Društvo Srbije za borbu protiv raka

 

Kuhinjska so i rak

.

Preterana upotreba soli, a naročito usoljeno meso i riba, dimljeni proizvodi i jako začinjene namirnice, se sumnjiče da pogoduju u razvoju raka na želucu. Ako se duže upotrebljava, so oštećuje sluzokožu želuca i ona slabi pa neće moći da se brani od kancerogenih materija.

Od kako su uvedene metode zamrzavanja namirnicama, rak želuca je znatno opao u zemljama zapadne hemisfere.

Ipak, u našim sredinama, još se mnogo upotrebljava so i može se reći da je njena dnevna potrošnja po glavi stanovnika dvostruko veća od dnevne količine koju preporučuju nutricionisti (5 do 6 grama dnevno), u koju je uračunata i so sadržana u sirovima namirnicama. U većim količinama so se nalazi u konzerviranoj hrani, usoljenim proizvodima, u sosovima, konzerviranim supama, sirevima, soljenom i dimljenom mesu, suhomesnatim proizvodima (salami, šunki, slanini), u začinjenim premazima, slanim biskvitima, prženom krompiru (čipsu), kao i začinima. Malo soli ima u krompiru, pirinču, voću, povrću i mleku. Treba pomenuti da smanjena upotreba soli takodje smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, naročito povišenog krvnog pritiska.

.

Kako smanjiti upotrebu soli?

– Izbegavajte usoljene namirnice.

– Kad god je to moguće, zamenite so aromatičnim travama, i to svežim, ili mirodjijom.

– Solite na kraju kuvanja.

– Ne solite konzervirano povrće ni gotovu hranu, jer oni sadrže dovoljno soli.

– Odstranite slanik sa trpeze; loša je navika da se automatski dosoljava jelo.

– Ako već ne možete da se odreknete soli, koristite dijetetsku so i začine.

.

Pripremajte hranu na “zdrav način”

Poznato nam je da vrlo visoka temperatura i dužina kuvanja stvaraju mutagene supstance za koje se sumnja da su i kancerogene. Često unošenje ovih produkata pomaže stvaranje malignih tumora. To se najčešće dešava sa mesom koje je prženo ili pečeno na žaru, jer se tada, pirolizom belančevina, zbog visoke temperature pojavljuju kancerogene supstance. Naročito ih nalazimo u zagorelim delovima mesa koje je prženo u ulju ili pečeno na žaru.

Preporučuje se da se meso ili riba koja se peče na žaru dovoljno udalji od plamena i da se na svaki način izbegava kapanje masti. Ovo se može postići i stavljanjem mesa u posude ili aluminijumske folije.

Smanjite upotrebu mesa pečenog na žaru, pogotovu ako je i usoljeno.

Kada se jelo priprema bez masti, na vodi, u pari ili mikrotalasnoj peći, stvara se vrlo malo mutagenih supstanci.

Koristite ove načine i ne dozvolite da vam se hrana zapeče u posudi.

. . .

www.prirodanadar.rs               www.prirodanadar.com          www.natureasthegift.com