Zlatko Šćepanović

 

Besplatan poslovni konsalting i poslovno savetovanje za mala i srednja preduzeća i privatne firme – vaš lični poslovni savetnik

 

Muhamed Ali i Liston nokaut i  Besplatan poslovni konsalting

Besplatni poslovni konsalting i poslovno savetovanje za firme i MSP malo ko nudi u Srbiji. S jedne strane preduzetnici nisu spremni da ulože novac u poslovni savet i business savetnika a sami konsultanti nisu spremni da rade bez nadoknade. Razloga za takvo stanje ima dosta i objašnjivi su, svode se na nedostatak novca, kontrolisanu privredu, neiskustvo i poslovno neznanje, nerazvijenost čitavih industrijskih grana i slično.

To je jedna velika manjkavost naše privrede. I šteta. Jer, bio sam dosta uspešan rukovodilac i izvršni direktor na mnogim projektima i u mnogim firmama. Neko sa strane je mislio da je to moja lična sposobnost i blagodet koju nosim, ali je to pre svega skromnost i znanje koliko neznam. Samo zahvaljujući tome što sam pitao iskusnije i mudrije od mene koji imaju više stručnog znanja mogao sam da donosim valjane i pametne ključne odluke i unapredjujem business i firme.

Posebno sam slušao tudji savet kada se radi o stranim konsultantima, jer su oni radili na mnogo višem poslovnom nivou nego mi. Uvek će mi ostati zapamćeno iskustvo rada sa Coca Cola direktorima i njihov stepen poslovne izvrsnosti, počev od manira, pristupa problemima do samog znanja. I zato sam uvek gledao gde mogu dobiti poslovnog savetnika za potrebe naše firme, bilo da je to besplatno ili da se malo plaća u okviru neke tehničke pomoći i asistencije, pošto naše firme nikada nemaju novca a saveti su nam potrebni.

Sećam se mnog sjajnih momenata iz prakse gde vam konsultant sa par pronicljivih zapažanja otvori novu perspektivu poslovanja. Imalo se mnogo toga naučiti od svih njih. I primeniti. Na žalost, mnogi srpski vlasnici i preduzetnici ne vole savetnike, jer im oni pokazuju koliko neznaju i koliko su slabi u poslovnom smislu, tim pre što domaći preduzetnici misle da su mnogo sposobni i pametni. A koliko pameti i sposobnosti takva i ekonomija, to je makar vidljivo.

S druge stanem od kako znam za sebe bio sam i sam poslovni savetnik i konsultant mnogim preduzećima i na mnogim projektima, počev od Delte, NIS-a, Telekoma, do mnogih drugih firmi. Uvideo sam da je potreba domačih firmi za znanjima mala. A posebno da se to ne ceni i ne plaća, jer je stvorena loša klima oko poslovnog savetovanja. Domaći preduzetnici nemaju iskustvo sa poslovnim znanjem, i ne cene ga, jer su se mahom probijali na tržištu na snagu, mišiće i hrabrost, uz mnogo sreće a manje pameti.

Zato sam odlučio da svima koje interesuje ponudim besplatan poslovni konsalting i poslovni savet iz nekoliko oblasti u kojima imam iskustva i u kojima sam radio kako za domaće tako i za strane firme. Biću vaš savetnik bez nadoknade za sledeće oblasti:

–          Trgovina robom široke potrošnje – prehrana, mlečni proizvodi, slatkiši, aparati

–          Izrada business plana preduzeća – za kredite, investitore, start up

–          Dizajn i razvoj novih proizvoda – od ideje do realizacije, rad sa agencijama

–          Marneting i prodajna strategija – marketing mix i cenovna strategija

–          Web i internet poslovanje – kako nastupati na web, on line marketing, seo

–          Menadžment i promena organizacije firme – efikasnije poslovanje, nove funkcije

Koga zanima moj način razmišljanja može pogledati tekstove o tome Kako pokrenuti sopstveni posao u Srbiji ili Ekonomska snaga i slabost Srbije

.

Pravila saradnje za besplatni poslovni konsalting

Naravno, ima nekoliko naznaka oko svega ovoga – besplatan poslovni konsalting ima svoju “cenu”.

Volonterski rad: Prvo, zaista mislim da to radim besplatno i bez nadoknade, jer mi je to supruga predložila kada smo razgovarali oko nedostatka volonterske prakse i solidarne pomoći u Srbiji. Jer, malo je solidarnosti u našem društvu i malo ima volontera. Hteli bi da damo primer drugima a mesto gde sam najkorisniji je business jer tu imam šta da pružim.

Ograničeno vreme: Druga stvar je da moja dobra volja i vreme imaju neka ograničenja, to jest da ne mogu da dajem besplatni poslovni konsalting na više od pet mesta, odnosno u pet firmi, i to do 2 sata nedeljno. To je 10 sati rada, odnosno jedan radni dan nedeljno. Tako da je broj klijenata kojima mogu besplatno pomoći ograničen. A za dva sata se može uraditi jako mnogo ako se dobro urade predradnje.

Definisana komunikacija: Treće, besplatan poslovni konsalting se odnosi na komunikaciju preko interneta, e maila i skype veze. I to smatram da je sasvim dovoljno za uspeh, jer konferencijska veza zamenjuje sastanak uživo i štedi novac.

Podrazumeva se da su svi podaci koje razmenimo poslovna tajna i da se neće koristiti u druge svrhe.

Moja dobra volja je tu, i svako ko je zainteresovan za kontakt za besplatni poslovni konsalting i savetovanje može mi se obratiti preko maila redakcije bloga za početak:   bastabalkana  /et/  gmail.com

Autorov poslovni profil na Linkedin mreži:  http://www.linkedin.com/in/zlatkoscepanovic

. . .