Zlatko Šćepanović

 

Kako smo se sreli Krojačeva škola web dizajna i ja na istom zadatku – iskustvo sa blogovanjem

 

Krojačeva škola web dizajna logo agencija Krojač

Krojačeva škola web dizajna je namenjena svim aktivnim osobama koje hoće da nauče kvalitetne osnove posla na web-u i internetu. Kako da prave kvalitetne web sajtove i dobro ih pozicioniraju na internetu. I imaju u školi šta da nauče.

Jer, kada sam pre nekoliko godina po prvi put video radove web agencije Krojač želeo sam da imam njihov kreativni potpis na svojim web izdanjima. Jednostavno, dopada mi se kako oni to rade. Čist, elegantan, pozitivan i moderan dizajn web sajta, baš kakav sam želeo za Baštu Balkana, na primer.

Naša popularna blogerka i web ikona Miss Cybernaut me je upoznala sa njima. Do saradnje medjutim nije došlo jer je budžet za naš tada mali projekat Bašte bio jako mali a naša očekivanja jako velika, pa smo mogućnost za saradnju ostavili za neka druga vremena. U medjuvremenu i oni i mi smo narasli, pa smo se ponovo našli, ovaj put u drugim ulogama.

Moja malenkost je kao poslovni savetnik web agenciji Krojač pružila neke poslovne savete kako da naprave dobar business plan za potencijalne investitore u njihov projekat koji se zove Krojačeva škola web dizajna. Žele da prošire posao sa Kroječevom web školom jer postoji interesovanje i imaju dobre preporuke polaznika. Tim povodom sam i gostovao kod njih u poslovnom prostoru i školi, gde sam se malo i družio sa polaznicima škole, budućim web dizajnerima koje Krojač evo već par godina “šije po meri”. Održao sam 15 novembra 2012 godine polaznicima škole malo predavanje na temu:

“Kako je nastao i slučajno (na)rastao Bašta Balkana Blog”

Krojačeva škola web dizajna i prezentacija Bašta Balkana blog

Prezentacija i predavanje koje će u pdf obliku biti dostupno na kraju teksta bavilo se našim iskustvima blogera sa Baštom Balkana i značajem znanja o web-u.

Priznao sam otvoreno polaznicima da kada smo počinjali da se bavimo blogovanjem ništa nismo znali ni o blogu ni o webu. I da smo tri godine učili na sopstvenim greškama, što ne želim drugima. Zato su svaki kurs i svaka škola značajni za posao kojim se baviš. Iz ove perspektive, rezultat koji smo postigli sa Baštom Balkana mogli smo da dostignemo i za duplo manje vremena i mnogo manje truda. Ali čovek se uči dok je živ. I da je tada postojala Krojačeva škola web dizajna i da sam je pohadjao, gde bi nam sada bio kraj.

Na ovom mestu neću prepričavati šta sam sve rekao polaznicima i gde smo sve grešili u blogovanju i radu sa sajtom, a grešili jesmo, i to puno. Nešto od toga ćete videti u prezentaciji. Rekao bih ipak i nešto o mojim impresijama sa Krojačevom web školom. Prvo i osnovno, oprema na kojoj polaznici rade je vrhunska i ne-može-biti-bolja. To će reći ogromni Apple monitori i Mac mašine. Učionica je relativno mala ali optimalna za broj polaznika i zanimljivog narandžastog dizajna. A tu su i dve ljupke cica mace, koje su doduše u radnom prostoru gde dizajneri i programeri rade.

Ne mogu da procenim koliko i kakvo znanje polaznici dobijaju u školi, bilo bi to pretenciozno i ličilo bi na PR tekst, tim pre što nisam pohadjao njihovu školu. Krojačeva škola web dizajna košta 1300 eura za 200 časova, i mnogima se čini da je to visoka cifra, ali sam ja mišljenja da to uopšte nije puno ako ti to donosi znanje i posao kojim ćeš sve to otplatiti. Kada se pogleda da je to svega 6,5 eura po času, onda je slika još povoljnija, jer prosečan web dizajner neće da radi bez 15 eura na sat. I sam se spremam da pohadjam Krojačev kraći kurs iz SEO koji imaju u ponudi, a imaju još i HTML5 /CSS3 obuku i kurs za Responsive dizajn. Ti Krojačevi kursevi su dvodnevni i četvorodnevni i koštaju 12,000 dinara, osim Responsive design koji košta 24,000 dinara i verujem da vrede svake pare.

To koliko polaznici Krojačeve škole web dizajna vrede osetio sam na sopstvenom primeru, jer sam koristio web i koderske usluge gospodjice Jovanke Uljarević, suvlasnika web firme Implementacija d.o.o. koja je inače završila školu kod Krojača preko kojeg sam i došao do nje. Jovanka je veoma zadovoljna Krojačevom školom i svim onim što ti škola pruži za vreme trajanja kursa ali i nakon toga, jer imaš podršku sa njihove strane i nakon škole. A i ja sam zadovoljan saradnjom sa Jovankom, pa mogu reći da verujem u Krojačevu školu “po meri potreba kupca i tržišta” na osnovu onoga što sam video i što sam dobio kao web uslugu od njihovih školaraca.

Krojač je stvarno ozbiljna i reprezentativna agencija, koja ima puno toga da ponudi klijentu. To se odmah i oseti u razgovoru sa njima jer su mi sa par detalja proširili web vidike. Uvidom u njihove projekte odmah se prepozna ozbiljnost, jer se svuda vidi jedna visoka doza profesionalizma, što je retkost u Srbiji. I zato bih rado svima preporučio saradnju sa njima ili pohadjanje Krojačeve web škole dizajna, odnosno neki od kurseva.

Odavno sam shvatio da sve što vredi ima svoju cenu. Nadam se da će jednog dana i Bašta Balkana saradjivati sa Krojačem na istom zadatku.

Predavanje o blogovanju kao pdf i Krojačeva škola web dizajna: Case Study Bašta Balkana za Krojačeva škola web dizajna

. . .