Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Iznad istoka i zapada – rasudjivanje drugo „Balkanski Hristos“

Vladika Nikolaj Velimirović

 

Rasuđivanje drugo

BALKANSKI HRISTOS

 

Isus Hrist nosi krst freska Visoki Dečani Kosovo Balkanski HristosBalkanski Hristos je isto što i jerusalimski, što i sinajski, i ruski, i što nekada i evropski. Jer je On jedan.

Balkanski Hristos to je Hristos na Balkanu, u balkanskoj drami života, u balkanskom odelu, u balkanskoj pesmi i simvolici, u balkanskim uzdasima i suzama i krvavim grobovima, u balkanskom vaskrsenju.

On je oličen u svim svetim balkanskim: u blagočestivim carevima, blagovernim caricama i botonosnim patrijarsima i sveštenicima; u svetogorskim prepodobnim i plačnim monasima, isposnicima, molčanicima, pešternicima, duhovnicima i čudotvorcima; u vizantijskim carevima i vojvodama koji braniše Carigrad i Jerusalim od muslimana: u srpskim županima, kraljevima, kneževima i despotima, koji braniše krst časni, t.j. veru pravu, veru pravoslavnu i od muslimana i od Mongola i od Latina jeretika:

U mučenicima pod krunom, u mučenicima seljacima i zanatlijama, u mučenicima pod omoforom. arhijerejskim i pod epitrahiljom jerejskim, u mučenicima pod dolamom vojvodskom i pod rizom monaškom;

u mučenici Zlati i mnogim mučenicima devojkama kroz vekove i vekove;

u mučeniku Đorđu Kratovcu, kujundžiji, i mnogim mučenicima zanatlijama kroz vekove i vekove;

u mučeniku patrijarhu Gavrilu pećskom, u mučeniku đakonu Avakumu, igumanu Pajsiju trnovskom i igumanu Atanasiju svetonikoljskom, na kolac nabijenim na Kalemegdanu, i u prepodobnom učenicima Agie Lavre na Peloponezu, i ostalim bezbrojnim kroz vekove i vekove;

u prepodobno-mučenicima svetogorskim, koje blaženi Akakije blagosilja na podvig mučeništva, i u prepodobno-mučenicima svetogorskim, koji biše pobijeni i živi spaljeni od latina jeretika, i u mučenicima starozagorskim, i ostalim mnogim kroz vekove i vekove;

u prepodobnim ocima i materama našim: svetoj Paraskevi, Evgeniji carici, Efimiji i drugim, i u svetom Prohoru, Gavrilu, Jovanu, Joakimu, Klimentu, Naumu, Nektariju, Joasafu, Vasiliju Ostroškom, Petru Koriškom, Janićiju Devečkom, i ostalim bezbrojnim kroz vekove i vekove;

u samomučenicima pešternicima balkanskim u pešterama Pećskim, Crnogorskim, Ohridskim, Albanskim, Peloponeskim, Trnavskim, Studeničkim, Moravskim, kroz vekove i vekove;

u sveštenomučeniku ravnoapostolskom Kozmi Albanskom i u bezbrojnim mučenicima primorskim, dalmatinskim i bosanskim koji postradaše od latinskih jeretika, u tamnicama dubrovačkim istrunuše ili otrovani biše Hrista radi, kroz vekove i vekove.

Treba li da stanemo? Tek smo započeli nabrajanje. Ko će sve imenovati? Ko li sve izbrojati? To su vojske od mučenika i mučenica od iza Soluna do preko Dunava i od mora Sinjega do Crnoga. Mnoge milione vojske svetih duša pravoslavni, koje ne može smestiti nikakav zemaljski kalendar i koje su ubeležene samo u kalendar nebeski, u Knjigu života večnoga.

Svi su oni porugani i popljuvani i bijeni bili od neprijatelja časnog Krsta, kao Hristos od Jevreja. Svi su sa svojim krstom na svoju Golgotu pošli, sa trnovim vencem na glavi i sa mržnjom odasvuda, kao u trnje odeveni, odgurnuti od sveta kroz kapiju smrti kao poslednji, a prihvaćeni s one strane blagom rukom Hristovom kao prvi.

Vaistinu, poslednji s ove strane kapije smrti a prvi s one strane.

Za Hristovo ime postradali su od Istoka do Zapada, u Hristovo ime pobedili su Istok i Zapad. – Istok u licu turskog Islama i mongolskog mnogoboštva, Zapad u licu jeretičkog papizma.

Na gubilištu oni su se osećali viši od svojih dželata: pred istočnim dželatima iznad Istoka a pred zapadnim dželatima iznad Zapada. Niko od njih nije pružao svoje misli prema zemljopisu, da bi rekao: mi smo između Istoka i Zapada. Nego su svi uzdizali svoje misli i svoja srca uspravno k nebesima, ka večnoj Istini, za koju su stradali. I celim duhom svojim i svom dušom svojom stajali su iznad – iznad Istoka i Zapada.

. . .

24 komentara

 • Hvaljen Isus i Marija, Vladika Nikolaj.
  Ja sam katolkinja,za vas jeretik. Nema veze.Tekst stvarno izaziva divljenje ali i izaziva. Balkanski Hristos čije je Kraljevstvo Nebesko? Oprostite,miroljubiva sam,ljubim Krista onog Nebeskog u Nebeskoj Domovini. Ali naprosto tekst izaziva.Tekst je politika.Zašto crkva potiče na mržnju,pravoslavna,zašto?Umjesto da unosite ljubav i mir i potičete srca na opraštanje i da blagoslivljate neprijatelje,o zašto je bliži Balkanski Hristos negoli onaj na nebesim? Oprostite mi na smjelosti,ja ljubim Krista,a vi ne znate jeli manje ili više od Vas osobno,to samo nebeski Bog zna. Od ljudi se može svašta očekivati,u svakome se bez obzira na vjeru i naciju pojavi ona zvijer,ona mržnja koja se stavlja iznad Krista i onda ta ista u ime vjere brani Krista? Očekujem od pastira ckve da vode narod u ljubav a ne u mržnju,da Božja Riječ bude autentična u srcima.
  Kako će narod biti drugačiji kada su ,mu pastiri skrenuli ? Kada će se naći neki duhovan tekst o ljubavi? I vjera može voditi rat,on nije Kristov.Kristovo oružje je ljubav.Pitate,“treba li da stanemo?“,nemojte stati dok ne pročitate i tekst koji ću ostaviti .Krist je Krist.Mučenik je svaki koji umre za njega.
  Budite blagoslovljeni. I ne zamjerite mi na smjelosti,jednostavno sam osjetila snažan poticaj u miru da dodam tekst. Svako dobro.

  Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijanka, 76 g.), s. M. Krizina Bojanc (Slovenka, 56 g.), s. M. Antonija Fabjan (Slovenka, 34 g.) i s. M. Bernadeta Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 g.). Iako su svima činile dobro, a ponajviše susjedima i mještanima pravoslavcima, predvečer 11. prosinca 1941. četnici su opkolili samostan i svih pet sestara nasilno odveli u pravcu Goražda. Samostan Marijin dom nakon toga opljačkali su i zapalili.
  Sestre su te večeri, zajedno s nekoliko drugih zarobljenika, započele svoj četverodnevni križni put po brdima i šumama Romanije, po oštroj hladnoći i dubokom snijegu. Uz razna preslušavanja, prijetnje i vrijeđanja, put ih je najprije vodio do Sjetline, gdje je 76-godišnja s. M. Berchmana, iznemogla od puta, odvojena od ostalih sestara i zadržana. Ostale sestre odvedene su u Goražde i smještene u vojarnu na drugi kat. Iste večeri, 15. prosinca 1941., četnici su provalili sestrama u sobu i nasrnuli na njih, tražeći od njih da ostave svoj način života. U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće, sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su noževima usmrćene i bačene u Drinu.
  Sestra Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini u zatočeništvu, a zatim je, kako joj je rečeno, trebala poći u Goražde k ostalim sestrama koje su već bile ubijene. Četnici koji su je odvezli izjavili su po povratku da je sretno stigla svojim sestrama. Međutim s. M. Berchmana ubijena je kod pračanskog mosta 23. prosinca 1941.
  Glas o mučeničkoj smrti ovih pet sestara, poznatih u narodu kao Drinske mučenice, brzo se širio od samih početaka. Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999., a nakon njegova završetka postupak je nastavljen na Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Nakon pozitivnog ishoda i zaključka teoloških i ostalih stručnjaka, u siječnju 2011. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima.
  s. M. Ozana Krajačić, FDC, vicepostulatorica kauze Drinskih mučenica

  http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=328&Itemid=284

 • Htedoh da dam komentar na prvi komentar ali me valjda Sveti vladika upozori sa nebesa da ga ne uzimam u reci i da ne pokusavam da ga tumacim i objasnjavam.

  A istina je, toliko je toga Sveti vladika Nikolaj napisao i objasnio da svako moze da nadje odgovor u njegovim knjigama sta je, kako i zasto mislio to sto je napisao.

 • Ajme,oprostite,nisam pročitala ništa o njemu.Tako,nisam ni znala da je Sveti. A čujte, ne poznajemo svi pravoslavlje,ne zamjerite. Trebalo je gore napisati Sveti Vladika Nikolaj .Hvala Stole na ispravci,sad sam pogledala malo o njemu.
  Ali svejedno pitam se, ma nema veze,možete zanemariti moj komentar.

 • Dragi Žarko,malo sam duže ovdje upoznavajući pravoslavlje,i u drugim duhovnim tekstovima piše da je jeretična rimokatolička vjera,piše jasno,možda da vam potražim,tenutno nemam vremena,ali evo imate i ovdje treći red u tekstu
  „koji braniše krst časni, t.j. veru pravu, veru pravoslavnu i od muslimana i od Mongola i od Latina jeretika“, pa dalje „u prepodobno-mučenicima svetogorskim, koje blaženi Akakije blagosilja na podvig mučeništva, i u prepodobno-mučenicima svetogorskim, koji biše pobijeni i živi spaljeni od latina jeretika“, dalje „u sveštenomučeniku ravnoapostolskom Kozmi Albanskom i u bezbrojnim mučenicima primorskim, dalmatinskim i bosanskim koji postradaše od latinskih jeretika, u tamnicama dubrovačkim istrunuše ili otrovani biše Hrista radi, kroz vekove i vekove“ , dalje
  „Za Hristovo ime postradali su od Istoka do Zapada, u Hristovo ime pobedili su Istok i Zapad. – Istok u licu turskog Islama i mongolskog mnogoboštva, Zapad u licu jeretičkog papizma.“
  Istok – Zapad …. Jeli ovo dovoljno? Vi biste kao pravoslavac trebali znati da sam ja jeretik za Vas. Po službenom stavu pravoslavne crkve. Zato sam i ostavila ovaj tekst jer i u nas ima mučenika. Tekst sam ostavila jer i danas vidim da pravoslavna crkva potiče na mržnju u sklopu zadnjih događanja,to nije dobro,to je zapravo moja poruka. A niti u danom tekstu ne vidim nešto što poziva na miroljubivost i zajedništvo u Kristu i ljubav. Jasno je Žarko da sam ja jeretik kao i svi oni koji nisu pravoslavci pa čak ako se molimo i istome Bogu. Ovo sam napisala samo zbog Vas,budući da ste me zamolili. Inače,nisam naišla niti na jedan tekst koji u bilo čemu ujedinjava ,uvijek se stavlja pravoslavlje iznad svega,ostalo je jeretičko.Ne smeta me to.Budući da znam o tome,tako sam se i ja pitala kao i Vi,sad sam prihvatila da sam jeretik iako sama tako ne mislim. Zna Vladika na nebesima,sad zna istinu. 🙂

 • Dragane,hvala,nitko nije kriv,krivo je srce. U srcu nastane jeres. Ali dobro,neka svatko bude poslušan svome, i u tome neka ne izgubi od Riječi Božje za bližnjega, to je najvažnije za onoga koji vjeruje.

 • Meni je važan Krist. Dakle,ostavljeni ( moj )tekst samo je htio reći da je svaki mučenik koji umre za Krista,bez obzira na podjelu.

 • Marta, Marta, samo cete izazvati sebi patnju pokusavajuci da razumete pravoslavlje. ONO se prihvati u potpunosti ili ne.
  Imam prijatelje rimokatolike i protestante i oni se uvek nerviraju sto mi pravoslavni necemo da prihvatimo duhovnu toleranciju, jer eto i mi i oni smo dobri ljudi pa sto se ne bi voleli, onako iz srca. Logicno ne?
  Ali nije za nas logicno. Nama je dato od Boga i apostola sta je put i mi se toga drzimo. I necemo da idemo tudjim putevima niti da mesamo puteve, jer su nam objasnjene zamke mihamedanstva i latinske jeresi.
  Mi vas volimo kao ljude i kao osobu, ali ne volimo duhovnu vlast kojoj se papizam predao i kojom vas vodi. Zato NIKADA ne pokusavajte da nadjete duhovni mir i toleranciju sa pravoslavnima u ekumenizmu jer je za nas to greh. Ne moze se sluziti dva gospodara.
  I zato svim svojim prijateljima iz druge vere kazem, drzite se vi svoje vere ako mislite da ste u pravu a mene pustite sa mojim duhovnim blagom koje imamo u pravoslavlju, nama vase duhovno blago ne treba i ne trazimo ga.
  Pravoslavni tudje nece a svoje nedaju, zato je i rasprava sa latinima besmislena i malo ko hoce da prica sa vama o tome.

 • Nema patnje Stole,prihvaćam i sve Vas ljubim u Kristu,jednako. Mene drma jedna druga nostalgija,od koje patim i plačem,baš sada…to je to Stole,duša mi plače za mojim djetinjstvom …. Pozdrav,sve je to povezano. Samo ove slike su ništa od onog što smo mi imali,jako sam vezana za Srijem,ali ta vremena…nema više Stole,sve je nestalo,samo uspomene. Ovakvog konja sam imala … i predivno najsretnije djetinjstvo.

  http://www.youtube.com/watch?v=FF1rS6tLXz8

 • @ Stole
  Sumnjam da bi se vladika Nikolaj slozio sa vama da ne treba raspravljati za onima koji drugacije veruju . Da je tako ne bi onaj protestantski svestenik svrstao Nikolaja medju tri najveca covjeka u hriscanstvu . Niti bi se on druzio sa Tagore-om . Neko pametan je rekao ne smeta mi sto su oni drugaciji sve dok znam ko i kakav sam ja . Rasprava moze dovesti do razumevanja a moze i do rata . Ne zavisi ishod od vere vec od onog u srcima i glavama koje raspravljaju .

 • Voljela bih prije nego umrem još samo jednom vidjeti ono što je bilo moje.Tamo gdje netko drugi živi sad.Kako god izgledalo,otići na groblje….Glupi rat.Odvratni.Srce me boli. Tamo mi je bilo najljepše.Čovjek poželi nikad ne odrasti.A ovdje kamen i brat je bratu stranac.Ovdje možeš crknuti na cesti.Kakav Zagreb,pih. Ništa nije isto. Samo me boli,tako jako. Oprostite mi emocije.Vjerujem da nisam jedina koja plače.

 • Važno je služiti ljubavi.Otkad nisam čula da jedan pravoslavac kaže da ima prijetelje i katolike i protestante i da nas volite kao ljude. Bože jeli to moguće?
  Pa evo,jedan melem mojim suzama,hvala Stole. Hvala Vojsije,ja isto tako mislim.
  Premda,moglo bi se u ljubavi i podijeliti duhovnosti ,ta nije sve oprečno.Ja vidim puno ljepote u vašemu. Ovo me izneanđuje što ste napisali,nitko mi još nije tako rekao jasno“ Zato NIKADA ne pokusavajte da nadjete duhovni mir i toleranciju sa pravoslavnima u ekumenizmu jer je za nas to greh.“ Pa zašto se i od pravoslavne strane onda radi na ekumenizmu,od poglavara vaše crkve?Zar ste podijeljeni međusobno? Meni bi baš bilo drago da možemo makar imati duhovni mir,toliko je to potrebno danas,koliko boli i patnje a samo se množi ono drugo.Ako ništa drugo,Stole ja od vas osjećam duhovni mir i ljubav.Hvala.

 • Vojsije, saspravljati o veri je za nas obicne ljude nepotrebno i stetno jer niti imamo znanja niti imamo poznanja duhovnih tajni. Rasprava samo raspiruje sumnju i svadju.
  Marta nisam ja jedini koji ima prijatelje druge vere, mi smo valjda svi prijateljski raspolozeni prema ljudima i coveku. Ali smo netrpeljivi prema drugim duhovnostima i verama jer znamo sta je ishodiste tih verovanja.
  To sto vi vidite da neki srpski crkveni poglavari rade na ekumenizmu je politicka stvar, i pitanje njihove duhovnosti. Obican vernik nece ekumenizam i ne interesuju ga tudja verovanja, pogotovu ne neki novi Babilon vera i jezika, Evropa ujedinjenih naroda, zajednicka molitva i zajednicka duhovnost.
  Jedno je postovati tudju veru i ponasanje. Vladika Nikolaj je vrlo cenio anglikansku crkvu i vernike govoreci kako su oni moralni i u obicnom zivotu posteniji i bolji ljudi od nas Srba, ali su i dalje jeres, jer su se odvojili od Svetog Duha.
  Tako i katolici i protestanti. Ima divnih ljudi, dobrih, pametnih, mudrih ali zive u sredini bez dejstva Svetog Duha, nemaju svestenike da im prizovu Sveti Duh jer su ucenja i sluzbe iskrivljene. Kako se Bog brine o tim dobrim jereticima, to je pitanje na koje On odgovara svakome od njih, nije nesto sto mi razumemo.
  Svako vam dobro.

 • @ Stole,
  Meni ekumenizam jedino ima smisla u prihvaćanju drugoga i da taj drugi tebe prihvaća.To ne znači miješanje i pokrštavanje na drugu vjeru nego recimo ono što kaže Isus,da gdje su dvojica ili trojica u njegovo ime da je i on tu,misleći na molitvu.Na taj način sam ja shvaćala ekumenizam i na način da nas duhovno spaja kada je u politici sve tako kako je,a duhovno spajanje u ljubavi i u zajedništvu može samo Bog.Ponekad se zapitam,u ona zadnja vremena,imam osjećaj da nećemo ovako gledati,da će toliko biti potrebno pomagati jedni druge kroz Krista,razumijete,tko zna kakva nas budućnost čeka,progonstva,i sve ono „da se ispuni Pismo“,a Isus obećaje progon kršćana i mučeništva….ja duboko vjerujem da uopće tada neće biti važno tko je tko,da će silina Kristove snage i ljubavi kroz one koji ga prihvaćaju djelovati da će nas ta snaga voditi i čuvati i štiti od neprijatelja kršćana….Već sada sve molitve ma kako različite bile vode k istoj ljubavi.Mi se molimo za vas (ali ne da se promijenite,nego kao braću i sestre u Kristu),vi za nas,već smo i tako u jedinstvu,u molitvi iako se to ne vidi.
  Stvarno nisam znala da je za vas pravoslavne ekumenizam grijeh.Iz mog kuta gledanja,onda vi zaista i ne možete biti slobodni u ljubavi Kristovoj.To vas i ograničava prema drugima,ograničavanje ljubavi.Vi pravoslavci uvijek prvo pomislite na neko miješanje,to sam primjetila a mi na ljubav,Kristovu.Ne kažem sad tko je bolji ili gori,to je sud i ne pripada meni.Osjećam da ste omeđeni strahom otvoriti se i u dijalogu za ljubav,govorim općenito.Žao mi je zbog toga.No dobro,ne bih ja sad htjela raspravljati o onome što je za vas dogma. Ako biste bili ljubazni dati mi neki trag gdje vam to piše da je ekumenizam grijeh.Ta imamo 10 Božjih zapovijedi,nema te tamo.Ne zamjerite,bit ću otvorena,sve što pitam pitam na svoju izgradnju i ovako sam zahvalna za ono što mi netko odgovori,moj posao ima veze sa tim…. nismo sve učili na fakultetu.Molim Vas za odgovor.Ne mislim produbljivati i mak na konac,ma ne,to trebam zbog znanja. I ne zamjerite,sve je napisano u dobroj namjeri,iskreno i kako meni to izgleda.

  Stole,pitala bih Vas nešto?Ja sam bila jako bolesna od multiple skleroze i koječega bez dijagnoza,multipla je neizlječiva i ona je išla u sve gore i gore.Vidite,to je bio moje dno u kojemu sam upoznala Boga.Trojedinog. Kako onda reći ako sam u vjeri koja je „jeres“,kako to da je Bog htio ozdravljenje jeretiku,razumijete što hoću reći?Ja sam Božjom rukom potpuno ozdravljena i nije se vratilo,vjera mi se produbila,ja sam postala bolji čovjek….Kako to onda? Nemojte reći da me nije Bog ozdravio,susrela sam ga,Isusa.I to je moguće među malim običnim ljudima. Nema sumnje da je to bio On.Susrela sam ljubav sili u snagu Duha Svetoga,ljubav kojom me Otac Nebeski silno ljubi i ta ljubav me preobrazila i ozdravila i fizički i duhovno.Ostali su jedino ožiljci ili tragovi bolesti živčanih ovojnica,mijelina koji izgledaju popucali ko švicarski sir (ne obnavlja se nikako samo) a ne puca dalje,Bogu hvala. Moje dno je bilo početak a za nekoga tek jeres.Duh Sveti ipak puše kako hoće i kud hoće. Da sam ostala na dnu,bila bih mrtva danas,vjerujte.Ne kanim Vas iscrpljivati,ispitivati,raspravljati. I ja Vama želim svako dobro.

 • Marta,uopsteno u hricanstvu se lako lepi etiketa „jeretik“ onome ko, na ovaj ili onaj nacin, dovodi crkvenu dogmu u pitanje.
  Ne bih dalje ulazio u detaljnija objasnjenja, jer po pitanju religije i uloge crkve imam svoje misljenje koje bih ovaj put zadrzao za sebe

  Svako dobro

 • @ Stole
  Nisam mislio na raspravu u negativnom kontekstu vec na razmenu misljenja i znanja . Ne verujem bas da nam mnogo koristi slepo slusati one za koje mislimo da imaju poznanje duhovnih tajni , mislim da je najbitnije graditi svoju licnu veru i svoje poznanje .

 • (za žarka.stanica i ostale) Želim ovo s vama podijeliti,kao osoba.Kada sam ja došla ovamo na portal,rekla bih ne baš slučajno,nisam imala pojma o takvim razlikama između pravoslavlja i katolicizma,vjerujte,ljudi u Hrvatskoj,oni koji idu u crkvu,stvarno nemaju pojma o razlikama jednako kao i oni koji ne idu.Zapravo,svi misle,samo nas neke male razlike dijele ako uopće znaju za njih kao što ni ja nisam znala.“To je isto“,znaju reći. Ovo pišem samo zato jer možda Vi ne znate kako drugi o vama misle,samo dobro,ne govorim sad o politici,nego sa duhovne strane.Politika nije Bog,i vjerujem da Bog ne dijeli.Njegova ljubav ne dijeli.Kad sam došla ovdje i čula da sam jeretik,pa bio mi je to šok,priznajem.Osjećala sam se kao crnac pred Kju kjus klanom,tim više pred svojom braćom u Kristu,možda je usporedba strašna,ali tako sam se osjećala.I da se ne bih tako osjećala stalno su mi dolazile Isusove riječi „ljubi“,bez prestanka bezuvjetno. Ali,besmisleno je biti jeretik jer je Isus umro za svakoga na križu.Jer je baš svakoga urezao u svoj dlan i zazvao ga imenom i rekao mu „vrijedan si mi,dragocjen“.On koji nas proniče svega i poznaje i koji nam zna broj vlasi na glavi,koji nas je otkupio.Probudila sam se i sjetim se Žarkovih riječi,o etiketama i sjetim se negdje zakopane priče u mojoj glavi,priče za svakog čovjeka,priče po kojoj sam doživjela iscijeljenje od rana odbacivanja,teških rana neprihvaćanja od malena,etiketiranja….Čudesno je to bilo.Dobila sam mail sa tom pričom…uistinu osjetila sam Božju prisutnost i njegov dodir kroz priču.
  „Ti si jedinstveno biće“ pripovijetka je za svakoga tko se se ikada pitao: „Što drugi misle o meni?“ Pripovijetka je to i za svakoga tko je osjećao da ga drugi sude, za svakoga tko se želio promijeniti samo zato da se svidi nekome, jer će mu ova jednostavna pripovijest otkriti prekrasnu istinu, a ta je da je svatko jedinstven upravo takav kakav jest! Ovo je priča koja dira u srce sve koji je čuju, priča koja govori čovjekovoj duši i o čovjekovoj duši. Ona govori o Pulcinellu u svakome od nas – dijelu čovjeka koji se bori da povjeruje da je nekome stalo do njega. Nekome koji ga ne sudi po izgledu, po tom što ima ili što radi, nekome tko ga voli upravo zato što je takav kakav je. To je životna poruka koju svi trebamo čuti, poruka koju trebamo podijeliti s drugima: „Ti si jedinstveno biće, bez obzira na sve.“
  Voljela bih ju s podijeliti sa vama. Ona svakome ostavlja poruku. To je moja točka na “ i“ u ovom ugodnom dijalogu sa vama.
  Klikom na ovaj link skidate prezentaciju i po meni je ova bolja,može se lakše čitati i promišljati,dok je drugi link nekako ubrzaniji (tu ne skidate samo gledate).
  http://zupa-nasice1.hr/index.php?option=com_remository&Itemid=66&func=showdown&id=82

  http://sveci.net/index.php/video/2913-ti-si-jedinstveno-bice-prezentacija

 • Marta,
  Vas komentar je veoma nabijen emocijom sto za duhovnost nije dobro. Dozivljaj BOGA ili APSOLUTA je Vas intiman dozivljaj. Da li vam treba „posrednik“ u tom dozivljaju? Naravno da ne.
  Gore sam napisao da cu neke stvari zadrzati za sebe jer o duhovnim stvarima razgovaram sa osobama koje gledam direktno u oci (koje god da su veroispovesti), a ne ovako u virtuelnom svetu.
  Boziji plan me je naterao da proucim Bibliju, Kuran, Talmud (na eng. jeziku), Toru i sve sto sam mogao da nadjem o Budizmu. U medjuvremenu sam dosao do knjiga i upoznao neke duhovnike koji objasnjavaju razliku izmedju pravoslavlja u Srbiji i ostalim pravoslavnim drzavama.
  Da zakljucim, da nema „posrednika“ mi bi svi bili ujedinjeni u BOGU i ne bi dozvolili da se kroz milenijume proliva krv „sina covecijeg“, zato sto neko zeli da nam objasni kako da verujemo u BOGA

  Neka Vas sreca prati gde god da ste

 • Žarko,više puta čitam Vaš komentar. Ne prepoznajem emociju, možda je to emocija koje se hoće „opravdati“ ,vjerojatno ta.Slažem se da je doživljaj Boga intiman, vjetar Duha Svetoga puše kakao hoće i kuda god hoće a ne kako ga mi želimo usmjeriti. Ne treba mi posrednik osim Duha Svetog,ali stalno imam potrebu da obranim ili makar opravdam,vjerojatno nepotrebno,dovoljan je Krist njegov Križ i sve što je na njemu ponio pa i ove podjele. Pa dobro,dobro je kad ti netko drugi posvijesti, da priznajem da mi pravoslavlje daje neku ranu da se moram opravdavati,da se ne osjećam krivom, obilježenom ili na putu u pakao. Istovremeno znam da mi Bog sve to nije ni dao da se tako osjećam,blagoslov uvijek krade đavao.
  Voljela bih pročitati nešto o pravoslavlju u drugim zemljama,ovo što ste rekli,zanimljivo je. Neki trag imate pa da ostavite. Sviđa mi se vaš komentar. I ja Vama želim svako dobro.
  (ja samo pokušavam razumjeti ono što ne mogu razumjeti,ali ne ide)

 • Kad ste već tu,dali možda znate tko su ovi kršćani i koji je to jezik? Tražila sam,imaju i facebook stranicu,ali ne razumijem.Po imenima vidim da imaju imena kao katolici( Claudiu Mocanu, Claudiu Popescu, Florin Petras, Gabriel Azamfirei) , vuče na Bizant i ono što sam o njima pročitala na facebook stranici me zbunjuje,uopće ne znam tko su.Evo ako Vam nije teško,jako mi se to sviđa. Hvala Vam.Neću Vam više dosađivati.

  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=4gNyU-yKlM8&feature=endscreen

  http://www.facebook.com/pages/Grupul-Psaltic-Glasul-Pustnicilor/306207709414864

 • Ovo je virtuelni svet gde se ne snalazim bas najbolje.
  Citajuci vase komentare (i ove od juce i danas) osecam emociju. Nemojte me pitati kako, ali je osecam.
  Nisam ja taj koji ce Vas, komentarima, usmeriti u pravcu spoznaje Bozanstva, a negiranja onoga sto je crkva nazvala djavolom (jer to ne postoji). Ako postoji dobro odnosno ljubav (BOG), mora da postoji i zlo (djavo)….princip Jin-Jang….dan-noc…sunce-mesec itd.
  ———————–

  „Voljela bih pročitati nešto o pravoslavlju u drugim zemljama,ovo što ste rekli,zanimljivo je. Neki trag imate pa da ostavite. “

  Boziji plan ce Vam pokazati trag….ipak sam ja mali covek sa velikom bibliotekom
  Onoliko koliko mogu da Vas uputim je ono sto mozete naci na internetu, Tomino jevanjdjelje odnosno knjiga Tomina…pocnite odatle….za dalje nemojte brinuti, kao sto rece jedan mudar covek: kada je ucenik spreman, ucitelj se pojavljuje (u realnom zivotu prim. moja)

 • Odgovor na komentar Marta
  2. decembar 2012. u 11:15

  Budite pazljivi….rat za duse traje dugo….u poslednje vreme je inteziviran…na internetu imate pismo Alberta Pajka svom „bratu“ Manciniju…procitajte pazljivo

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280