Aleksandra Popović

 

ŠIROM ZATVORENIH OČIJU (EYES WIDE SHUT)

.

Još jednom se Kjubrik zasluženo  našao u ovom feljtonu sa svojim ostvarenjem “Širom zatvorenih očiju. Ovaj američki film snimljen je 1999. godine i po žanru je drama. Kao i svi Kjubrikovi filmovi, radjen je po  romanu. U pitanju je roman  Artura Šniclera “Traumnovelle”. Glavni likovi su čuveni njujorški lekar i njegova supruga. Ona priznaje svom suprugu da mašta o preljubi, a to njega navodi na razmišljanja i preispitivanja koja ga dovode do noći prepune moralnih i seksualnih otkrića. Glavne uloge tumače Tom Kruz i Nikol Kidman.

Film, po rečima samog Kjubrika, “istražuje seksualnu ambivalenciju srećnog braka i pokušava da  izjednači važnost seksualnih snova sa mogućom realnošću”.

Kao i svi Kjubrikovi filmovi, i ovaj obiluje sjajnom muzikom. Kjubrik koristi muziku Mozartovog Rekvijema, Lista, Ligetija, Šostakoviča. U početnoj sceni filma javlja se Šostakovičev valcer koji nagoveštava atmosferu čitavog filma. Glavnu temu donosi saksofon i to kao da ovoj kompoziciji daje posebnu draž. Dugo se verovalo da je to valcer br. 2 iz njegove Džez svite za orkestar čija je partitura bila izgubljena za vreme Drugog svetskog rata. Medjutim, kasnije je ustanovljeno da je ovaj valcer iz Svite za orkestar koja se sastoji  iz osam stavova. Svita je neka vrsta kolekcije Šostakovičeve muzike iz drugih njegovih dela (uglavnom operskih i filmskih).

Prvim  izvodjenje ove svite u Londonu dirigovao je Mstislav Rostropovič, čuveni violončelista.

. . .

Širom zatvorenih očiju (Eyes Wide Shut) 1999 – režija Stenli Kjubrik

.

www.wonderstringquartet.com

www.sandrapopovic.com

.