Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Kultura Preporuka

Pjesma za korzo – Glinski spomenar – Objavljena je zbirka priča naše autorke Jagode Kljaić

Redakcija Bloga

 

OBJAVLJENA  ZBIRKA  PRIČA  NAŠE  SARADNICE  JAGODE  KLJAIĆ

 

Našoj saradnici Jagodi Kljaić upravo je iz štampe izašla zbirka kratkih priča pod naslovom: PJESMA  ZA KORZO  –  Glinski spomenar. U njoj je, na 136 stranica, 26 priča o rodnom gradiću Glini iz vremena autoričinoga detinjstva i mladosti.

U recenziji književnika Drage Kekanovića čitamo:

„Izdavač I. Ranić šalje mi, „po dogovoru“, rukopis memoarske proze Jagode Kljaić PJESMA ZA KORZO, posvećenu starom i lijepom gradu Glini i drugoj polovici prošloga vijeka. Dogovor je bio da „bacim pogled“ na rukopis i pribilježim „koju“, ako se „nađem“ u rečenicama autorice; kad „uhvatim“ vremena. Vremena, naravno, (odavno) nema, ali ja ne „skidam“ pogled s PJESME ZA KORZO; ništa ne preskačem, čitam, čitam; na djelu je, što bi današnji teoretičari književnosti rekli: pravi „užitak u tekstu“. Obaveze pritišću, savjest ne miruje, također, a ja sam još uvijek u Glini, gradu kojeg jedva da poznajem, a koji mi je odjednom tako prisan i blizak, tako sličan (a opet drugačiji) gradovima u kojima sam živio; nijanse tu presuđuju, bolesnom (rekao sam već) upornošću tragam za tim posebnostima i „nijansama“. I, što je presudno za okretanje sljedeće stranice, nalazim ih u svakom odjeljku ove subjektivne (kakva bi drugačije bila?!) „historije“. U jednom času, ipak, stiže ključno pitanje: kad se već ne odvajaš od teksta, što je to ovdje tako različito od sličnih rukopisa i knjiga koje su ti već prošle kroz ruke? Meni, vazda sitničavom i skeptičnom, odgovor je stigao brže nego što sam očekivao. Bilo je to pitanje na pitanje: Kada si se posljednji put susreo s knjigom tako istinske ljubavi prema svom gradu?! Predane, čiste, ljubavi, bez ijedne ružne primisli?! Odavno, priznajem, nisam imao takav susret.

Da, o tome se radi. U ovim se rečenicama, (koje bi da zaustave vrijeme, naravno), ljubav prema rodnom gradu pretače u nešto više od same sebe: ovo je knjiga odavno zaboravljene ODANOSTI. Plemenite DOBROTE, također. ISKRENOST se tu podrazumijeva, naravno. I stiže nam u dobar čas, kad smo već pomislili da ih više nema, niti može biti. O tome je, da, ovdje riječ: ukoliko smo negdje, u bilo kojem gradu (i bilo kom vremenu) smetnuli s uma ili izgubili iz srca, svejedno, ili zaboravili, naprosto, da još uvijek postoje odanost, dobrota i iskrenost, PJESMA ZA KORZO Jagode Kljaić dobra je prilika da ih ponovo pronađemo.“

Zbirka je obogaćena crtežima i ilustracijama akademskoga slikara Milana Baltića – Mike, Glinjanina koji je 1979. godine diplomirao na Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Ismara Mujezinovića.

Knjigu je štampala Izdavačka kuća Plejada iz Zagreba (urednik Ilija Ranić).

. . .

Ostavite komentar

Ostavite komentar