Zlatko Šćepanović

 

Panoramske fotografije Crkve Svetog Marka u Beogradu

 

Šetajući se po Tašmajdanu sa ćerkom iskoristio sam priliku da sa mobilnim telefonom napravim nekoliko fotografija Crkve Svetog Marka u Beogradu. Dan je bio lep i sunčan, miran i lep. Mobilni telefon mi ima solidnu kameru sa opcijom panoramskog snimanja, što sam u zadnje vreme počeo da koristim. To je zaista zanimljiva zabava praviti panoramske fotografije iz jedne ili tri vezane slike. Uostalom pogledajte fotografije i sami.

Crkva Svetog Marka  nalazi se na Tašmajdanu u skoro samom centru Beograda. Pored nje, na severnoj strani crkve, u zaledju, prema RTS-u, nalazi se i mala Ruska crkva, značajna po mnoštvu svetih moštiju svetitelja koja se u njoj čuvaju i iznose vernicima na crkvene praznike. Svake godine na dan naše porodične slave odlazimo u tu malu rusku crkvu na liturgiju, jer iznose česnicu našeg porodičnog sveca, jedinu svetu česnicu svetitelja koja postoji u Srbiji.

Liturgija u ruskoj crkvi je uvek poseban doživljaj zbog izuzetne atmosfere i divnog pevanja rusa koji prisustvuju obredu. Vrlo je sve svečano i uzvišeno. I možda će vas iznenaditi, ali čućete kako se Rusi u molitvi mole za Srpskog patrijarha, Srpsku pravoslavnu crkvu i nas Srbe. To treba ceniti. Rusi se mole za nas.  

Sam Tašmajdan je inače zanimljivo mesto posebnog značaja za Beograd, počev od groblja i kamenoloma koji se nalazio na tom mestu, do katakombi, magacina i bunkera koje su nacisti koristili u Drugom svetskom ratu. Mnogi veruju da ceo taj prostor leži na posebnim energetskim tokovima i žilama, da je na takozvanim zemljinim energetskim meridijanima. Razvijen je čitav niz urbanih mitova kako je baš na mestu crkve Svetog Marka posebno jaka energetska linija, odnosno Hartmanov čvor ili šta već.

Na mestu današnje crkve Svetog Marka je godine 1838 pročitan Hatišerif turskog sultana kojim je dao autonomiju Srbiji, de fakto nezavisnost Srbije od Turske. Knez Miloš je u znak sećanja na taj dogadjaj godine podigao malu crkvicu pored koje je nakon sto godina, tačnije 1930 godine počeo da se diže hram Svetog Marka. Mala Stara crkva je srušena tokom drugog svetskog rata, odnosno tokom Aprilskog bombardovanja Beograda 1941 godine.

Crkva Svetog Marka je izgradjena 1940 godine po zamislima dvojice arhitekata, Petra i Branka Krstića. Odlikuje se monumentalnim srpsko vizantijskim stilom. U njoj su zemni ostaci Cara Dušana Silnog, zatim grob Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin. Do skoro je bila najveći pravoslavni hram u Srbiji, do pojave hrama Svetog Save na Vračaru. Odlikuje se veličinom i nizom lepih ikona. U toku je renoviranje crkve, sredivanje kupola, fasada i unutrašnjosti. Po poznavaocima crkvene arhitekture liči na Gračanicu, mada je moj utisak po veličini i svemu ostalom da unutrašnjost crkve podseća na Manasiju.  

Crkva Svetog Marka je omiljena destinacija svih turista koji posete Beograd, kao i vernika koji prolaze Tašmajdanom. Pored same crkve posebno su popularne kafane „Madera“ i „Poslednja šansa“ sa svojim lepim terasama za sedenje u prirodi.

. . .