh – Daruj ga onome ko ga nikad nije imao.

Uzmi zrak sunca – Učini da odleti onamo gde vlada noć.

Otkrij izvor – Okupaj onoga ko živi u blatu.

Uzmi suzu – Položi je na lice onoga ko nikad nije plakao.

Uzmi hrabrost – Stavi je u dušu onoga ko se ne sme boriti.

Otkrij život – Pripovedaj o njemu onome ko ga ne može shvatiti.

Uzmi nadu – Živi u njenom svetlu.

Uzmi dobrotu – Daruj je onome ko ne zna darivati.

Otkrij ljubav – Pokaži je čitavom svetu.”

. . .

Mohandas Karamčad Gandi

(napisano devangarijem: मोहनदास करमचन्द गांधी).

Rođen 2. oktobra 1869, ubijen 30. januara 1948. Poznat je kao Mahatma Gandi (prvo ga je Rabindranat Tagor nazvao samo mahatma, što na sanskritu znači „velika duša“). Jedan je od osnivača savremene indijske države i uticajan pobornik satjagrahe (nenasilnog protesta) na putu ka ostvarenju revolucije. (v. mahatmisti)

Pomogao je ostvarenju indijske nezavisnosti od britanske vlasti, inspirišući ostale ljude pod kolonijalnom vlašću da rade na sopstvenoj nezavisnosti i potpuno odbace Britansku imperiju i zamene je Komonveltom. Gandijev princip satjagrahe inspirisao je generacije demokratskih i antirasističkih aktivista, uključujući i Martina Lutera Kinga i Nelsona Mandelu.

Gandi je često govorio da su njegove vrednosti jednostavne, preuzete iz tradicionalnih hinduističkih verovanja: istina (satja) i nenasilje (ahimsa).

. . .

2 komentara

  • „Kada su Britanci došli u Indiju, oslobodili su je od: spaljivanja žena prilikom smrti muža, ropstva u lancima, prinudnog rada dece, kidnapovanja dečaka radi kultnog zlostavljanja u homoseksualnim obredima, kao i ljudskih žrtava, koje su prinosili sledbenici boginje Kali. Pa ipak, Gandi je pisao Stenliju Džounsu da će u Indiji misija Hrišćanstva, kao „kolonijalne“ religije, biti zabranjena i da će se svi Indusi vratiti svojim običajima. Pre nego što je postao politički lider, Gandi je upražnjavao „kriya yogu“ i bio guru koji je imao svoj sopstveni ašram. Da bi pokazao kako je „nadišao požudu“, spavao je sa mladim devojčicama, ne dodirujući ih (još jedan od naopakih oblika induističke „askeze“)“.

  • Sta se zbilo sa Britancima u medjuvremenu kad sad prednjace u borbi za prava homoseksualaca a nevine zrtve nazivaju kolateralna steta ? Doneli su dosta dobrog Indiji a jos vise odneli..

Ostavite komentar