Aleksandra Popović

 

Klasična muzika u poznatim filmskim scenama – film „Smrt u Veneciji“ (1971) La Morte a Venezia režisera Lukina Viskontija

 

Jedan od najpoznatijih filmova slavnog italijanskog režisera Lukina Viskontija. Film je radjen po noveli Tomasa Mana “Smrt u Veneciji”. Govori o starijem umetniku, kompozitoru, koji dolazi u Veneciju ne bi li prebrodio ličnu krizu. Tamo upoznaje prelepog četrnaestogodišnjeg dečaka i prema njemu razvija specifična osećanja. Opsednut njegovom mladošću i izgledom, odlučuje da ostane u Veneciji iako kolera uveliko vlada .

U završnoj sceni filma, kada glavni junak umire od kolere, javlja se muzika iz pete simfonije Gustava Malera, čuveni IV stav adagietto, pisan samo za gudače. Adagietto je komponovan kao ljubavna pesma Almi Maler. Postoji čak i tekst koji je Maler napisao a glasi:

“How much I love you, you my sun, I cannot tell you with words.

I can only lament to you my longing and love.”

„Koliko te samo volim, moje sunce, ne mogu ti to reći rečima.

Mogu samo tugovati za tobom moja čežnjo i voleti te.

Mišljenja sam da ne postoji bolja muzika koja bi opisala osećanja zaljubljenog čoveka, čoveka na samrti – raskošne emocije, previranja, preispitivanje, suočavanje i na kraju smiraj.

.

La morte a Venezia – Smrt u Veneciji – finalna scena

httpv://www.youtube.com/watch?v=mkpuRLQVDVE

.

Lukino Viskonti (Luchino Visconti di Modrone,1906-1976) bio je italijanski pozorišni, operski i filmski režiser i smatra se jednom od najvažnijih ličnosti italijanske kinematografije u 20.veku. S obzirom da je imao aristokratsko poreklo i titulu grofa, u svojim filmovima je opisivao život aristokratije, iako je za vreme drugog svetskog rata postao član KP Italije. Bio je poznat po otvorenom iskazivanju homoseksualnosti. Najpoznatiji njegovi filmovi su “Smrt u Veneciji”, “Gepard” i drugi.

Gustav Maler (Gustav Mahler, 1860-1911) bio je austrijski kompozitor i dirigent. Za života je bio poznat kao jedan od vodećih orkestarskih i operskih dirigenata. Iako njegova muzika nije bila prihvaćena u muzičkim krugovima toga vremena, nakon smrti je postao jedan od vodećih kompozitora poznog romantizma. Bio je u braku sa čuvenom Almom Šindler (kasnije Maler). Najpoznatija njegova dela su simfonije koje se u današnje vreme često izvode i njihove izvedbe su postale pitanje prestiža u muzičkom svetu.

www.sandrapopovic.com

www.wonderstringquartet.com

. . .