Aleksandra Popović

 

POR UNA CABEZA Argentinski tango

Najlepše numere Wonder Strings gudačkog kvarteta

 

Argentinski tango i uopšte tango kao muzika puna strasti, jedan je od najbitnijih muzičkih žanrova koji svaki gudački kvartet treba da ima  na svom repertoaru. Ova muzika prelepo zvuči u izvodjenju gudačkih instrumenata. Argentinski tango „Por una cabeza“ je jedna od najsviranijih numera na repertoaru Wonder strings gudačkog kvarteta.

Por una cabeza je španska reč, tačnije izraz iz konjičkih trka, koji znaci “za glavu”, odnosno da je konj u trci pobedio za glavu. Ovaj poznati argentinski tango datira iz 1935. godine, a muziku i tekst  su napisali Karlos Gardel i Alfredo le Pera. Tekst govori o čoveku koji je se sa velikom strašću kladi na konje i svoju zavisnost uporedjuje sa načinom na koji ga privlače žene.

Por una Cabeza argentinski tango je izvođen bezbroj puta od strane mnogih izvođaca, obrađivan i upotrebljen u mnogim filmskim scenama. Najpoznatija je svakako ona iz filma “Miris žene” sa Al Paćinom u glavnoj ulozi. Numeru u ovom filmu izvodi  “The Tango Project”  koji se i pojavljuje u ovoj sceni.

No mistakes in Tango“ (nema grešaka u igranju tanga) – kaže Al Paćino u filmu.

The Tango – Scent of a Woman

 

Osim ovog filma, numera se nasla i u filmovima “ Delikatesna radnja”, ”Istinite laži”, “Šindlerova lista” i dr. Džon Vilijams je aranžirao ovaj tango za solo violinu i simfonijski orkestar i on  se našao na albumu “Filmske serenade” (Cinema serenade) u izvodjenju čuvenog violiniste Isaka Perlmana.

 

Itzhak Perlman – Por Una Cabeza – tango

 

 

Opustite se i zaigrajte sa nama argentinski tango!

 

www.wonderstrings.com

. . .