Zorica Sentić

 

Nastavak humanitarne akcije – pomoć seoskim školama u knjigama: OŠ Djura Jakšić u selu Jovac

 

Pozivamo književne stvaraoce, posetioce sajta 
i sve ljude dobre volje, da ako su u mogućnosti,
upute knjige školi 
Osnovna škola „Djura Jakšić“-Jovac, bb, 35205, Jovac, Srbija
Za sve dodatne informacije, možete se obratiti na mejl adresu: selojovac.pomoravlje@gmail.com
 
u ime dece hvala * merci
Zorica Sentić
 i

 

www.darujmorec.com
Biblioteke za sva sela Srbije

 

Osnovna škola „Djura Jakšić“

Osnovna škola „Djura Jakšić“ nalazi se u selu Jovac, u Pomoravlju. Sagrađena je daleke 1883. i svedok je mnogih seoskih događaja, priča i režima. U njoj su ponikli mnogi učeni ljudi, inženjeri, lekari, profesori, ali i mnogi domaćini i domaćice poznate u okolini po čuvenju, po svojim imanjima, vinogradima, časti, poštenju, obrazu. Svoje odlike prenosili su s kolena na koleno i na današnje generacije. Iako se danas broj đaka u školi prepolovio, oni još uvek ne gube svest o svom rodnom mestu i svojim korenima i precima.

Odmah na ulazu u učionicu, oni i njihovi predavači su me sačekali, ljubazno i domaćinski, ponudili da sednem i pitali kako mogu da pomognu. Spremni na saradnju, dali su mi na raspolaganje sva sredstva koja su imali da na tabli ispišem ime akcije i adresu škole. Sa nestrpljenjem su čekali da im objasnim sve pojedinosti i poželeli da se uključe. Slikanje je teklo spontano. Pokazali su mi svoje radove, pričali su mi o njima. Nesebično su istakli one radove koje nisu oni napravili, a koji su ostali od starijih generacija. Ono što me je najviše iznenadilo i oduševilo bila je potpuno čista, provetrena učionica. Bez ikakvih papirića, kesica od užine, ili otpada od rezanja olovki. To je odlika pedantnih i lepo vaspitanih đaka u kojima, u buduće, vidim školovane, lepo vaspitane ljude i roditelje.

U njima se jasno videla želja da nešto učine za svoju biblioteku, svoju školu i svoje selo. Oni žele da čitaju. Žele da imaju mogućnost da svoje omiljene pisce nađu u svojoj biblioteci. Oni su svesni toga da će te knjige, i kada oni produže sa daljim školovanjem posle osnovne škole, ostati mlađim generacijama i njihovoj deci u amanet.

 

Hajde da ih podržimo u toj želji onoliko koliko možemo. Da im, uz neznatan napor, pružimo mogućnost da dobiju svoju biblioteku. Sigurna sam da će je lepo održavati, kao što održavaju svoje učionice. Pomozimo im da prikupe „reči“ koje su im potrebne da zdravo odrastu i postanu dobri ljudi, jer imaju sve predispozicije za to.

Adresa škole je: Osnovna škola „Djura Jakšić“-Jovac, bb, 35205, Jovac, Srbija

Za sve dodatne informacije, možete se obratiti na mejl adresu: [email protected]

. . .