Brankica Živković

 

“Za većinu navedenih sela retko ko je čuo“ i akcija „Darujmo reč“

.

… Za dečiji osmeh, za novi svet, za radost, ushićenje, volju, ljubav, obrazovanje, za KNjIGE, za DECU! Tako malo treba… Malo želje, lepih misli, ljubavi… Ljubavi prema pisanoj reči i prema deci… Jer, ono što možemo da decu da uradimo jeste to da ih pomoću knjiga uvedemo u neki novi svet, da ih naučimo da vole reč, reč na papiru. Sa takvim mislima u akciju je krenula Zorica Sentić, književnica koja živi i radi u Kanu u Francuskoj, a rođena je u malom selu Levosoju, kod Bujanovca.

Deca koja žive u zabačenim sredinama nemaju svoju biblioteku i, samim tim, nemaju mogućnost da se sretnu sa svim čarima koje nudi knjiga. Gospođa Sentić je pokrenula akciju „Darujmo reč“ upravo sa ciljem da se toj deci obezbede knjige koje su neophodne za njihov duhovni razvoj. Ova akcija pokrenuta je pre šest godina. Do sada je sakupljeno mnogo knjiga. Trenutno su u akciju uključene škole u selima: Levosoje kod Bujanovca, Predvorica i Zele kod Bojnika, Svođe kod Vlasotinca, Barelić kod Vranja, Vrtogoš i Rataje kod Ristovca, Šarlinac kod Doljevca, Jovac kod Ćuprije, Guševac kod Svrljiga, Jablanica i Mačkat blizu planine Zlatibor, i mnoge druge, a akcija ima za cilj dalje širenje.

Sve ovo funkcioniše bez ikakvih finansijskih sredstava, dakle, poklanjaju se knjige, a ne novac. Svi članovi akcije moraju imati pre svega želju, ljubav i dobru volju. Jedino uz sve to zajedno akcija funkcioniše.

Za većinu navedenih sela retko ko je čuo. To su sela koja su zabačena i u kojima ima malo đaka. Malo čiji glas se čuo u ovim selima, malo ko je bio zainteresovan da bilo šta učini za njih. Zorica Sentić, zajedno sa svojim prijateljima, doprla je do ovih sela pomoću knjige. Sada ondašnja deca imaju solidne biblioteke. Dakle, omogućeno im je da čitaju knjige i pomoću njih postaju obrazovaniji. Dobila su mogućnost da prošire svoje vidike i da nauče mnogo toga novog. To njima puno znači. Sve ovo im ne bi bilo omogućeno da gospođa Sentić nije došla na ideju da onaj ko ima malo više, učini bar nešto za ovu decu koja nisu imala ništa. Sve plemenito što iko uradi za njih, biće mu stostruko vraćeno, tako ona kaže. Sada deca sa radošću čitaju nove knjige i spremaju se u pohod na nove pobede.

U akciju je uključeno dosta ljudi, među njima i poznati pesnik za decu Dobrica Erić, kao i ostali „kumovi“ akcije: Tihomir Stojanović, Jacques Vallerand, Vladan Radoman, Zlata Živadinović, Ana Milošević, Zvonimir Popović, Ljuba Manasijević, Vico Dardić, Ana Šomlo, Bartholomeus-Henri Van de Velde, Stéphanie Zeitoun, Drago Pantić, Jelisaveta Danilović i Sabahudin Hadžialić. Tu su i koordinatori: Goran i Marko Marinković, Ana Joksimović, Vesna Jovanović, Nataša Ćirić, Jelena Radojković, Jelena Janković, Brankica Živković, Miljana Stojanović, Danijela Stanković, Aleksandra Veljković i Saša Jovanović. Čitav tim se bori za decu, za njihov napredak i obrazovanje, za bolje sutra.

Svako ko ima želju i dobru volju može da pristupi akciji, da pomogne time što će širiti dobru reč. Hvala unapred svima u ime mališana koji uživaju i koji će tek uživati u blagodetima koje nose knjige.

Za više informacija pogledajte sajt    www.darujmorec.com

Pišite nam na      [email protected]

. . .

Brankica Živković, profesor srpskog jezika i književnosti. Koordinator akcije „Darujmo reč“ u regionu Leskovac – Niš.