Tajna uspeha Novaka Djokovića

U čemu je tajna uspeha Novaka Djokovića u svetskom tenisu a u čemu Rodžera Federera

Uporedjivanje sposobnosti dva vrhunska tenisera i koja je to tajna zašto su postali broj 1 u svetskom tenisu

 

 

U čemu je tajna uspeha Novaka Djokovića i Rodžera Federera

Postoji li uopšte neka tajna uspeha Novaka Djokovića. Da postoji. I ima ih više.

Senzacionalistički mediji i tabloidi su za tajnu uspeha Novaka Djokovića tvrdili da je ona u načinu ishrane, i u načinu klizanja po terenu. Kao eto, Novak Djoković je na savet misterioznog nutricioniste promenio način ishrane i izbacio hranu sa glutenom i odmah je postao igrač broj 1 u svetu tenisa. Druga priča je o tome kako se on dobro kliza na podlozi teniskih terena i tako stiže loptice. Treća tajna uspeha Novaka Djokovića je to što se on zavetovao da će se boriti kao samuraj za sebe i svoju otadžbinu, i tako redom.

Niko nije ni pomenuo da je tajna uspeha Novaka Djokovića njegova vera u Gospoda i u sebe, da se zbog toga svaki put prekrsti na početku meča i na kraju meča, zahvljujući se Gospodu na talentu koji mu je dao, na podršci u kritičnim trenutcima kada se lomi meč, i na svim ostalim komponentama koje ga čine teniskim igračem broj 1 u svetu.

S druge strane najuspešniji teniski igrač svih vremena Rodžer Federer nema nijednu tajnu. I igra u vremenu Novaka Djokovića i još uvek zna da pobedi našeg asa iako je pri kraju karijere. Činjenica, je da za pobedu nad švajcarcem treba stvarno imati veliku tenisku tajnu u rukama, nogama, srcu i glavi.

Zamolio sam zato svoje prijatelje teniske trenere i igrače da mi malo objasne u čemu je tajna uspeha Novaka Djokovića a u čemu Rodžera Federera. Popričali smo o mnogim aspektima njihove igre i svaki aspekt tenisa ocenili, odnosno oni su ocenili a ja sam samo to sve lepo stavio u tabelu koja uporedjuje Novaka i Rodžera.

 

Tajna uspeha Novaka Djokovića i Rodžera Federera

Ocena za svaku karakteristiku od 1 do 10, gde je 10 maksimalna ocena sposobnosti. Maksimalan ukpan skor je 200 bodova.

 

PerfomanseNovak DjokovićRodžer Federer
Fizička konstitucija

9

10

Kondicija i sprema

10

9

Motoričke sposobnosti

9

9

Mentalna čvrstina

10

9

Servis prvi

9

10

Servis drugi

10

9

Return

10

9

Forhend

9

9

Bekhend

10

10

Volej igra

8

10

Taktika u meču

9

9

Vineri

9

10

Raznovrsnost udaraca

9

10

Igra na osnovnoj liniji

10

9

Igra na mreži

8

10

Dijagonale

10

10

Neiznudjene greške

10

9

Podrška navijača

8

10

Uticaj na sudije

9

10

Trener i tim podrške

9

10

Total

185

191

 

Možete i sami procenjivati na svoj način koliko je ova tabela tačna i koliko odslikava igrače. Mislim da je tajna uspeha Novaka Djokovića isto što i tajna uspeha Rodžera Federera, a to je vrhunska spremnost na skoro svim pozicijama.

Talenat kakav jeste, uz vredan i naporan rad doneli su Novaku uspeh i zasluženo ga postavili na mesto broj 1 u svetskom tenisu, iako većina mojih prijatelja misli da je objektivno gledajući Federer kompletniji igrač od Novaka, ali … kao što rekoh, pored svih kvaliteta koje ima kao sportista i ličnost, Novak ne igra sam na terenu, uvek se pomoli za pomoć Svevišnjeg.

To je tajna uspeha Novaka Djokovića.

. . .