Aleksandra Popovic

 

Film „Peti element“ Luka Besona i klasična muzika u njemu

Nezaboravna scena i izvodjenje plave vanzemaljke i operske dive jedne čuvene zemaljske arije

.

Peti element je francuski naučno-fantastični i film  na engleskom jeziku a u režiji Luk Besona. On se potpisuje i kao scenarista filma. U glavnim ulogama su Brus Vilis, Geri Oldman, Mila Jovović. Film je snimljen 1997. godine i najskuplji je film svih vremena produciran van granica SAD-a.

Film ima veoma  interesantan i duhovit scenario. Interesantno je da je Luk Beson scenario za ovaj film napisao još u srednjoj školi. Da bi se Zemlja spasila, četiri magična kamena koji predstavljaju vodu, vatru,  vazduh i zemlju, treba sjediniti sa petim elementom. Peti element je pozitivna životna energija koja se pojavljuje u obliku prelepe posetiteljke Zemlje – devojke narandžaste kose i zeleno plavih očiju Lilu. Samo ona može spasiti Zemlju od napada sila anti-života. Budžet filma iznosio je 90 miliona dolara a samo 80 miliona utrošeno je za scenske efekte. Kostime za film dizajnirao je čuveni francuski modni kreator Žan Pol Gotje.

Muziku za film je većim delom komponovao Erik Sera i ona je uglavnom inspirisana afričkim zvucima. Medjutim, scena koja je, čini mi se, najpoznatija scena u filmu, koristi klasičnu muziku. U pitanju je scena nastupa neobične dive u liku vanzemaljca koja se zove Plava Laguna. Ona izvodi ariju iz opere Gaetana Donicetija “Lučija de Lamermur” koja se zove “Il dolce suono”. To je čuvena scena ludila iz trećeg čina. Ariju peva albanski sopran Inva Mula. Ova prelepa arija je izuzetno virtuozna i predstavlja pravi izazov za soprane. Neobičan izgled dive Plava Laguna kao da jos više pojačava doživljaj ove lirske arije.

httpv://www.youtube.com/watch?v=QfqvIttNW34

Luk Beson (Luc Besson, 1959.) je francuski režiser, pisac i producent. Njegova najpoznatija ostvarenja su “Peti element”, ”Taksi”, ”Veliko plavetnilo” i dr.

Gaetano Doniceti (Domenico Gaetano Maria Donizetti, 1797-1848) bio je italijanski kompozitor, pre svega poznat po svom operskom stvaralaštvu. Uz Belinija i Rosinija bio je najznačajniji kompozitor bel canto opere.

www.sandrapopovic.com

www.wonderstringquartet.com