Dragana Rajblović

 

Najlepše planine Srbije – Moj izbor Top 10 najlepših planina u Srbiji za planinarenje i izlet

 

Oko 65 odsto  teritorije Srbije čine brežuljci i najlepše planine Srbije. Ima preko 700 planina u Srbiji, od čega je 15 planinskih vrhova iznad 2000 metara. Najviši je planinski vrh u Srbiji je Đeravica od 2.656 mnv u masivu Prokletija, a najniža srpska planina je Avala sa 506 metara nadmorske visine.

Za početak sam odabrala da vam predstavim Top 10 najlepših planina u Srbiji mada je to težak zadatak, jer ima 30-ak fantastičnih planina u Srbiji koje zaslužuju da se nadju medju prvih 10. Teško je reći da je neka planina najlepša planina Srbije, to je ipak stvar ličnog ukusa. Pa ipak, trebalo je izabrati Top 10 planina i to smo i učinili za ovaj pregled. Iako nisu samo planine one koje krase prirodu naše zemlje, u nekim sledećim tekstovima ću pisati i o drugim prirodnim lepotama i mestima koje treba obići, kao što su kanjoni, pećine, reke.

Obišla sam celu zemlju uzduž i popreko. Zadnji put sam išla Srbijom pre nekog vremena kada smo u okviru projekta 33 dana hodali od granice Makedonije do granice Madjarske kroz celu Srbiju. Skoro svakog vikenda idem na planinarenje po nekoj od naših nejlepših planina. A obišla sam i dosta planinskih vrhova po svetu, počev od Mont Everesta, pa mislim da sam dovoljno videla i stekla iskustvo da mogu da kažem koje su najlepše planine Srbije.

Volela bih kada biste i vi podelili moje iskustvo i vikendom se uputili na neku od najlepših planina u Srbiji. One vas mirno i strpljivo čekaju. Posvetite sledeću godinu planinama i šetnjama po njima.

PLanina Rtanj Najlepše planine Srbije Moj izbor Top 10 najlepših planina u Srbiji

Top 10 planina u Srbiji – najlepše planine Srbije su:

 

1. Tara

2. Suva planina

3. Stara planina

4. Beljanica

5. Kablar

6. Rtanj

7. Jadovnik

8. Mokra Gora

9. Besna kobila

10. Kopaonik

 

U narednim člancima i nastavcima ovoga teksta o svakoj planini ćemo napisati nešto posebno i prikazati slike koje pokazuju zašto su one najlepše planine Srbije.

planina Jadovnik Najlepše planine Srbije Moj izbor Top 10 najlepših planina u Srbiji

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana koja se popela na najviši svetski vrh Mont Everest. Živi za putovanja i obilaske prirodnih lepota širom zemlje i sveta. Vlasnik je sportskog kluba Alti koji za pojedince, grupe i firme organizuje planinarske uspone, avanturistička putovanja, vikend šetnje, timsko druženje i motivaciju u prirodi.

www.alticlub.org.rs 

. . .