Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Gastro

Dodatni sastojci za hleb – recept za hleb i čemu služe mleko, jaja i ulje u hlebu

 

Svaki recept za hleb ima neke dodatke. Zašto se u hleb stavljaju sastojci za hleb kao mleko, jaja i ulje.

Recept za hleb i osnovni sastojci za hleb. Kako napraviti beskvasni hleb iz biblijskih vremena

 

Dodatni sastojci za hleb - recept čemu služe mleko, jaja i ulje u hlebuNajprostiji recept za hleb iz biblijskih vremena je jednostavan i sastojci za tradicionalni domaći hleb su samo voda, brašno i so. Čak nema ni kvasca. Odnosno ima ga, ali to je kvasac koji se tokom mešanja hleba spontano ugradi u testo iz vazduha, pa dužim stojanjem počne malo da nadima testo. Jer, spore kvasca postoje u vazduhu koji nas okružuje, isto kao što i bakterije koje sire hleb postoje u vazduhu. No, tih spora kvasca ima malo u prirodnom okruženju i zato je biblijski hleb stajao najmanje čitav dan nakon mešanja testa da nadodje od prirodnog kvasca.

Nakon toga su ljudi shvatili da taj prirodni kvasac ostane aktivan i u bajatom hlebu, pa su stari hleb koristili kao kvasac za novi hleb. Stari hleb se natopi vodom, izmrvi i pomeša sa svežim testom da mu bude kvasaca. To inače radi i dan danas industrija hleba, zato se bajati i stari hleb ne baca, već se vraća u pekaru, mrvi i ubacuje u novo testo. Kako mi je jedan profesionalni pekar rekao, učešće starog hleba u novoj vekni je negde oko 15 do 20% svežeg hleba.

Inače, najprostiji biblijski hleb je takozvani Esenski hleb. Sastojci za hleb nalik esenskom su još jednostavniji, samo žito i voda. I sunce. Potopite žito na par dana, da počne da malo klija, pa procedite, izmrvite žito, dodate so i ostavite napolju na suncu da sunce ispeče hleb. To je zaista živ hleb. Ali, pazite se infekcija, od biblijskih vremena se mnogo toga promenilo, nije to više isto žito, nije isti vazduh, sve je zagadjeno a nisu više ni isti ljudi.

S druge strane, oduvek sam se pitao kada pogledam neki zanimljiv recept za hleb ili deklaraciju i sastojke obogaćenog hleba zašto se nešto stavlja u hleb. Moja prva pretpostavka je bila da se svi dodaci za hleb dodaju radi ukusa. Posle shvatiš da se sastojci za hleb sastoje i od materija koje produžavaju svežinu, trajnost, daju rupičastost, vazdušastost, boje hleb da izgleda starinski ili integralno, daju mu miris ili samo pomažu da se testo bolje umeša.

Na kraju kada sam počeo da koristim mini pekaru dobio sam i knjigu sa uputstvima i receptima za hleb. Recept za hleb, osim sastojaka za hleb i uputstva kako se pravi, ima u sebi o objašnjenje zašta šta služi – koji dodatni sastojci za hleb šta čine hlebu. Zato sam odlučio da taj tekst podelim sa internet zajednicom, da kada već mesite i pečete hleb, imate malo više informacija čemu služe sastojci za hleb.

.

Dodatni sastojci za hleb – Recept za hleb sa mlekom, jajima, uljem

Objašnjenje za šta koji sastojak u hlebu služi prenosim iz Knjige recepata za mini pekaru Moulinex

Pekarski kvasac: ovo je dehidrirani prirodni kvasac koji nalazimo u prodavnicama zdrave hrane (dve supene kašike na 500 g brašna).

Prašak za pecivo: može se koristiti samo za pečenje kolača, a nije pogodan za pečenje hleba.

Tečnosti koje se koriste treba da budu mlake, ili na sobnoj temeperaturi (ne više od 38°C) da biste obezbedili pravilnu reakciju sa kvascem.

So: osnova u pravljenju hleba i mora se precizno izmeriti. Uvek upotrebljavajte sitno mlevenu i po mogućnosti neprerađenu so. Pazite da so i kvasac ne dođu u kontakt pre nego što je aparat počeo proces mešenja.

Šećer: pomaže fermentaciji, hrani kvasac i daje hlebu zlatnu koricu. Kao i so, mora biti precizno izmeren i ne sme biti u kontaktu sa kvascem.

Ostali sastojci:

Masnoće: daje mekoću i ukus hlebu. Ako koristite maslac, iseckajte ga na kockice, radi lakšeg mešenja.

Mleko i mlečni proizvodi: menjaju ukus i teksturu hleba. Takođe, oni su emulgatori zbog kojeg je sredina hleba mekša i ukusna. Možete koristiti sveže mleko ili mleko u prahu.

Jaja: obogaćuju testo, daju mekoću kao i boju hleba. Menjaju testo i teksturu hleba i pomažu pri narastanju.

Začini i dodaci: Svi aditivi mogu se dodati u hleb. Začini u prahu mogu se dodati na početku, u brašno, ali ovi začini se stavljaju u posudu nakon zvučnog signala da se ne bi zgnječili u procesu mešenja, već samo umešali u testo.

Zlatko Šćepanović

. . .

16 komentara

 • Lično ne bih preporučio dodatke za održavanje svežine, ubrzanja narastanja te one koji bi menjali ukus. Takvi dodaci uglavnom su sintetizovani i opterećuju zdravlje ljudi.
  Najvažniji dodatak pored soli, šećera, kvasca, ulja i prirodnih semenki nekog ploda jeste ljubav. Hleb, ali i jelo, spremljen sa zadovoljstvom i osećajem ljubavi ima daleko bolji ukus.
  Iz iskustva znam da hleb iz mini pekare ima zadovoljavajuću trajnost i svežinu. Pa ipak, ako neko ne može da ga utroši dok je još svež, može odmah po njegovom hladjenju da jednu polovinu stavi u plastičnu kesu i zamrzne u zamrzivaču. Takav zamrznuti hleb ako se uveče izvadi iz zamrzivača, zajedno sa kesom, ujutru bude jednako svež baš kao što je bio u trenutku zamrzavanja.
  Ipak, pored električne mini pekare dobro bi bilo napisati pravljenje domaće mini pekare od zemlje, zarad onih koji imaju uslova da je naprave negde u uglu svog dvorišta. Hleb iz takve pekare je nenadmašnog ukusa. Njemu trebaju samo brašno, voda, so, kvasac, malo ulja (masnoće) i neizbežne ljubavi.
  U takvoj mini pekari se može peći i kuvati još mnogo toga.

 • Slažem se da hleb iz peći na drva ima mnogo bolji ukus od električnog mini pekača, ali malo ko sada u stanovima može da ima kamin ili peć na drva.

  Ima dodataka koji su prirodni kao što su surutka, džem ili kakao za bojenje hleba, razni začini, za koje mislim da nije problem staviti ih, ali ima i aditiva i emulgatora koji su sintetički i koje treba izbegavati.

  Naravno, najbolji hleb je onaj koji se sa ljubavlju pravi, hleb od duše pravljen 🙂

 • Praviti ili peći nešto sa ljubavlju je veoma dragoceno, a pitanje je samo dana kada će se pojaviti visoko precizni uređaji koji će moći da izmere određenu vrednost hleba koji je rađen sa ljubavlju ili bez nje. Ova činjenica je odavno poznata u vezi sa vodom u eksperimentima koje je sprovodio Masaru Emoto. Takođe, na svojstvo hleba može uticati i molitva, kao i mnogo čega drugog. Osoba koja pravi hleb takođe veoma utiče na svojstvo hleba, odnosno bitan je stepen propuštanja Ljubavi Božje (kroz sebe). Ista ta Ljubav nije čovekova niti od čoveka, već dar Božji. O tome valja povesti dosta računa, da se neko kojim slučajem pogordio ne bi!

  Kvasac:
  Link koji sledi je način na koji se može napraviti kvasac koji je daleko kvalitetniji od onih iz marketa. Prednosti upotrebe ovakvog kvasca se ne mogu nabrojati, niti jednostavno napisati, jer je to tema za sebe. Ovakav kvasac u sebi sadrži pun spektar svega i svačega, a koji je itekako potreban svakom čoveku.

  http://www.coolinarika.com/recept/kvas-kiselo-tijesto-lievito-madre-sourdough-starter/

  Brašno:
  Veoma je bitno da brašno koje se koristi za izradu hleba bude dobijeno od žitarice koja je rasla na adekvatnom tlu bogatom mineralima. To zrno u sebi sadrži pun spektar elektro magnetne energije (sve boje duge), koja kasnije treba biti oslobođena u telu čoveka prilikom konzumiranja hleba. Naravno, brašno bi trebalo da se samelje ručno ili na kamenu od mlina na vodu, bez elektromotora, jer elektromotori koji se nalaze u raznim uređajima za mlevenje često nisu dobro izolovani i na taj način oštećuju talasnu strukturu mlevenog zrna. Isto brašno treba biti organsko i da se, po mogućnosti, žitarica u rastu zalivala vodom koja je posebno tretirana (filter od prirodnih minerala) i naknadno propuštena kroz magnet na određeni način. Najbolje bi bilo brašno uzeti od nekog bratstva iz nekog Pravoslavnog manastira koje ima parcelu za svoje potrebe. Brašno bi trebalo biti integralno, ali ipak gde se deo mekinje u određenom procentu odstrani, jer to direktno obara stepen kiselosti dotičnog brašna, što je u uskoj vezi za fitinskom kiselinom i upotrebom mlaćenice (Buttermilk) u pravljenju hleba. Neko tvrdi da se mlaćenica treba napraviti od obranog mleka. Naravno, misli se na mlaćenicu koja je napravljena u nekom zdravom seoskom domaćinstvu, a ne iz marketa.

  Voda:
  Voda je voda i to je ok. Ipak, najčešće se pri pravljenju hleba, bar u zadnje vreme, upotrebljava i mlaćenica (u kombinaciji sa vodom), koja je fermentisan mlečni proizvod, dakle neki procesi su se već pokrenuli i odigrali, a koji su od krucijalne bitnosti za pravljenje hleba. Ovo je usko vezano za obaranje stepena kiselosti hleba, što je opet najviše vezano za fitinsku kiselinu, naročito ako je u pitanju integralno brašno od raži. Dakako, najkvalitetniji hleb bi upravo trebao biti od raži, bar tako kažu, ali pripremljen na odgovarajući način, sa odgovarajućim sastojcima. I hleb bi trebalo jesti sa određenim namirnicama, a koje će izazvati hemijsku kiselo baznu reakciju u telu čoveka, što za rezultat ima maksimalnu iskorišćenost minerala, vitamina i sl. Fitohemikalije su, opet, posebna priča. Tu su još i enzimi i vlakna, što je posebna tema, svakako.

  So:
  Bitan sastojak i trebalo bi da bude onda u pitanju Celtic Sea Salt u varijanti Fleur de Sel. Može i Selina Hawaii Salt. Zašto? Zbog minerala koji su prirodni i sadržani su u ovim solima i jako bitni za čovekov organizam, naročito na ćelijskom nivou (odnos natrijum – kalijum), odnosno usko povezano za limfu i tečnost čovekovog organizma (voda u telu). Za razliku od ovih soli, kuhinjska so ili morska rafinisana predstavljaju, na neki način, čisti „otrov“ za telo svakog čoveka. Bilo bi jako dragoceno da svaki čovek pređe na one prvo gore navedene soli u svakodnevnoj upotrebi, jer će onda u organizmu doći do bitnih promena, a što se najviše može odraziti na čist i ispravan prenos signala nervnim putem. Takođe, mnogi danas preporučuju upotrebu destilovane vode i neke činjenice kako telu uopšte nisu ni potrebni određeni minerali, što blage veze sa smislom nema. Ali sa prelesti – itekako ima!

  Mešenje:
  Svi umešani sastojci treba da bar prenoće, ako ne i dva noćenja da budu, kako bi testo prošlo dodatni neophodni proces fermentacije. Ovo je jako bitno!

  Pečenje:
  Hleb ispečen u rerni na struju nema blage veze sa hlebom koji bi se trebao peći upravo u nekom smederevcu ili nekoj sličnoj peći na drva. Bitno je to da drva ne remeta elektro magnetni spektar namirnice koja se sprema na ovakvoj „vatri“. Naravno, posuda u kojoj se hleb peče može biti od raznih materijala ali je sve veća popularnost posuđa od livenog gvožđa koje se naglo vraća u modu diljem sveta. Ovde je opet u pitanju hemijski sastav posuđa od livenog gvožđa, te oblika rešetke, odnosno spoja i rasporeda hemijskih elemenata kod ovog materijala.

  Mnogo popularna Kirlijanova fotografija i PIP kamera samo mogu da posluže kao, danas bar, trenutni pokazatelj vrednosti neke namirnice spremljene na ovakav način. Takođe, potpuno viši nivo je priprema hleba – Slavskog kolača sa osvećenom vodom i određenim simbolima koji imaju visoko energetsku učinkovitost (višeg, nebeskog, reda). Nisam siguran, ali neko kaže da se može (o)svetiti i so. Ne znam da li možda može i brašno, onda.

  Prilikom jela bilo koje hrane, pa tako i ovog hleba, trebalo bi izgovoriti molitvu Oče Naš i biti zahvalan Bogu na svakoj mrvi hleba i onome između mrva, čak.

  To bi bilo to, ukratko, mada se tema može proširiti po potrebi! I treba se prilikom jela držati što podalje od televizora sa starom katodnom cevi, te mobilnih telefona, mikrotalasne rerne, laptopa ili tableta sa aktivnim wireless pristupom i naravno bežičnog telefona, tj, njegove bazne stanice.

  Au revoir!

 • @ Dr Nešo Varda

  Hvala na iscrpnom doprinosu temi. Zanimljive, mada malo i kontroverzne teme 🙂

  Masaru Emoto je dokazano varao pri slikanju osećanja vode, birao je samo one fotografije koje su potvrdjivale njegovu teoriju.
  I kirilijanova fotografija meri samo jednu frekvenciju energije, ne može na primer, odrediti biološku vrednost hrane. Daće vam bolju sliku sveže genetski modifikovane biljke hranjene sa veštačkim djubrivom nego ubrana organska biljka sa zdravog tla 🙂

  Ostali saveti su u redu, mada vrlo zahtevni.

 • @ Zlatko Šćepanović

  Potpuno ste u pravu i hvala vama. Pomenute teme (ili termini) možda i jesu kontroverzne i neka niko ne prihvati ništa od gore iznetog zdravo za gotovo. To su samo neki moji lični zaključci koji nikako ne moraju biti tačni. Što se tiče Masaru Emotoa i Kirilijanove fotografije, više sam to pomenuo u kontekstu da nešto postoji što mi i ne vidimo (Nešto je trulo u državi Danskoj = Za prevaru ne moraš ni znati ali je možeš osetiti). Naravno, po tome “nevidljivom” delu nikako ne treba da se prčka u nastojanju da se nađe “Božja čestica” ili da se napravi neki GMO proizvod koji je bolji od prirodnog. Ovo ima veze sa idolopoklonstvom, što je katastrofalno loše. Pre svega, Masaru je Japanac, a oni, koliko znam, su dosta ateističan narod. I sva ta aparatura i merenja su pod velikim znakom pitanja, naravno, a zbog nameštanja rezultata, odnosno tumačenja po principu raznih svojatanja (kako kome odgovara!). Ja sam uvek bio nekako najviše za varijantu Oca Tadeja Vitovničkog (Kakve su ti misli, takav ti je život). U tom svetlu treba i posmatrati moj odgovor na ovu temu.

 • @ Dr Nešo Varda

  Dodao bih nešto oko vašeg komentara da je raženi hleb najbolji za ishranu. Na jednom drugom mestu kod jednog poznatog slovenačkog fitoterapeuta i naturopate je bilo reči da je najlekovitiji hleb od ječma. I fitoterapeut ga je upotrebljavao za lečenje raznih bolesti.

  Nisam siguran da li je zdraviji ražani ili ječmeni, ili možda ovseni, mada iz iskustva pripremanja hleba vidim da su medjusobno dosta različiti 🙂

  Ipak, dodao bih jednu opasku ne celu priču, a to je fantastična sposobnost ljudskog organizma da preradi svaku vrstu hrane i prilagodi je sebi. Samo što taj organizam treba odmoriti i očistiti s vremena na vreme postom, i ne naprezati ga stalno prejedanjem i lošom hranom.

 • @ Zlatko Šćepanović

  Što se tiče toga koji je hleb bolji, ječmeni ili raženi, ovakav ili onakav, sa ovim ili sa onim, mislim da je to totalno periferno pitanje. Od svega toga je napravljena, faktički, neka vrsta besciljne kulinarske umetnosti, a poenta je, opet, po meni, nekako promašena. Onda se ljudi dive istom tom hlebu koji su sami napravili i takmiče se ko je više u pravu i čiji je hleb bolji i zdraviji. Sve izgleda spada na to da čovek živi da bi jeo, a ne da jede da bi živeo. Bar u velikoj većini slučajeva danas. I svi ti, da kažem, moderni pravci lečenja, na primer, presnom hranom i sličnim stvarima idu u totalni fanatizam, a koji se u jednom momentu graniči sa ludilom. To je jako loše, jer čovek prvo nekako izgubi kontrolu nad samim sobom, a kasnije izgubi i kontakt sa Bogom, što je strašno. Jednostavno se poguri i postane rob običnim glupostima i budalaštinama. I, pre svega, svaki hleb je nekako dobar na svoj način. Ne treba od toga praviti neku nepotrebnu nauku kojoj se poklanja pažnja! Pažnja treba biti usmerena na reč Božju! 🙂

  Ajd, da dodam i ja još nešto na celu ovu priču. Usko vezano za post samo da dodam da je to veoma dobra stvar, ali opet post je dosta kompleksna tema, sama po sebi. Naime, ne može se postiti tek tako. Obično ljudi uzmu sve zdravo za gotovo, nađu nešto na internetu, te postupe po principu: “Ma, valjda ja znam kako se posti, neće mene niko da uči!” Iza ovoga se krije gordost, koja rađa nepoverenje, koje opet rađa neposlušnost, a to je jako loša stvar i to ne kažem ja, već to kažu činjenice. Post koliko ima veze sa telom, toliko ima veze i sa dušom. Tu je, nekako, opet na snazi i čestična i talasna priroda čovekova.

  Pre svega, uzećemo primer nekog običnog čoveka Pravoslavne veroispovesti sa ovih prostora. Velika većina ne ide u Crkvu i nema pojma šta se to tamo ustvari dešava. Više im prija da gledaju TV serije, jedu picu i piju Koka-kolu. Onda imaju zdravstvene probleme i probaju sve i svašta, pa tako probaju i da poste. Ali postiti samo da bi se telo iscelilo je robovanje telu i strasti. To je čist promašaj. Pogotovo ako je ta osoba vodila neadekvatan život pre toga, pa su se u njenom organizmu formirali uslovi sa nastanjivanje velikog broja nepotrebnih i štetnih parazita. Pre svega, sve u prirodi zrači nečim, pa isti ti paraziti zrače nekom svojom energijom i tako prave smetnje u čovekovom organizmu. Ukoliko taj čovek, prepun parazita, koje zasigurno ima, počne da posti, eto tako, imaće neviđene probleme, najverovatnije, najpre sa žuči, pa i sa svim ostalim. Paraziti će se pobuniti i počeće da faktički “jedu” svog domaćina jer osete da su im dani odbrojani. Ovo nije šala. Ovo bi trebalo shvatiti jako ozbiljno. Iste te parazite je potrebno prvo odstraniti iz tela čovekovog na neki od načina i posle toga uspostaviti sve mere da se oni opet ne nastane u telu. Ovaj proces je nekada veoma mukotrpan. I na ovaj način se vraća prirodna ravnoteža, zdravlje i balans u telu.

  Dalje ostaje samo da svaki pojedinac prihvati čenjenicu da je grešan i da se to “vodom” ne pere. Tu sledi uloga Crkve u smislu čišćenja (greha). Naime, kako postoje telesni paraziti, isto tako postoje i duševni. I ovi paraziti se moraju izbaciti iz čovekove duše i da se odmah stvore i dalje održe potrebni uslovi kako se isti ponovo ne bi nastanili, kojim slučajem, ne daj Bože.

  Na kraju, nekako, ispada da je čovek običan primo-predajnik. Ono što “prima” u sebe, to će iz sebe i da “emituje”! A, može da se uključi i da prima Božje mislene radijuse ili negativne mislene radijuse koji vode do raspadanja i tela i duše (Otac Tadej o tome priča). Čovek, dakako, ima Slobodnu volju da bira. I, tu sad imamo dalje korake. Neko se suviše veže za telesno, neko se suviše veže za duševno, a zaboravi se na duhovno, koje je i najbitnije u celoj ovoj priči. Ta Duhovna Revnost je istinska Sveta Revnost! Sve ostalo je ispod toga i spada u obično foliranje koje se pre ili kasnije obavezno završi krahom. Nekako se sam nameće od sebe zaključak da treba samo da budemo malko poslušnija deca Božja, bar poslušnija od naših (pra)roditelja i sve će biti ok! 🙂

  “Nikada se i ni u čemu ne smeš uzdati u sebe, niti verovati sebi! Uzdaj se jedino u Boga!” – Nikodim Agiorit

  “Jer vremena je malo, a Večnost treba steći!” – Jeromonah Rafailo (Boljević), Iguman manastira Podmaine, Budva

  Predlog za poslušati:
  http://www.youtube.com/watch?v=AFjjzv8uxz0

 • @ Dr Nešo Varda

  To oko posta i načina kako se posti ste u pravu, jer sam iskusio da je početak sa postom traumatičan. Tu pomaže dosta molitva, i ona ti da podršku da prve postove lakše prebrodiš. To i duhovnici preporučuju da se pri početku posta ljudi revnosnije mole. Ond stigne i pomoć.

  Posle sve samo ide, post više nije mučenje tela već relaksacija duha, što iz perspektive nekoga ko počinje sa postom izgleda nestvarno 🙂

  A onda dodjemo i do pravljenja posnih hlebova 😉

 • Dr. Nešo Varda, uživala sam čitajući Vaš komentar. Ali, imam jednu molbu. Pomozimo onima koji manje znaju od Vas… Kažete paraziti u telu, moraju se odstraniti. Konkretno, savet kako. Paraziti u duši, šta preduzeti ? Molim Vas, učite nas, pomozite da prevladamo neznanje i površnost. Hvala unapred. <3

 • @ Zlatko Šćepanović

  To oko posta ne kažem ja i nisam ja u pravu, nego to kažu mnogi drugi ljudi koji su daleko kompetentniji od mene. Ja ne zaslužujem da tim ljudima prašinu obrišem sa obuće. Ovo oko molitve je jako ozbiljna tema i tiče se toga da postoji i duševna i duhovna hrana, a ne samo telesna. Takođe, drugi ljudi su mnogo kompetentniji da o tome kažu nešto više. A, već i govore, samo ljudi ne slušaju! 🙂

  @ Viki Vesna

  Ovo je tema koju je otpočeo Zlatko, a ja sam samo ovde, takoreći, gost. Ukoliko se on složi, ja ću vam dalje ovde izneti neke „moje“ zaključke. Dakle, samo ako se Zlatko složi. I, odmah da napomenem, naravno da ću i vama i svakom drugom da pomognem ali je vama i svima drugima prevashodno potrebna pomoć od Boga, a ne od mene. I, molim vas, nemojte se meni zahvaljivati, ja sam veći grešnik nego vi, i znam mnogo toga manje od vas. Kada poželite da se zahvalite meni, nemojte to da učinite, već se odmah zahvalite Bogu (Jedinom Svedržitelju) i njegovoj Nauci! 🙂

 • Dr Neš Varda

  Slobodno iznosite svoje zaključke gosn Varda, ovakvi sajtovi i služe za razmenu mišljenja, sve dok ona nisu dekonstruktivna 🙂

  Ili pak napišite celovit tekst pa pošaljite Redakciji da se objavi. Ima često takvih slučajeva da komentatori pošalju svoj tekst i da se on objavi, čak i ako Redakcija misli drugačije. A na Bašti stvarno ima sasvim suprotnih mišljenja i stavova.

  Mislim da samo u dva slučaja Redakcija nije htela da pusti tekst čitaoca jer se temom ili jezilkim stilom nije uklapao u neku atmosferu koja ovde vlada.

 • @ Viki Vesna

  Odmah da napomenem da je ovaj tekst samo informativnog karaktera. Ja nisam doktor klasične medicine, a ni neke alternativne, niti sam položio Hipokratovu zakletvu, već sam lekar prirodne medicine, a validnost te diplome je tek itekako upitna. Sve čitate na sopstvenu odgovornost i svako ko bilo šta od ovoga iznetog prihvati ili primeni – čini to na sopstvenu odgovornost! I naravno da dr Nešo Varda nije moje pravo ime, već pseudonim. Pošto ste pročitali ove uvodne informacije, prvo malko porazmislite o svemu, a zatim možete da čitate dalje ili da ne čitate
  dalje, sve ovisi o vama.

  Pre svega, svaki čovek bi trebao da zna zašto nešto traži, tj. šta će to njemu, ustvari.
  I, pre svega, zašto bih ja pomogao nekom pijancu da suzbije posledice pijanstva
  (mamurluk) ako će opet sutra da ode i da se naloče raznih alkoholnih pića? Pre
  svega, mamurluk je odlična stvar jer vam vaše telo govori da ne radite nešto
  što treba da radite. A, velika većina to ignoriše i tera po svome i dalje. Ukoliko pomognem tom čoveku, ja, na neki način, direktno radim protiv Boga, jer
  je Bog uspostavio taj mehanizam, a da bi spasio čoveka od totalnog samouništenja
  duše i tela. Na taj način rizikujem da preuzmem deo njegovog duga, od tog
  čoveka, na sebe ili deo njegovog greha na sebe, bolje reći. Probajte da na
  internetu potražite slučajeve kada su lekari dobijali iste simptome kao i
  pacijenti koje su lečili. Čak, na primer, prilikom masaže na masera se može
  preneti ukočenost nekog dela tela od klijenta i to baš ta ukočenost od koje
  klijent i boluje. Veoma retki pojedinci će vam iskreno priznati da se ovako
  nešto stvarno dešava. Za zapadnu medicinu ovo je misterija, a za istočnu ovo
  praktično i ne postoji jer je sve to samo „u glavi“!?! Za mene, ovo je
  svakodnevna realnost!

  Tu odmah dolazimo do glavne činjenice da vama može pomoći samo Bog Jedini i da vas jedino On može potpuno izlečiti. Naravno, uz vaš pristanak, tj. od vaše Slobodne volje sve opet zavisi. Ja ću vam ovom prilikom dati neke smernice u vezi parazita (tuđina), a vi dalje vidite šta ćete s tim da radite ili ne radite. To važi i za sve ostale koji čitaju ovaj tekst dalje!

  Paraziti u telu nastaju tako što čovek, u velikoj većini slučajeva, radi neke stvari koje radi i većina. I misli da je to sve ok. No, kako se ne hrani adekvatno i ne vodi zdrav način života dolazi se do toga stanja da stvara preduslove za nastanjivanje telesnih i duševnih parazita kod sebe. U stvari, on se samo ponaša kao većina. Ništa više. Međutim, na njemu je da proveri da li ta većina možda, kojim slučajem, greši. Ukoliko se hrani kontaminiranom hranom, a takva je skora sva danas, bez obzira što mnogi umisle da je upravo ta “njihova” ishrana zdravija, snosiće posledice. Takođe, ako su nekome misli loše, snosiće isto posledice. Ukoliko čovek pokuša da reši problem tako što će se osloniti na sebe, u njemu će se roditi sto pitanja, pa će svako od tih pitanja roditi sto potpitanja i tako dalje. Prvi korak je taj da čovek uoči svoju nemoć i da shvati da on sam sebi ne može pomoći, ma koliko se trudio. Pomoći mu može samo Bog. Niko drugi!

  Najveća greška je kada neko shvati, po simptomima koje ima, da u njemu, u njegovom telu i duši, postoje paraziti koje ne vidi, te krene u drastične i nagle korake. To je najgore što može da uradi. Čovek pre svega treba da se SMIRI i da polako uvidi kako je dospeo u zatečeno stanje i izvuče neke zaključke. Ukoliko počne da krivi nekog drugog za svoje stanje, to je jako loše. Ukoliko počne da krivi većinu ljudi što se ponaša kako se već ponaša, to je još gore. Čovek mora da sam uvidi zbog čega je bolestan, ustvari. Kad touvidi onda će morati da se iskreno Pokaje. A, kada se Pokaje, moraće da se Promeni (Metanoja, Promena Uma ili Promena u Umu) i da stvori i održi dalje uslove kako se ne bi slučajno vratio na stari put, na stari način života. To podrazumeva kompletnu promenu u samom čoveku, promenu načina mišljenja (reči i dela). Isus je tu jasan i kaže: “Ja sam Put, Istina i Život!”. Slava Bogu, mi samo treba da prihvatimo gotova rešenja koja su već odavno ponuđena. I da sve svoje probleme prepustimo Bogu da ih On rešava. Ovo nikako ne znači da se predajemo ili da postajemo pasivni u celoj priči. Naprotiv, stvari stoje potpuno drugačije. Uglavnom ispadne da ništa nije onako kako nam se u prvi mah učinilo da jeste.

  Ukoliko se hrabro opredelite za ovaj Put, onda će se uslovi za rešavanje parazita ponuditi sami od sebe. Stvoriće se uslovi da se rešite tih napasti ali na mudar način, pošto paraziti ako samo i naslute da ih se želite rešiti – krenuće odmah da vas unište potpuno. Oni imaju takvu narav da ako oni propadaju i bliži im se kraj, onda će za sobom obavezno povući i vas. Ili ako ih pokušate izbaciti ali neuspešno ili samo uspete ukloniti neke, onda će se preostali zavući još dublje, a da bi pravili
  još više štete i da bi ih još teže izbacili. I nemojte slučajno parazite da
  krivite za ništa, ima neko ko je zadužen za to, ko jedini ima pravo da Sudi.
  Krivi ste vi za sve. I doće i do mnogih Iskušenja, odmah da napomenem. Ubrzo
  ćete naći sigurno neke ljude i neku metodu koja vama upravo odgovara, jer
  postoje tolike metode da bih ih ovde mogao do sutra nabrajati. Ali nemojte
  nigde da žurite. Samo posmatrajte sve kako se odvija oko vas. Sama ta činjenica
  ukazuje na to koliko čovek sam ne može ništa da uradi. Koliko je nemoćan,
  ustvari, a opet koliko je moćan ako dozvoli Bogu da mu pomogne.

  Jako interesantna istraživanja je, na primer, sprovela dr Hulda Clark. I dosta toga se može pročitati na prezentaciji: paraziti.biz. Ne dajem prednost ni jednoj metodi (ni preparatu, tehnici), pa ni ovima što sam sad naveo. Za nas je metoda dr Hulde Clark bitna jer je definitivno uočila postojanje velikog broja parazita unutar čoveka koji se trudio da živi zdravim načinom života (opet po merilima većine ljudi), a sve to na osnovu naučnih istraživanja i sa aparaturom koju je koristila. Naravno da se odmah zapitala, otkud sada to, ti toliki paraziti u čoveku!?! Problem je daleko kompleksnije prirode i ne može se baš tako lako objasniti većini ljudi šta je sve uzrok, a oni ništa ne bi ni shvatiti, a kamoli razumeli (ovim ne želim da uvredim
  nikoga, a pogotovo ne želim da sebe uzdižem iznad ostalih, naprotiv ja sam niko
  i ništa, prah i pepeo!). Čitava problematika i sva rešenja su, napominjem,
  sadržana u Starom i Novom Zavetu. Kasnije imate radove Svetih Otaca i tako
  dalje. Mi smo toliko zastranili da ne razumemo ni Bibliju, ni Svete Oce, već
  nam neko mora tumačiti tumačena tumačenja Svetih Otaca. Dakle, od izvora smo
  daleko, baš jako! Skoro svi! Ali sve je to u redu i nema mesti panici. Sve je
  to po Promisli Božjoj!

  Ono što važi za telesne parazite isto važi i za duševne, s tim da danas ne raspolažemo dovoljno osetljivom aparaturom, a u tom smislu da
  ona nije, takoreći, široko dostupna. Ista ta aparatura bi veoma brzo ustanovila
  da neka zračenja u čovečjoj duši ne bi trebala tu da budu prisutna. A, jesu!
  Isto kao što i paraziti u telu čoveka zrače nekom energijom i mogu da se
  detektuju na taj način, tako važi i za duševne parazite. S tim da je aparatura
  za detekciju parazita u telu dostupna (bar mislim da je tako sada). I za
  duševne parazite takođe sledi isti tretman kao i kod telesnih parazita, a koji
  sam gore izneo. Kad se čovek oslobodi parazita onda može da prima nesmetano
  Božje mislene radijuse (o tome govori Otac Tadej Vitovnički). Davno je rečeno:
  „A ko se Gospoda drži jedan je duh s Gospodom. Ili ne znate da su tjelesa vaša crkva svetoga Duha koji živi u vama, kojega imate od Boga, i nijeste svoji? Jer ste kupljeni skupo. Proslavite dakle Boga u tjelesima svojijem i u dušama svojijem, što je Božije.“ (Novi Zavet, Apostol Pavle, Prva Korinćanima 6:17, 19-20, prevod Vuk Stefanović Karadžić).

  Sve se svodi na to da kroz vaš krvotok i srce teče zla krv (kontaminirana od parazita jer svi paraziti jednu fazu svog razvoja provode u krvi!), kroz vaš um teče zla misao, a kroz vaše “suptilne” strukture teče zao duh. A, trebalo bi, ustvari, da imate Čisto Srce tj. da kroz vaš krvotok teče zdrava i plemenita krv, da imate lepe, tihe i krote misli i da se ispunite Duhom Svetim – do vrha.

  Dakle, pred svima nama su gotova rešenja! Ukoliko niste
  zadovoljni odgovorom, moj savet vam je da počnete da čitate Sveto Pismo, bar nekoliko glava dnevno i da slušate što više Internet Radio Srpskog Pravoslavnog
  Manastira Lepavina. Tu su vam i Sveti Oci i Žitija (i tumačenja), a tu su vam i
  Pravoslavna Crkva i Pravoslavni Manastiri, te Monasi, Monahinje i Duhovnici.
  Ukoliko ste sa ovih prostora, krajnje je vreme da shvatitite koliko je vaša
  genetika protkana Duhovnom Zaostavštinom vaših predaka. I da shvatite da o vama
  neko vodi uvek računa i da mu je stalo do vas, pa bi valjalo da svi to imamo
  stalno na umu i da to malo više cenimo! To je odličan početak! Ako, kojim
  slučajem, imate možda neko svoje mišljenje o sebi samoj i o tome što znate,
  obavezno pročitajte knjigu Tri Sestre – Tri Monahinje (Manastir Beočin), pa
  ćete vrlo brzo shvatiti koliko ste mali i da ne znate ništa. Moraćete
  da se Ponizite i da se što pre Smirite, da vas Bog ne bi morao Ponižavati i
  Smirivati i dalje, te da prihvatite činjenicu da je sve (to) Volja Božja. Ja
  vam samo mogu reći da sam dosta lutao (bio sam ateista, išao kod astrologa, isprobao sam skoro sve moderne tehnike alternativnog lečenja na sebi, jogu, gledao u sunce, čitao ezoteriju, “Tajnu” i sl.) i našao sam samo mrtvo slovo na papiru.
  Onda sam se još više razboleo i pao toliko nisko da sam udario direktno u
  Ugaoni kamen, u temelj. Pao sam na dno dna, bukvalno! Taj temelj, to je Gospod
  Isus Hristos Spasitelj Naš Jedini. Svaka njegova reč je živa! On je zaista Put,
  Istina i Život. Slava Bogu Jedinom!

  I ne prihvatajte ništa od gore iznetog zdravo za gotovo, sve
  proverite. I obavezno pogledajte:
  http://www.youtube.com/watch?v=bWnCii21554

  “Vratimo se Crkvi kao učenici i sačekajmo riječ Učitelja,
  braćo i sestre, a oni su – i dan danas tu, i dan danas voljni da te uče i da te
  vode” – Jeromonah Rafailo (Boljević), Iguman manastira Podmaine, Budva

  “Nema učenika nad učitelja svojega, nego i sasvijem kad se
  izuči, biće kao i učitelj njegov” – Isus Hrist, Novi Zavet, Jevanđelje po Luci
  6:40

 • dr Hulda Clark je naturopata koja je promovisala priču o parazitima i lečenju raka detoksikacijom organizma od tih istih parazita, preminula je od kancera limfe.

  Procena je da bi živela duže i možda čak i preživela da je koristila klasičnu medicinsku terapiju, a ne sopstvene preparate koji su joj skratili život.

 • @ Zlatko Sćepanović

  Hvala mnogo za ovu dopunu Zlatko! Trebao sam odmah da napišem da je dr Hulda Clark preminula od tkz. Kahlerove bolesti. I da napomenem da sam dr Huldu Clark spomenuo samo u kontekstu da je koristila aparaturu koja ju je navela na neke zaključke o postojanju parazita u telu čoveka. Ovo nikako ne znači da promovišem njenu metodu, niti da je preporučujem, favorizujem, podržavam ili reklamiram. Ništa tome slično. Naprotiv, ja ni jednu metodu, bilo klasične medicine ili alternativne, ne favorizujem, niti reklamiram, niti preporučujem. Ništa tome slično. Ja sam samo izneo neke zaključke do kojih sam došao, a koji uopšte ne moraju biti tačni.

 • @ Viki Vesna (I svima ostalima koji pročitaju!)

  Mala dopuna na prethodno iznet odgovor: Jako dobro bi bilo pogledati ovaj sajt (http://www.istinik.com/)i emisije u kojima je gostovao Miroslav Mika Marković, a kako bi ova tematika bila u potpunosti jasno shvaćena!

  +++

  Zakon dužnosti:

  Prva je dužnost čovekova da čuva i izgrađuje sopstvenu dušu; druga dužnost čovekova, tesno spregnuta sa prvom, jeste da i drugima pomogne u očuvanju i izgradnji duše; treća je dužnost čovekova da čini sve što je neophodno kako bi prve dve dužnosti mogle da se obavljaju; četvrta je dužnost čovekova da ne prihvati kao dužnost ono što je protivno prvim trima dužnostima.

  Miroslav Mika Marković, Istinik

  Zakoni Duhovne Suštine:

  1) Prava Suština Sveta ima metafizičku (duhovnu) prirodu i predstavlja Primarnu Realnost Sveta sadržanu u Bogu.

  2) Materijalni svet predstavlja oblik ispoljavanja Duhovne Suštine u nama poznatom prostorno-vremenskom kontinuumu.

  3) Duhovna suština je večna i neuništiva, ona obuhvata svako vreme i svaki prostor; čovek ne može ničim oštetiti samu Duhovnu Suštinu, ali može sopstvenim stavovima, mislima, osećanjima i delima udaljiti sebe od Suštine i Pravog Smisla sadržanog u Njoj, što je po njega samog katastrofalno loše, ali što većina ljudi, nažalost, ipak čini.

  4) DUH, ili Duhovna Suština, sadrži Harmoniju kao svoje prirodno svojstvo; to je pokretač celog znanog i neznanog Sveta, a svaki haos, propadljivost, propast, patnja, nevolja i sve drugo što je loše – rezultat je udaljavanja realnosti nižeg reda od Prave Duhovne Suštine.

  Miroslav Mika Marković, Istinik

  +++

  BOG NEKA NAM SVIMA POMOGNE!

 • @ Admin, Zlatko Šćepanović, Viki Vesna (I svima ostalima koji pročitaju!)

  Primite moje iskreno izvinjenje! Na osnovu dodatnih provera i najnovijih saznanja došao sam do zaključka da neke gore navedene informacije i moji lični zaključci do kojih sam ranije došao uopšte nisu tačni i nemaju (naučno utemeljenu) validnost, čak velika većina je totalno pogrešna, pa bih zamolio administratora da, ukoliko je to moguće što pre, obriše sve moje poruke koje su (ranije) usledile u odgovorima na ovu temu (kao i ovu), pošto nemam mogućnost da ih editujem, odnosno izmenim. Ukoliko brisanje nije moguće, ograđujem se potpuno od većine gore iznetih informacija u odgovorima na ovu temu i preporučujem vam sledeći link: http://zoran-vujcic.blogspot.com/2013/12/doktorka-velkov-i-hemija-u-potpunom.html

  S poštovanjem!

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280