Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Preporuka Travel

Najlepše planine Srbije – Moj izbor Top 10 najlepših planina u Srbiji

Dragana Rajblović

 

Najlepše planine Srbije – Moj izbor Top 10 najlepših planina u Srbiji za planinarenje i izlet

 

Oko 65 odsto  teritorije Srbije čine brežuljci i najlepše planine Srbije. Ima preko 700 planina u Srbiji, od čega je 15 planinskih vrhova iznad 2000 metara. Najviši je planinski vrh u Srbiji je Đeravica od 2.656 mnv u masivu Prokletija, a najniža srpska planina je Avala sa 506 metara nadmorske visine.

Za početak sam odabrala da vam predstavim Top 10 najlepših planina u Srbiji mada je to težak zadatak, jer ima 30-ak fantastičnih planina u Srbiji koje zaslužuju da se nadju medju prvih 10. Teško je reći da je neka planina najlepša planina Srbije, to je ipak stvar ličnog ukusa. Pa ipak, trebalo je izabrati Top 10 planina i to smo i učinili za ovaj pregled. Iako nisu samo planine one koje krase prirodu naše zemlje, u nekim sledećim tekstovima ću pisati i o drugim prirodnim lepotama i mestima koje treba obići, kao što su kanjoni, pećine, reke.

Obišla sam celu zemlju uzduž i popreko. Zadnji put sam išla Srbijom pre nekog vremena kada smo u okviru projekta 33 dana hodali od granice Makedonije do granice Madjarske kroz celu Srbiju. Skoro svakog vikenda idem na planinarenje po nekoj od naših nejlepših planina. A obišla sam i dosta planinskih vrhova po svetu, počev od Mont Everesta, pa mislim da sam dovoljno videla i stekla iskustvo da mogu da kažem koje su najlepše planine Srbije.

Volela bih kada biste i vi podelili moje iskustvo i vikendom se uputili na neku od najlepših planina u Srbiji. One vas mirno i strpljivo čekaju. Posvetite sledeću godinu planinama i šetnjama po njima.

PLanina Rtanj Najlepše planine Srbije Moj izbor Top 10 najlepših planina u Srbiji

Top 10 planina u Srbiji – najlepše planine Srbije su:

 

1. Tara

2. Suva planina

3. Stara planina

4. Beljanica

5. Kablar

6. Rtanj

7. Jadovnik

8. Mokra Gora

9. Besna kobila

10. Kopaonik

 

U narednim člancima i nastavcima ovoga teksta o svakoj planini ćemo napisati nešto posebno i prikazati slike koje pokazuju zašto su one najlepše planine Srbije.

planina Jadovnik Najlepše planine Srbije Moj izbor Top 10 najlepših planina u Srbiji

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana koja se popela na najviši svetski vrh Mont Everest. Živi za putovanja i obilaske prirodnih lepota širom zemlje i sveta. Vlasnik je sportskog kluba Alti koji za pojedince, grupe i firme organizuje planinarske uspone, avanturistička putovanja, vikend šetnje, timsko druženje i motivaciju u prirodi.

www.alticlub.org.rs 

. . .

7 komentara

 • Malo sam razočaran vašim izborom top 10 planina. Ne znam kojim ste se kriterijumima vodili, ali ne mogu da verujem da planina Zlatar nije na spisku.
  Jedino vas opravdava, ako niste čuli za Zlatar (kao i većina garađana Srbije).
  Ne bih želeo da vam nabrajam zbog čega je Zlatar ispred većine sa vaše top liste, jer se u to možete uveriti prostim googlanjem.
  Nisam sa Zlatara, iz Beograda sam, pa gledam Srbiju očima stranaca. A ti isti su mnogo puta Zlatar opisivali u superlativima, kao najlepšu planinu Srbije.
  Možda nemem prava da komentarišem vaš izbor, ali obzirom na iskustvo i reputaciju koju imate, očekivao sam više.
  Pozz

 • Cenim da je Dragana od Top 30, kako je sama rekla, svela na Top 10 planina na način kako bi pokrila celu Srbiju. Elem, pošto su Jadovnik i Zlatar susedne planine, pala je odluka na Jadovnik… Koja je lepša? Obe su lepe… to i Dragana zna.
  Ja ih nisam guglova ni jednu, ali sam ih posećivao… obe su jednako lepe, i treba ceniti nečiji trud da nam to pokaže…
  Evo jednog od albuma sa Jadovnika, a ima malo i Zlatara, fotografija ipak govori 1000 reči… 🙂
  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2603467085313.2149887.1213925524&type=3

 • Onda će naši vredni čitaoci (a svi znamo kako smo pokretljivi kao narod i volimo prirodu a ne beton) u toku jedne godine obići svih 30 planina i sledeće godine neće ići nigde 🙂

  Ovako bolje da im svake godine predstavljaš nove ideje i novih 10 planina za planinarenje. Da se ne istroše brzo 🙂

 • Zaista je sramota ne pomenuti Zlatar.Ko je bio shvatice da je on najlepsa planina nase zemlje. Netaknuta priorda pleni, a svez vazduh opotavlja telo I dusu.

Ostavite komentar