ARSEN DEDIĆ

Hrvatski pevač kantautor koji je obeležio čitavu jednu epohu u SFRJ. Arsen Dedić biografija kantautora lepe muzike i lepog stiha

 

Biografija Arsena Dedića kantautora i kompozitora

Arsen Dedić hrvatski kantautor pesnik pisac muzičar pevač

Arsen Dedić

Arsen Dedić je rodjen u Zagrebu 28. jula 1938. godine u Šibeniku, Republika Hrvatska. U rodnom Šibeniku je završio Gimnaziju i Srednju muzičku školu.

U zagrebu je 1959. godine upisao Muzičku akademiju koju je završio 1964. Svira flautu i ima sopstveni Kvartet flauta Arsena Dedića.

Uz svoju suprugu hrvatsku pevačicu Gabi Novak predstavlja suštinski deo kvalitetne kulture zabavne muzike Hrvatske estrade. Svoju karijeru je otpočeo u dobu koji bi mogli nazvati zlatna epoha jugoslovenske zabavne i pop muzike.

Po opredeljenju pesnik, njegova karijera je prvo krenula sa lepim rečim i stihovima, i uskladila se sa njegovim muzičkim obrazovanjem i opredeljenjem, i od njega stvorila nezaboravnog kantautora jugoslovenske muzičke scene i zabavne muzike. Arsen Dedić i njegova pojava na jugoslovenskoj muzičkoj sceni je koincidirala sa talasom francuskih kantautora u to vreme početkom 70-ih godina prošlog veka i dominacijom festivala i šlagera čiji je stalni učesnik bio Arsen Dedić bilo kao izvodjač, kompozitor ili tekstopisac za druge pevače.

Arsen Dedić ipak prvi javni uspeh postiže kao pisac sa knjigom Brod u boci, koja postaje bestseler u svoje vreme, 1971 godine.Zatim sledi niz drugih knjiga i dela: Narodne pjesme, Pjesnikov bratić, Zamišljeno pristanište, Pjesnik opće prakse, Poesia e conto, Čagalj, 101 pjesma, Kiša – Rain, Hladni rat ..

U medjuvremenu Arsen Dedić počinje pisati i komponovati muzičke pesme, knjige za decu, muziku za film i pozorište, obradjuje muzički mnoštvo pesnika i dela, stvara nezaboravna muzička dela i pesme i formira se kao kompletan multitalentovan umetnik. Arsen Dedić je sve u svemu nalik jednoj renesansnoj osobi i umetniku: pisac, pesnik, muzičar, pevač, kompozitor.

Objavio je preko 40 albuma i primio nebrojeno mnogo nagrada. Uvek je bio odmeren u ponašanju, nenametljiv, lepih manira, lepe muzike i lepog stiha.

Arsen Dedić je zaslužio da bude muzička legenda.

 

Najbolje od Arsena Dedića – Arsen Dedić i njegove najlepše pesme

Ako je uopšte moguće napraviti izbor Najbolje od Arsena Dedića

 

Arsen Dedić – Pamtim samo sretne dane

 

Arsen Dedić – Djevojka iz moga kraja

 

https://www.youtube.com/watch?v=Mn8UOGZ6GJw

 

Arsen Dedic – Tvoje nježne godine

 

ARSEN DEDIĆ – Djevojka za jedan dan

 

Arsen Dedić – Ono sve što znaš o meni

. . .