Svaki recept za hleb ima neke dodatke. Zašto se u hleb stavljaju sastojci za hleb kao mleko, jaja i ulje.

Recept za hleb i osnovni sastojci za hleb. Kako napraviti beskvasni hleb iz biblijskih vremena

 

Dodatni sastojci za hleb - recept čemu služe mleko, jaja i ulje u hlebu

Najprostiji recept za hleb iz biblijskih vremena je jednostavan i sastojci za tradicionalni domaći hleb su samo voda, brašno i so. Čak nema ni kvasca. Odnosno ima ga, ali to je kvasac koji se tokom mešanja hleba spontano ugradi u testo iz vazduha, pa dužim stojanjem počne malo da nadima testo. Jer, spore kvasca postoje u vazduhu koji nas okružuje, isto kao što i bakterije koje sire hleb postoje u vazduhu. No, tih spora kvasca ima malo u prirodnom okruženju i zato je biblijski hleb stajao najmanje čitav dan nakon mešanja testa da nadodje od prirodnog kvasca.

Nakon toga su ljudi shvatili da taj prirodni kvasac ostane aktivan i u bajatom hlebu, pa su stari hleb koristili kao kvasac za novi hleb. Stari hleb se natopi vodom, izmrvi i pomeša sa svežim testom da mu bude kvasaca. To inače radi i dan danas industrija hleba, zato se bajati i stari hleb ne baca, već se vraća u pekaru, mrvi i ubacuje u novo testo. Kako mi je jedan profesionalni pekar rekao, učešće starog hleba u novoj vekni je negde oko 15 do 20% svežeg hleba.

Inače, najprostiji biblijski hleb je takozvani Esenski hleb. Sastojci za hleb nalik esenskom su još jednostavniji, samo žito i voda. I sunce. Potopite žito na par dana, da počne da malo klija, pa procedite, izmrvite žito, dodate so i ostavite napolju na suncu da sunce ispeče hleb. To je zaista živ hleb. Ali, pazite se infekcija, od biblijskih vremena se mnogo toga promenilo, nije to više isto žito, nije isti vazduh, sve je zagadjeno a nisu više ni isti ljudi.

S druge strane, oduvek sam se pitao kada pogledam neki zanimljiv recept za hleb ili deklaraciju i sastojke obogaćenog hleba zašto se nešto stavlja u hleb. Moja prva pretpostavka je bila da se svi dodaci za hleb dodaju radi ukusa. Posle shvatiš da se sastojci za hleb sastoje i od materija koje produžavaju svežinu, trajnost, daju rupičastost, vazdušastost, boje hleb da izgleda starinski ili integralno, daju mu miris ili samo pomažu da se testo bolje umeša.

Na kraju kada sam počeo da koristim mini pekaru dobio sam i knjigu sa uputstvima i receptima za hleb. Recept za hleb, osim sastojaka za hleb i uputstva kako se pravi, ima u sebi o objašnjenje zašta šta služi – koji dodatni sastojci za hleb šta čine hlebu. Zato sam odlučio da taj tekst podelim sa internet zajednicom, da kada već mesite i pečete hleb, imate malo više informacija čemu služe sastojci za hleb.

.

Dodatni sastojci za hleb – Recept za hleb sa mlekom, jajima, uljem

Objašnjenje za šta koji sastojak u hlebu služi prenosim iz Knjige recepata za mini pekaru Moulinex

Pekarski kvasac: ovo je dehidrirani prirodni kvasac koji nalazimo u prodavnicama zdrave hrane (dve supene kašike na 500 g brašna).

Prašak za pecivo: može se koristiti samo za pečenje kolača, a nije pogodan za pečenje hleba.

Tečnosti koje se koriste treba da budu mlake, ili na sobnoj temeperaturi (ne više od 38°C) da biste obezbedili pravilnu reakciju sa kvascem.

So: osnova u pravljenju hleba i mora se precizno izmeriti. Uvek upotrebljavajte sitno mlevenu i po mogućnosti neprerađenu so. Pazite da so i kvasac ne dođu u kontakt pre nego što je aparat počeo proces mešenja.

Šećer: pomaže fermentaciji, hrani kvasac i daje hlebu zlatnu koricu. Kao i so, mora biti precizno izmeren i ne sme biti u kontaktu sa kvascem.

Ostali sastojci:

Masnoće: daje mekoću i ukus hlebu. Ako koristite maslac, iseckajte ga na kockice, radi lakšeg mešenja.

Mleko i mlečni proizvodi: menjaju ukus i teksturu hleba. Takođe, oni su emulgatori zbog kojeg je sredina hleba mekša i ukusna. Možete koristiti sveže mleko ili mleko u prahu.

Jaja: obogaćuju testo, daju mekoću kao i boju hleba. Menjaju testo i teksturu hleba i pomažu pri narastanju.

Začini i dodaci: Svi aditivi mogu se dodati u hleb. Začini u prahu mogu se dodati na početku, u brašno, ali ovi začini se stavljaju u posudu nakon zvučnog signala da se ne bi zgnječili u procesu mešenja, već samo umešali u testo.

Zlatko Šćepanović

. . .