Feng šui analiza životnog prostora

 

Analiza kako odrediti povoljna i nepovoljna Feng Šui polja u prostoru

Svaki životni prostor, svaka zgrada i kuća imaju 9 feng šui životnih polja koja utiču na život

 

 

Pre neki dan prijatelj me je podsetio na feng šui svojom pričom kako je zbog odliva energije u podrumu, u svom poslovnom prostoru morao da postavi ogledalo i skrene tok energije i novca. Čini mu se da deluje. Pa me je zbog toga upitao za još nekoliko feng šui lekova i preporuka. To me nagnalo da napišem ovaj članak, iako sam odavno van feng šui lečenja prostora, što sam i objasnio na ovom blogu, gde je data serija članaka o feng šui disciplini.

Osnovnu filosofiju feng shui discipline, mudrosti i nauke uredjenja prostora možete pročitati ovde. 

Da bi publici približili neke stvari, moram krenuti od početka. Postoji nekoliko koraka, odnosno faza u primeni feng šui-a.

Toskana analiza prostora za pozitivan i negativan feng šui shui

.

1. Odrediti postavku zgrade, kuće, solitera u odnosu na celokupan okolni prostor

Prvi i najopštiji pregled lokacije koja vas interesuje za život podrzumeva pregled glavnih sila koje deluju na dati objekat. To su sile prirode i okoline predstavljene simbolima tigra, zmaja, kornjače i feniksa, zapravo uticaji koji dolaza sa glavnih strana sveta. Najznačajniji je odnos uticaja tigra, pravca zapada i zmaja, pravca istoka. Posmatraju se uticaji te dve direkcije i energije koje dolaze od njih i gleda se kako će delovati na objekat. Ako je moguće, vrše se izmene u prostoru da se umanji ili eliminiše negativan uticaj zapadnog belog tigra, koji u kineskoj mitologiji oduzima život ukućanima.

Tu postoji nekoliko pravila, a najbitnije je da uticaj zmaja bude vidljiv i dominantan nad uticajem tigra. To se nekada može postići jednostavnim sadjenjem drveta u čije krošnje se smešta zmaj.

Takodje, gleda se da li u prostoru postoji zmajev dah, izvor pozitivne energije, pa se objekat koji treba da se postavi na tlo, postavlja pod njegovim uticajem, ne bi li sreća i bogatsvo samo priticali.

Cela priča je simbolična, iako je u praksi dosta banalna.

.

2. Uočiti tajne strele – očigledne pretnje negativne Feng šui energije prema objektu

Tajne strele su izvori negativne energije koji streme ka objektu – bandere, specijalni objekti, trafo stanice, deponije, dalekovodi, oštri uglovi i ivice susednih objekata, rupe, itd.

Praveći mapu tajnih strela feng šui majstor odmah razmatra kako da njihovo negativno dejstvo na objekat i ukućane eliminiše nekim feng šui lekovima ili pomeranjem objekta u prostoru, rotiranjem ulaznih vrata, pomeranjem prozora, postavljanjem zidova, drveća, ograde, ogledala i tako redom.

Kada ništa od spoljnih sredstava nije moguće primeniti kao feng šui lek, onda se unutar stana postavljaju feng šui rekviziti koji treba da absorbuju ili preusmere negativnu energiju, što je sjajna stvar za feng šui i nju ejdž vernike, jer uvek postoji rešenje. Mahom se to svodi na stavljanje amajlija i kineskih feng šui simboličkih suvenira, kao što su kugle, zvončići, bambusovi štapovi, ogledala, akvarijumi, crteži, talismani, čitav jedan niz okultnih rekvizita.

 .

3. Odredjivanje sudbine glave porodice u odnosu na direkciju ulaznih vrata i životni broj godine rodjenja

U tabeli nadjete koje ste godine rodjeni i pod kojim životnim brojem. Na primer, vaš životni broj je 5.

Zatim, pošto znate da je ulazak u stan iz pravca severoistoka, u tabeli odredite broj vaše životne sudbine i presudu Neba. Za broj 5 i severoistok, presuda je sudbine „Zlatni rudnik u planinama“. Dobro ste prošli, bićete bogati i srećni, ali ćete se malo morati pomučiti da do toga dodjete. Da vam je kojim slučajem arhitekta za malo pomerio pravac ulaznih vrata na istok, vaša životna sudbina bi bila „Sanjar“.

Vidite li koliko je to bitno? I koliko vaša sudbina zavisi od pravca ulaznih vrata. Nekada vam se više isplati da živite kao podstanar, ili čak i da odete u zatvor, ne bi li došli do dobre sudbine koju želite. Slažete li se?

.

4. Odrediti uz pomoć kompasa povoljna i nepovoljna Feng šui polja za život ljudi u objektima.

Ovo je najlakša stvar koju malo ko zna i primenjuje od feng šui majstora u praksi. Čak i oni koji to znaju, mudro prećutkuju i ne spominju je, jer dovodi do mnogih kontroverzi, zato što je feng šui presuda neumitna i egzaktna, a zna da dovede do drame i lošeg raspoloženja kod stanovnika objekta.

O čemu se zapravo radi. Svaki objekat kao celina, znači kuća ili zgrada, ne stan, deli se na 9 jednakih životnih i energetskih polja, i njihov raspored zavisi od pravca ulaznih vrata u objekat. Sad, kada imamo dva ista a suprotna ulaza, to ne znam kako se rešava. U običnom slučaju, odredite kompasom direkciju ulaznih vrata i automatski se po jednoj odredjenoj šemi postavi gde su ta životna polja. To će reći da u soliteru na primer, svi stanovi ili sobe na jednoj vertikali se nalaze u istom životnom polju.

Životna polja u jednom objektu su jako bitna, jer ima 4 negativna životna polja, nepovoljna za život, 3 pozitivna i povoljna, i 2 neutralna životna polja, mahom povoljna za život. Sad, ako vam je stan na jednoj strani zgrade, to može da bude super povoljno, ali zato komšija prekoputa ima problema.

Životna polja zgrade inače imaju vrlo živopisna imena:

1. Nesreće i nedaće

2. Surova sudbina

3.  6 demona

4. 7 djavola

5. neutralno

6. neutralno

7. Nebeski lekar

8. Produžene godine

9. Zmajev dah

Na primer, podelite zgradu u kojoj stanujete na 9 jednakih polja, 3 x 3 polja. Ako vam je ulaz u zgradu sa juga, polja u sredini, do ulaza i centralno polje su vam uvek neutralna životna polja, a srednje polje nasuprot ulaza je životno polje Produžene godine, i onaj ko tu živi i spava, može očekivati duži život, prijatniju starost, možda i veću penziju, bolji imunitet, itd.  Levo i desno su vam ostala polja. Ako pak ulazite sa istoka, opet su neutralna polja do ulaza i u samoj sredini zgrade, a u središnjem polju naspram ulaza je polje Surova sudbina, gde vas razne nedaće u životu mogu očekivati.

Sad, možete zamislite da čitav život živite u društvu sa 6 demona, ili da spavate u polju surove sudbine. Čik kao feng šui iscelitelj kažite tako nešto svom klijentu a on ne može da se preseli ili premesti? Još ako mu se u ta polja useli u svojim tranzitima i zlokobna žuta zvezda, čoveku se definitivno mora desiti nešto tragično. A takvih je 20% na planeti.

.

Zaključak o Feng šui-u koji niste očekivali

No, ako razmislite trezveno, doćićete do sjajnog zaključka da po toj logici više od pola sveta živi u takvim životnim poljima, i da je to razumljivo i glavni razlog za nesreću ovoga sveta. Tako ćete postati new age vernik koji svet objašanjava na prosto proširen feng šui način, i za sve ima objašnjiv i u pseudo nauci utemeljen razlog.

Nemojte verovati u feng šui. Pun je nelogičnosti i nedoslednosti. Ono što danas čitate o feng šuiju je čitav niz zanimljivih besmislica i obmana baziranih na jednostavnom simbolizmu i lakim povezivanjima sličnosti. Ali o tome nekom drugom prilikom, ovaj članak je svesno napisan da vas privuče, pa onda uplaši a na kraju spasi od sujeverja i okultnih metoda kojima pokušavate da popravite vaš sopstveni život.

Jednom prilikom me je prijatelj upitao u čemu je razlika u feng šui energijama izmedju Nemačke i nas, pa njima ide dobro, imaju dobar feng shui, to se baš vidi iz aviona, sve im je sredjeno, čisto, novo, pozitivna je energija svuda, a mi nemamo.

Odgovorio sam mu: „Razlika je u ljudima. Jedni sami sebi i okolini prave dobar feng shui, drugi sebi i okolini prave loš feng šui.“

Zlatko Šćepanović

. . .