Zlatko Šćepanović

 

Kako napraviti domaći specijalitet sa Zlatibora – „Lepinju sa sve za sve“

 

Kada god prolazimo preko Zlatibora mi svratimo do grada na lepinje sa kajmakom. Doduše, neko od nas poželi i lepinju sa pljeskavicom, ali to retko uzimamo, više volimo lepinju sa kajmakom ili „Lepinju sa sve“, kako to Zlatiborčani kažu.

„Lepinja sa sve“ je domaći sendvič, napravljen od somuna, preliven močom od pečenja, kajmakom i umetnuto prženo jaje. Moćno masno i kalorično jelo, često i slano zbog zasoljene moče. Nakon te lepinje sigurno ćete se nalivati svim i svačim da utolite žedj. Kad naručujemo tu lepinju, redovno tražim da mi naseku paradajza i stave izmedju, ne bi li nekako smanjio kalorijski i svaki drugi atak na telo od količine masnoća. I svi me gledaju sa čudjenjem i pitaju nevino: „Šta će ti paradajz, ko to normalan jede uz lepinju?“. No, vreme je za gastronomsku revoluciju i nove healthy trendove na Zlatiboru.

Zbog toga smo mi u kući osmislili malo drugačiji recept i specijalitet, a la Zlatibor, i vrlo nam je omiljen izbor za doručak. Deca prosto obožavaju ovu vrstu sendviča i više ge preferiraju od hamburgera, što je i logično kada ga probate.

Šta vam sve treba od namirnica za ovaj recept:

– svež mladi kajmak

– somun pečen na drvima

– domaće jaje

– paradajz „Volujsko srce“

– peršun iz bašte

Uputstvo za pripremu: Rasečete somun za sendvič. Svaku stranu namažete kajmakom. Staviti sveži peršun na kajmak, zatim na sve to stavite tanko isečene kriške paradajiza, i na kraju ispržite jedno jaje na oko (ili kao kajganu) i stavite preko. Gotovo. Slika gore sve govori :-)

.

Vegetarijanska Zlatiborska posna lepinja

Druga varijanta ove lepinje, a varijanta ima koliko ih sami osmislite je dijetalno vegetarijanska i posna varijanta. Manje je kalorična i nema životinjskih sastojaka u sebi, što priznačete nije svojstveno Zlatiborskim specijalitetama, ali kako smo se mi genetski modifikovali živeći u gradu, i kako smo usvojili nove koncepte novog doba, mi onda tražimo dijetalne sastojke, bez mnogo masti i životinjskih proteina.

Ali da bude sve ukusno. I da može da se koristi kada postimo ili kada smo na dijeti.

Sastojci i recept za posnu vegansku a la Zlatibor lepinju je:

– somun

– tofu sir namaz (od soje)

– pečena paprika sa belim lukom

– maslinovo ulje

– peršun

Upustvo za pripremu: Somun raseći i namazati sa tofu sirom. Staviti iseckan sveži peršun, pa pečene paprike sa lukom. Sve pomalo preliti sa maslinovim uljem. Ako hoćete možete i dodati i malo italijanskog začina, peperoni, origano, bosiljak, šta god. I nakon toga svojski uživati u ovom jednostavnom a ukusnom jelu :-)

 

. . .