Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Filmovi

Najbolji i najlepši crtani filmovi za decu – pozitivni i lepi dečiji crtaći za sva vremena koji se uvek vole

Crtani filmovi za decu

 

NAJLEPŠI CRTANI FILMOVI ZA DECU

Crtani filmovi i lista najboljih i najlepših crtanih filmova za decu svih vremena

.

Crtani filmovi za decu Pčelica Maja nemački crtani film Pavo i skakavac
Crtani film za decu Pčelica Maja

Crtani filmovi za decu su uvek u modi. Izabrali smo 15 vrhunskih crtanih filmova za decu koji su po našem mišljenju večito dobri crtaći, crtani filmovi koji će uvek biti voljeni. Primetićete da su crtani filmovi mahom iz različitih zemalja i da nema možda najpopularnijih ostvarenja američke produkcije. Razlog tome je naše mišljenje da su američki crtaći prepuni nasilja i hiperaktivnosti i da nadražuju mentalno emotivni sklop dece. Takodje, nema ni danas popularnih japanskih crtaća, jer ti crtani filmovi su mahom svi radjeni po jednostavnom šablonu, puni mističnih simbola i demonskih bića, forsirajući samo brutalnu akciju i borbe, bez mnogo pametnih priča i lepih emocija.

Svesno smo izostavili većinu Hana Barbera i Dizni ostvarenja, jer smatramo da ima daleko zanimljivijih ostvarenja iz drugih studija i drugih zemalja.

Zato smo napravili našu listu lepih crtanih filmova za decu koji razvijaju kod dece i maštu, a ne samo agresiju.

Složili se ili ne sa našom listom, nadamo se da će vas inspirisati.

 

Top lista 15 najboljih crtanih filmova za decu – crtani filmovi po našem izboru

 

1. Profesor Baltazar

Hrvatski crtani film o luckastom profesoru Baltazaru, njegovim izumima i Baltazar gradu. Pobrao mnogo nagrada i stekao svetsku slavu u vreme 1970-ih godina, dok je nekadašanja Jugoslavija imala dobru školu strip crtača i dobre studije za crtane filmove.

.

2. Kalimero

„To je nepravda, to je nepravda“ – čuvena je rečenica koja je proslavila malo crno pile Kalimera. Glavni junak se uvek nalazio u situacijama gde je nepravda carovala, i njegov povik je zbog toga postao legendaran. Italijansko japanski crtani film.

https://www.youtube.com/watch?v=oZ5eu-hu4d0

. . .

3. La Linea

Italijanski animirani crtać karikaturiste Osvalda Kavandolija je zanimljiv prikaz italijanskog mentaliteta na duhovit i šarmantan način, kroz lik glavnog junaka Linije i njegovih dogodovština sa samim crtaćem.Koliko je crtež jednostavan i upečatljiv toliko su glasovi u crtaću nezaboravni. Poslušajte i pogledajte.

.

4. Lolek i Bolek

Čuveni poljski crtani film o dva simpatična brata, Loleku i Boleku i njihovim dečijim avanturama. Jednostavan, nevin i šarmantan crtež i radnja. Bio izuzetno popularan i stekao svetsku slavu.

. . .

5. Pčelica Maja

Ko još nije čuo za pčelicu Maju i njenog druga Pavu? Sjajan nemački strip i kasnije crtani film koji je nastao 1912 godine i traje decenijama. Oduševljava svojim pitomim pričama i sjajnim crtežima. Za svaku preporuku.

.

6. Čili Vili pingvin

Mali Čili Vili je ljupki mali pingvin sa šalom kome je uvek bilo hladno. Po tome ćemo ga zauvek pamtiti. Američki crtani film nastao još 1953 godine i imao dugu i uspešnu karijeru.

http://www.youtube.com/watch?v=2JKfzsnlw7c

. . .

7. Snupi

Američki legendarni strip junak i crtani film o dečaku Čarli Braun-u i njegovom psu Snupiju. Pun humora i mudrosti, sa usporenim ritmom i elegičnim tonom, ali pun duha i optimizma, Snupi je kultni crtać koji će se gledati u svim vremenima.

.

8. Cipelići

Engleski crtani film nastao 1987 godine u kome su cipele dobile ljudski karakter. Duhovito i pitomo prikazivanje ljudskih karaktera, zbog čega su Cipeliči postali globalno uspešni i prihvaćeni širom sveta.

http://www.youtube.com/watch?v=5rwZ_80riuE

. . .

9. Eustahije Brzić

Eustahije Brzić je smotana i brza plava zmija koju su svi zapamtili po njenom govoru i izgovoru. I to je najbrža zmija na svetu. Duhovit crtani koji prati sukob Eustahija sa japanskom bubom, koja ima odlike japanaca i zna borilačke veštine, zbog čega Eustahij uvek izvuče deblji kraj. „Sajonara!“

. . .

10. Gustav

Briljantni madjarski crtani film za decu i odrasle. Ideja za njegov nastanak otpočela još 1964 godine. Prati dogodovštine Gustava, sredovečnog birokrate u socrealizmu koji ima naizgled dosadan život koji se stalno ispunjava problemima. Nezaboravna muzička tema i mimika.

http://www.youtube.com/watch?v=bzyZmhmaIoU

.

11. Maša i Medved

Savremeni ruski animirani crtani filma novije produkcije koji je stekao veliku popularnost.Prati dogodovštine male devojčice Maše i Medveda, u ruskom selu i prirodi. Topao i šarmantan crtać.

. . .

12. Štrumfovi

Štrumfovi, mala plava mitska bića koja žive u Štrumfogradu nastali su kao strip 1958 godine. Tek 1980 godine su pretočeni u crtane i to dugometražne filmove. Belgijski crtani film.

.

13. Porodica Kremenko

Čuvena porodica Kremenko je nastala 1960 godine i prikazivala je život dve porodice u praistorijsko doba, koje vrlo nalikovalo sadašnjem, ali obogaćeno dinosaurusima, kamenjem, i još ponečemu. Šarmantno delo.

. . .

14. Nodi

Blag i pitom crtani o malom lutku Nodiju i njegovom životu. Serijal nastao 2002 godine. Crtać pun lepih emocija i plemenitosti. Britansko američki crtani film.

. . .

15. Pink Panter

Američki crtani film iz 1964 godine o ružičastom panteru – Pink Panter, koji je doživeo i svoju ekranizaciju na filmu, uz sjajnog Pitera Selersa, kao inspektora Kluzoa. Nastao 1964 godine. Nezaboravna je muzička tema iz crtaća – barum, baaaruuummmm, … barum, baaruuuummmm …

. . .

20 komentara

 • Na mene je največi utisak ostavila pčelica Maja kao i njeno šaroliko i dobročudno društvo, žao mi je što djeca u današnje doba nisu upoznata sa tim likovima koji kod djece stvaraju kreativnost i karakternost!
  Izgleda da svako doba ima neke svoje crtane filmove, nažalost meni se ovi današnji nikako ne sviđaju!!!

 • Izvini Zlatko sto zalazim u tvoju privatnost, ali koliko godina imas?
  Moja generacija je odrasla na „alternativnim“ crtacima Gustav i La Linea

 • @ z.stanic

  Imam dovoljno godina 🙂

  Gledao sam i ja svojevremeno ove crtaće, ali sa ove distance od par decenija tek sada mogu da shvatim koliko su bili pametni crtani filmovi u svoje a i sadašnje vreme.

  La Lineu sam gledao ali nisam tada bio svestan koliko se on bavi italijanskim mentalitetom i karakterom tipičnog italijana. Gustav mi je bio dopadljiv, ali tek sada vidim kako je to bio crtani koji je kritikovao socijalizam i državni aparat na jedan suptilan način.

  Mislim da je pčelica Maja zaista genijalan crtani kao i profesor Baltazar, dok mi je na primer Kalimero iz ove perspektive vrlo naivan, u svakom pogledu. Ali mu zati dobro i pristaje rečenica „To je nepravda, to je nepravda“ 🙂

 • bez ljutnje, ali morao sam da proverim : )

  Drago mi je sto smo generacijski bliski i sto smo imali „kakvo-takvo“ detinjstvo, sto se, na zalost, ne moze reci za generacije rodjene posle 1980 godine.

  Pozdrav i neka vas sreca prati

 • Nema ljutnje, zašto bi bila. Hvala na pozdravima.

  Svaka generacija ima svoje heroje i uspomene. Mi nismo imali Barbi, Jagodicu Bobicu, Sundjer Boba, kao današnji klinci, imali smo svoje, a oni imaju svoje.

  Jedino što sa ženom raspravljam zadnjih nedelja da deci ukinem na kablovskoj televiziji Disney program. Ukinuli smo im Ultra kanal i Cartoon jer su potpuno destruktivni crtani na repertoaru, a Dizni tv kanal nije tako destruktivan kao navedeni, ali je prenaglašeno agresivan na emotivnom planu. U tim njihovim serijama svi se nešto dernjaju, sve je dinamično, bučno, sa mnogo muzike i plesa, i sve idu u nizu. Deca samo sednu pred ekran i ne pomeraju se, postanu kao zombiji, ukočeni satima buljeći u Dizni serije 🙂

  Dok još nisu uveli zakone o zaštiti prava dece kao potrošača medijskog smeća, moraćemo da autokratski uvedemo cenzuru 😉

 • Najveći uticaj na mene su imali crtani filmovi koji su prikazivani 80-tih godina prošlog stoleća, u terminu nedeljem u 19h. Da se podsetimo… Tarzan Gospodar Džungle, Sport Bili, Hajdi, Štrumpfovi, Snorkijevci, Zajec nu pogodi 🙂 , Smehotresna Olimpijada…

  Sada je ponuda mnogo bogatija i prošla vremena se ne mogu meriti sa sadašnjim, što se tiče ponude crtanih filmova. Ima 4-5 dečijih TV stanica. Ono što mi se ne sviđa u većini sadašnjih crtanih filmova to je kompjuterizovan crtež ili odlazak u neku umetničku liniju. Slično je i sa stripovima. Uzmite bilo koji stari strip iz 60, 70, 80-tih i sadašnje. Crteži su mnogo kvalitetniji sada, ali su izgubili draž nevinosti. Crtači više nisu crtači nego ljudi sa Likovnih Akademija.

 • trik sa decom je da budes veci mangup od njih. Ona hoce nesto, ti ne dozvoljavas pa ajde da se nadjemo u sredini, ali da na kraju bude po tvom.
  Vecita borba roditelja i dece je samo stvar nadmudrivanja i ko ce na kraju da izvuce korist.
  Doticne kanale (iako smatram da su klasicno smece) nisam ukinuo ali sam na prevaru uspeo da ogranicim na 2-3 sata dnevno. Za sada funkcionise, za dalje ne znam. Verovatno ce „ribari dusa“ izmisliti neke nove de ni ja necu moci da se snadjem.
  U svakom slucaju moras (i supruga) da dokazes da si veca baraba od njih.
  Svako dobro

 • @Vlado

  Da te malo vartim u detinjstvo

  „Ako kanis pobjediti, ne smes izgubiti“
  „More je slano, posecerimo ga“
  itd. itd.

 • Kao što kaže Konceptualni Vlada današnja crtaća produkcija je na mnogo višem nivou nego nekada ali se naivnost i nevinost izgubila. Zapravo tehničko savršenstvo crteža, stripa i animacije su zamenile radnju i fabulu priče.

  No, meni se to negde čini „normalnim“, tako je u svim oblastima života. Konzumerizam i user friendly tehnologija su podigli očekivanja i zahteve publike počev od hrane, mobilnih telefona, automobila, odeće, filma, pa na kraju i u stripu i crtaću.

  Danas ako nešto nije tehnički savršeno razočarava potrošača, dok ga nova tehnologija oduševljava. Nisam pobornik toga ali nisam ni protiv 🙂

 • @Dragi Zlatko,ovo sam se potrudila pronaći za Vas.Već nekoliko dana pokušavam pronaći i evo sad sam uspjela. Nadam se da će djelovati na Vas.
  Ostavljam
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pnI-YVpXoD8#!
  Za one kojima se ne da gledati video, evo jedan jako interesantan dio;
  producent jednog od najomiljenijih Disneyevih crtića Kralja Lavova je homoseksualac, što objašnjava kako kaže upućeni: „ženstvenog lava koji se razdragano šeće“ u crtiću. Isto tako glazba iz tog crtića je new age. I naposljetku, u zadnjoj sceni kad lav lupi šapama, te se prašina podigne, formiraju se riječi sex!
  Eh da, vlasnik Disneya je također homoseksualac!!!!!
  Paste copy sa http://www.tebe-trazim.com/forum/viewtopic.php?p=174989

  p.s.“ tebe tražim“ je duhovni forum,katolički na koji je dobrodošao svaki čovjek

 • Pogledajte pažljivo video na 7.03 minuti,objašnjava se riječ „Pokahontas“,to je jedna INDIJSKA riječ sa dva značenja ; „Poka“ – duh i „Hontas“ – pakao, pa bi to značilo Duh pozvan iz pakla. Kada izgovorite „pokahontas“ pozvat ćete đavla na stranu vas i vaše djece. Muzika iz Kralja lavova je new age,muzika Shirley Mclain pa su DECA PRILEPLJENA ZA EKRAN ,zato što je to muzika iz pakla,posvećena đavolu.

  Ovo su riječi iz videa a ne moje,doduše sa miješanjem na hrvatski,htjela sam samo izvaditi ako neće svi pogledati ovaj video,zapravo o čemu se tu radi.

  U Hrvatskoj je dugo kružio ovaj You tube kao mail upozorenja.

  Lijep pozdrav

 • @ Marta

  Teorije zavere oko Disney crtanih filmova nisam istraživao, verovatno i neću, iz nekoliko razloga.

  Prvo, način na koji su te teorije predstavljene je u najmanju ruku sumnjiv i diskutabilan.

  Drugo, crtane filmove stvara uvek tim crtača i scenarista, ne sam Disney ili direktor studija. Verovatno u svakom trenutku tamo se radi na desetine crtanih, tako da je to delo kreativaca i njihovih umova i njihovih „skrivenih poruka“ a ne izvršnih direktora.

  Treće, današnji crtani filmovi koji dominiraju na TV-u su mnogo eksplicitniji sa nasiljem, masonskom i ezoterijskom simbolikom, demonologijom, da su Dizni crtaći nevini naspram toga.

  Dizni crtaći nisu na mom radaru cenzure, već Dizni kanal sa mnoštvom dečijih serija koje „vezuju um dece“ na sličan način kao što to indijske, latino ili turske serije čine sa odraslima – u isto vreme zabavljaju, troše vreme i otupljuju.

 • „Nenavezanost je tajna ustrajnosti.“
  — Sv. Sebastijan Valfré (1629. – 1710.)

  no Pokahontas kao riječ zaista je odvratna …. zašto se izlagati tomu ipak.

 • Samo želim reći da me dugo nije bilo ovdje i da se netko u moje ime ovdje pojavljuje,druge teme nisam ni gledala,možda ima još toga,uglavnom,srdačan pozdrav.Marta

 • Vreme Pink Pantera , Duška Dugouška i Dragoljupčeta je davno iza nas . Deca danas gledju crtaće prepune nasilja . Međutim , da li je samo nasilje sporno u crtaću koji gleda vaše dete? Ako pogledate ovaj video, shvatićete da bi češće trebalo da obratite pažnju na crtane filmove koje vaše dete gleda . Više ne možete biti bezbrižni ni dok deca gledaju crtaće u svojoj sobi ….http://zlj13051967.wordpress.com/2014/01/30/taj-ludiludi-svet-2/

Ostavite komentar