Recept kako da napravite ekstra ukusan domaći džem od šumskog voća

Domaći džem od jagode, maline i šumskog voća

 

Domaći džem od šumskog voća marmelada uksan pekmez od jagode višnje maline

Predstavljamo vam vrlo jednostavan i efektan džem od šumskog voća koji možete napraviti kod kuće i leti kada je sezona šumskog voća a i zimi kada šumsko voće možete naći samo kao zamrznuto.

Pretpostavljamo da većina zna kako se pravi džem, odnosno domaći pekmez, pa ćemo dati samo suštinu recepta. Razlog zašto vam preporučujemo ovaj domaći džem od šumskog voća je njegov ukus i izgled. Ovo je verovatno jedan od najukusnijih i najlepših pekmeza koje smo mi probali. Obožavaće ga vaša deca a i svako ko ga jednom proba.

Sastojci i recept za domaći džem od šumskog voća:

400 grama malina

300 grama višnji

200 grama jagoda

100 grama kupina

Voće može biti i u zamrznutom stanju, u kom slučaju se treba odmrznuti.

300 grama šećera – bilo smedji, beli ili voćni šećer, a može i kombinacija sva tri

1 kesica pektina ili Džemfix-a Super 3:1

Dodatni sastojci: Mi ih ne preporučujemo, ali se može staviti i jedan limun, ili pak limontus. Deo voća se može zameniti i sa borovnicama, brusnicom ali se menja vizuelni utisak džema koji je takodje fantastičan jer ima izvanrednu crvenu boju. Samo ne pokušavajte da pravite džem sa aronijom jer ćete dobiti oporost u ukusu.

Dijabetičari mogu koristiti voćni šećer, sorbitol ili ksilitol kao prirodni zasladjivač. Ko želi da dobije više marmelade, može staviti i pola litre vode ali i više pektina ili Džemfiksa, ali se time drastično narušava kvalitet i pekmez postaje industrijski džem od šumskog voća.

Priprema džema od šumskog voća

U multipraktiku ispasirajte sveže ili odmrznuto voće da postane voćna kaša. Sipajte u posudu i zagrevajte. Kada proključa dodajte šećer i pektin i mešajte na blagoj vatri 5 minuta. Skinite ukuvani pekmez sa ringle i sipajte u čiste tegle ili druge posude, zatvorite poklopac i ostavite da se ohlade. Džem od šumskog voća držite u frižideru.

Bon apetite!

. . .