Veselinka Stojković

 

 

Putovanja po svetu: Naša prva destinacija bila je simbolična: Pariz!

 

Od ranog detinjstva maštala sam o putovanjima. Pred polazak u II razred osnovne škole, otac mi je u tada najboljoj knjižari u gradu kupio udžbenike, sveske i najlepši školski pribor. Dodao je i „Haufmanove bajke“. Moji roditelji primetili su da volim knjige i da čitam bolje i više od svojih vršnjaka. I moj deda hteo je da me pred početak nove školske godine obraduje. Poveo me je da mi kupi lepe sandale. Ta prodavnica „Bata“ bila je odmah do knjižare, i ja sam zastala pred njenim izlogom. Nisam htela sandale, već globus kakav su imali bogatiji gimnazijalci. Deda i knjižar su se smejali. Obojica su me ubeđivali da sam još mala, da ima vremena za globus, ali ništa nije pomoglo. Dobila sam i globus i sandale… Skratiću priču…

Pasoše smo mi, bivši ibeovci, dobili tek 1960. godine. I naša prva destinacija bila je simbolična: Pariz!

Tako sam tek u tridesetoj godini života, sa svojim suprugom, prvi put prešla državnu granicu ondašnje Jugoslavije. Posle toga, putovali smo širom Planete. Kadgod je to bilo moguće, i po dva puta godišnje. Moja profesorska plata odlazila je uglavnom, u turističke agencije, (moglo se putovati na kredit).

Po susednim zemljama putovali smo s društvom, svojim kolima. Najambicioznija od tih putovanja bila su do Varšave, do Odese i do Istanbula. Sem Evrope, proputovali smo ceo Egipat (dva puta), Tunis, ondašnji SSSR (deset puta), SAD, Kanadu, zatim Indiju, Kinu, Japan i Filipinska ostrva – to je, valjda, najduža destinacija. Moj globus iz detinjstva, bio je, izgleda, prava inspiracija, vrlo slična inspiraciji u stvaralačkom činu.

Putovanja su za mene ne samo upoznavanje sa narodima, kulturama, lepotama i raznovrsnošću naše Planete, već i dragocene svetkovine duha, svetlost i radost srca.

U filozofskom smislu, putovanja su, pre svega, sloboda. Tačnije, moj pojam slobode, ali, svakako, i bekstvo od svakidašnjice. Kad letite jedanaest hiljada metara iznad okeana, planina i reka, nema državnih granica. Sve je samo čisto prostranstvo na našoj planeti Zemlji, plavi ćutljivi beskraj. Na Zemlji je mnogo lepote i mnogo zla, istovremeno… (Intervju: dr Slavica Garonja Radovanac, Srećan je onaj koji ume toliko da oseća, Razgovor sa Verom Cenić, Školski čas, 1, 2011, 19–31)

Filipini Putovanja po svetu

Dr Vera Cenić Kina Putovanja po svetu

Plovidba po Volgi Cenići Putovanja po svetu

Čajanka na Volgi Cenići Putovanja po svetu