IVY LIGA UNIVERZITETA

Šta je to Ivy liga univerziteta i ko su nastariji, najcenjeniji i najprestižniji univerziteti u Americi – Antičkih 8

 

Ivy liga je grupa univerziteta koje okuplja najbolje visokoškolske ustanove sa istočne obale Amerike, odnosno sa severoistoka Amerike. Ujedno, to su jedni od najstarijih ustanova u Americi, i kada se kaže Ivy liga misli se na tih 8 univerziteta kao vrhunske i top američke visokoškolske ustanove, mahom rezervisane za stare aristokratske i uticajne porodice.

Ivy liga Univerzitet u Americi kamp Princeton university USA campus

Princeton university

Naravno, danas postoji u Americi niz drugih i sjajnih univerziteta kao što su MIT, Stanford, Barkeley, Chicago, Duke, Perdu, Caltech …

Pa ipak, od ovih 8 američkih univerziteta, njih 6 sa donjeg spiska spada u TOP 15 najboljih svetskih univerziteta. Ako tražite najbolji svetski univerzitet za studiranje nauke koju želite, u ovih 8 velikih institucija naćićete pravi izbor. Fenomenalno je studirati na njima, počev od smeštaja, prirode, opreme, profesora do kolega studenata. Pod uslovom da ste odličan student i da imate dovoljno novca da platite školarinu i studije, ako već ne možete kao naučni ili sportski talenat da dobijete školsku stipendiju.

Ivy liga je ujedno i sinonim i za atletsko takmičenje koje je otpočelo 1954 godine, pa ako ste dobar sportista za sportove koji su zastupljeni na ovim univerzitetima, možete da konkurište kao vrhunski sportista za univerzitetsku stipendiju. Samo budite svesni da pola sveta želi tamo da studira i da je konkurencija žestoka, jer završene studije i diploma sa ovih univerziteta vam garantuje visoko plaćen posao. Još za vreme studija najbolji studenti dobijaju ponude za prestižne poslove u nekima od najačih firmi ili institucija na svetu.

Dakle, ako neko hoće da studira na najprestižnijim ustanovama u SAD, gde se neguje izvrsnost i elitizam, treba da gleda sledeća mesta za studije:

IVY LEAGUE 8 Antičkih univerziteta

Spisak 8 najboljih američkih univerziteta koji čine Ivy Ligu.

1. Harvard University     www.harvard.edu

2. Yale University   www.yale.edu

3. Columbia University   www.columbia.edu

4. Princeton University  www.princeton.edu

5. Cornell University  www.cornell.edu

6. Brown University   www.brown.edu

7. Dartmouth College   www.dartmouth.edu

8. The University of Pennsylvania    www.upenn.edu

 

Zlatko Šćepanović