Ivan Ković

 

A Clockwork Orange (1971)

 

Kod nas nazvan: Paklena Pomorandža

 

Žanr: Kriminalistički | Drama | Naučna Fantastika

 

Režija: Stanley Kubrick

 

Glumci: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates…

 

Priča:

 

U Britaniji u budućnosti, harizmatični delikvent Aleks DeLardž je u zatvoru i volontira za eksperimentalnu terapiju koju je razvila vlada kako bi rešila problem sa kriminalom… ali da li će sve poći po planu?

 

Moj osvrt:

 

Braćo i sestre, evo filma zbog kog vam se obraćam tako. Kada sam ga gledao prvi put, još nisam pisao recenzije, ali da sam to radio verovatno ga ne bih naročito ishvalio. Jednostavno bio mi je ok ali nikako nisam uspeo da sagledam zbog čega je on tako dobar koliko ga cene. Danima posle gledanja, ni sam ne znam zašto, konstantno sam mislio na ovaj film. To je toliko počelo da me iritira da sam odlučio ponovo da ga pogledam, čisto da vidim šta mi to tu ne da mira.

I šta da vam kažem osim da sam uživao u svakom njegovom momentu. Kao da je tom utisku trebalo vremena da sazri da bih uvideo da je ovo savršenstvo kinematografije. Svaka scena ne samo da nosi neku misao i poruku već mi je svaka ona film u filmu i o svakoj mogu naširoko da pišem i dugo da diskutujem. Ne postoji dovoljno epiteta kojim mogu da opišem kvalitet ovog ostvarenja. Malkom Mekdauel je posle ovog filma za mene jedan od najboljih glumaca ikada. Način na koji je predstavio Aleksa DeLardža je spektakularan. Njegovi monolozi su najbolji koje sam čuo u kinematografiji i pravo je uživanje slušati ih. Kada god se publici obrati sa „Braćo“ to mi je zvučalo tako blesavo a u isto vreme i tako genijalno.

Karakter glavnog lika je takođe savršeno predstavljen. Zamislite lika koji je siledžija a dolazi kući i uživa u savršenoj muzici Betovena. Ili npr. dok tuče nekog peva „Singing In The Rain“. Ili kada profesora oslovljava sa „Brother Sir“ (Gospodine Brate)… Savršenstvo ironije u mnogim scenama. Što je najbolje od svega ovo je samo mali delić genijalnih stvari koje se ovde događaju. Sve mi ovo deluje kao kritika ali i ironija i tadašnjeg i sadašnjeg ali i budućeg društva.

Prvo sam mislio da je ovaj film precenjen, ali to nipošto nije slučaj braćo i sestre. Ovo je remek delo koje stoji rame uz rame uz Kuma i možda još par filmova koji su zaista sinonim za kinematografiju. Kupio sam i knjigu po kojoj je on snimljen, tako da čim je pročitam podeliću utiske sa vama i o njoj.

Zanimljivosti:

Scena u kojoj Aleks peva Singing in The Rain je ideja Malkolma MekDauela. Kjubriku je ta scena sama po sebi bila konvencionalna pa je tražio od MekDauela da igra dok tuče čoveka. On je to prihvatio ali je uz to sasvim slučajno zapevao tu pesmu što je Kjubrika oduševilo i platio je 10.000$ kako bi kupio prava na nju. MekDauel je izjavio kako je ubrzana scena seksa u originalu snimana bez prekida i trajala je 28 minuta. Tokom snimanja scene sa Ludovico terapijom, MekDauel je izgrebao beonjače i privremeno je oslepeo a tokom snimanja još jedne od scena, slomio je rebra.

Naj scene:

 

Aleksovi (MekDauel) monolozi.

. . .