Društvo Srbije za borbu protiv raka

ŠTA JEDE OBOLELI OD RAKA

Ishrana koja leči rak i maligne bolesti – antikancerogena dijeta. Postoji li dijeta za rak ili univerzalna specijalna hrana koja leči rak. Antikancerska dijeta ne postoji

 

Na internetu ili po novinama a još više po knjižarama i po komšiluku naićićete na razne naturopatske teorije, alternativne sisteme i egzotične modele ishrane, odnosno dijete koja se preporučuje za lečenje raka. Mnogi od tih sistema, iako nisu provereni od strane naučnih institucija, ili pak i jesu ali nisu potvrdili verodostojnost, i dalje tvrde da sa uspehom leče rak ishranom, da znaju zbog čega rak nastaje. 

Svoje alternativne teorije i sumnjive zdravstvene tvrdnje baziraju na dva modela: izgladnjivanje raka ili specijalna hrana koja čisti organizam i pojačava imunitet. Mnogi bolesnici ili njihovi rodjaci potroše mnogo vremena, novca i nadanja tražeći i ispitujući metode koji se reklamiraju i preporučuju, ali …

Antikancerska dijeta za tumor ishrana rak

Još ne postoji dijeta koja nas može zaštititi ili nam pomoći u izlečenju od raka. Zato nauka nije u  stanju da vam ponudi ishranu koja može usporiti razvoj raka, smanjiti mogućnost stvaranja metastaza, ili dovesti do povlačenja nastalog tumora. Preporuke koje se mogu naći ili čuti u raznim medijima bude samo neopravdane nade kod obolelih i njihovih porodica i nemaju nikakve naučne podloge.

Nažalost, one nisu samo bez efekta već su i vrlo opasne, jer su uglavnom povezane sa izgladnjivanjem i smanjuju izglede za izlečenje.

Ishrana obolelih treba da bude kalorična, hranljiva i pod nadzorom lekara.

S obzirom da ne postoji posebna antikancerska dijeta koja bi nas zaštitila od raka, a sa još nepotpunim poznavanjem uloge ishrane u nastajanju raka, možemo da damo samo praktične savete u pogledu zdrave ishrane. Oni koji ih se budu pridržavali živeće u boljem zdravlju i sa malim izgledima da jednog dana obole od raka.

Ponovimo na kraju najvažnije preporuke:

1. Koristite raznovrsnu hranu, jer u protivnom možete naškoditi vašem zdravlju.

2. Ograničite masnoće izborom mršavog mesa i mleka. Izbegavajte slatkiše i proizvode sa „skrivenim“ mastima.

3. Trudite se da svakodnevno imate u obrocima povrće, salate i sveže sezonsko voće. Birajte produkte žitarica od punog zrna. Na taj način vaša ishrana će biti bogata vitaminima i balastnim materijama.

4. Imajte češće na trpezi povrće iz porodice krstašica.

5. Nemojte piti ili jesti previše topla pića i jela.

6. Umerite se u piću.

7. Nemojte pušiti.

8. Prilikom kupovine gotovih proizvoda proverite njihovu sadržinu koja se nalazi na pakovanju. Za pripremanje jela koristite „blage“ začine.

9. Pridržavajte se ovih pravila i pri ishrani u restoranima. Ne zaboravite da sa ovim preporukama upoznate i vašu decu. Ovi saveti sigurno mogu pomoći da se smanji rizik od kardiovaskularnih oboljenja i bolesti jetre, što je razlog više da ih se pridržavate.

Izvor teksta: www.serbiancancer.org

www.prirodanadar.rs