Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Muzika

Arsen Dedić biografija – hrvatski pesnik, kompozitor i pevač lepog stiha

 

ARSEN DEDIĆ

Hrvatski pevač kantautor koji je obeležio čitavu jednu epohu u SFRJ. Arsen Dedić biografija kantautora lepe muzike i lepog stiha

 

Biografija Arsena Dedića kantautora i kompozitora

Arsen Dedić hrvatski kantautor pesnik pisac muzičar pevač
Arsen Dedić

Arsen Dedić je rodjen u Zagrebu 28. jula 1938. godine u Šibeniku, Republika Hrvatska. U rodnom Šibeniku je završio Gimnaziju i Srednju muzičku školu.

U zagrebu je 1959. godine upisao Muzičku akademiju koju je završio 1964. Svira flautu i ima sopstveni Kvartet flauta Arsena Dedića.

Uz svoju suprugu hrvatsku pevačicu Gabi Novak predstavlja suštinski deo kvalitetne kulture zabavne muzike Hrvatske estrade. Svoju karijeru je otpočeo u dobu koji bi mogli nazvati zlatna epoha jugoslovenske zabavne i pop muzike.

Po opredeljenju pesnik, njegova karijera je prvo krenula sa lepim rečim i stihovima, i uskladila se sa njegovim muzičkim obrazovanjem i opredeljenjem, i od njega stvorila nezaboravnog kantautora jugoslovenske muzičke scene i zabavne muzike. Arsen Dedić i njegova pojava na jugoslovenskoj muzičkoj sceni je koincidirala sa talasom francuskih kantautora u to vreme početkom 70-ih godina prošlog veka i dominacijom festivala i šlagera čiji je stalni učesnik bio Arsen Dedić bilo kao izvodjač, kompozitor ili tekstopisac za druge pevače.

Arsen Dedić ipak prvi javni uspeh postiže kao pisac sa knjigom Brod u boci, koja postaje bestseler u svoje vreme, 1971 godine.Zatim sledi niz drugih knjiga i dela: Narodne pjesme, Pjesnikov bratić, Zamišljeno pristanište, Pjesnik opće prakse, Poesia e conto, Čagalj, 101 pjesma, Kiša – Rain, Hladni rat ..

U medjuvremenu Arsen Dedić počinje pisati i komponovati muzičke pesme, knjige za decu, muziku za film i pozorište, obradjuje muzički mnoštvo pesnika i dela, stvara nezaboravna muzička dela i pesme i formira se kao kompletan multitalentovan umetnik. Arsen Dedić je sve u svemu nalik jednoj renesansnoj osobi i umetniku: pisac, pesnik, muzičar, pevač, kompozitor.

Objavio je preko 40 albuma i primio nebrojeno mnogo nagrada. Uvek je bio odmeren u ponašanju, nenametljiv, lepih manira, lepe muzike i lepog stiha.

Arsen Dedić je zaslužio da bude muzička legenda.

 

Najbolje od Arsena Dedića – Arsen Dedić i njegove najlepše pesme

Ako je uopšte moguće napraviti izbor Najbolje od Arsena Dedića

 

Arsen Dedić – Pamtim samo sretne dane

 

Arsen Dedić – Djevojka iz moga kraja

 

https://www.youtube.com/watch?v=Mn8UOGZ6GJw

 

Arsen Dedic – Tvoje nježne godine

 

ARSEN DEDIĆ – Djevojka za jedan dan

 

Arsen Dedić – Ono sve što znaš o meni

. . .

5 komentara

 • Zar ne bi bili tacno napisati; Arsen je pesnik koji trenutno zivi i radi u republici hrvatskoj. umesto te tvrdnje „hrvatski pesnik“ jer covek je od Srpskih roditelja pa…. samo da se zna istina

 • Komentatori i komentari su tu da slobodno dopisuju, tumače i ispravljaju istoriju 🙂

  Zamislite da smo napisali sledeći tekst:

  „Arsen Dedić je zapravo srpski šansonjer rodjen u Šibeniku u Kraljevini Jugoslaviji, koji trenutno od rodjenja živi, radi i peva na hrvatskom jeziku, u sadašnjoj Republici Hrvatskoj“.

 • Ja ga voliim ,
  slusala sam ga u neboderu u Zagrebu kada sam bila mlada,sada sam 75 godina..
  Zao mije sto ga vise nema i drugih pjevaca u neboderu,Zagreb.
  Bila su to prekrasna vremena..Neka ga bog blagoslovi i svaka mu hvala za sve pjesme .i moja
  divna sjecanja na ta divna vremena. Srbi,Hrvati ,Slovenci i t.d.,umjetnost nema granice.
  Dragi Arsene ,neka Te bog prati i blagoslovi jer Ti si bio i sada si divna dusa..

 • Крштено име Арсеније Дедић звани Арсен, Србин. / Kršteno ime Arsenije Dedić zvani Arsen, Srbin.

  Biografija, a takav propust?! / Биографија, а такав пропуст?!

Ostavite komentar