Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Iznad Istoka i Zapada – Istočna filosofija i zapadna nauka – rasudjivanje peto

Vladika Nikolaj Velimirović

 

Iznad Istoka i Zapada – Istočna filosofija i zapadna nauka

 

Rasuđivanje peto

ISTOČNA FILOSOFIJA I ZAPADNA NAUKA

Iznad istoka i zapada istočna filosofija i zapadna nauka rasudjivanje petoKolevka filosofije jeste Istok, od Pekinga do Atine. Kolevka nauke jeste Zapadna Evropa i Amerika. Niti je Istok za nauku niti Zapad za filosofiju. Istočna filosofija sva je u tajni, sva misaona, spontana, intuitivna.

Zapadna nauka je sva u znaku javnosti, ljubopitstva, propagande i interesa.

Niti je Istok za nauku niti Zapad za filosofiju. Kad se istočnjak prevari te poveruje u nauku, on prihvata teorije naučne a ne pozitivna znanja. Lakše mu je operisati sa teorijama nego sa znanjem naučnim. Teže mu je pod vrućinom Istoka primenjivati u život znanje nego li u hladovini mesiti evropske teorije i premesivati ih u neku filosofiju ogrnutu šarenim ogrtačem Istoka.

Kad se zapadnjak namami na neku filosofiju istočnjačku, on iz nje izvuče jednu od glavnih misli i na ovoj sastavlja svoj sistem filosofije, ostavljajući svojim kolegama da izvlače druge misli iz one iste filosofije i da na njima sastavljaju opet svoje sisteme filosofije. Jer u množini sistema gleda zapadnjak umno bogatstvo i kulturu naroda a ne u koordinaciji i jedinstvu duha.

Kao što istočnjak ogrće naučne teorije ogrtačem Istoka, tako zapadnjak oblači istočnu filosofiju u grubu odeću nauke. Tobož da bi mu njegov „sistem“ izgledao verovatniji kao izražen naučnim rečnikom i zajemčen naučnim „faktima“.

U stvari hrišćanski Zapad nema smisla za filosofiju. Istorija zapadne filosofije jeste istorija najvećih zabluda u prošlosti čovečanstva. Bog je oduzeo um krštenim ljudima koji su prezreli otkrivenu Istinu Božju kroz Gospoda Isusa Hrista pa su hteli sami pomoću neznabožnih filosofa da rešavaju osnovna pitanja o biću i životu po svome računu. Od početka Renesanse pa do devetnaestog veka zapadni filosofi su živeli od Platona i Aristotela i drugih jelinskih neznabožnih filosofa. Pa kad su ove potpuno oglodali i ostali ipak gladni, oni su se u devetnaestom stoleću naklopili na filosofe indijske od kojih se i do danas hrane, i kiteći se njihovim perjem čine sebe slavnim među neslavnim.

Indija je mati svih filosofija. Od pamtiveka filosofiranje u Indiji nerazdvojno je skopčano sa askezom. Svi filosofi indijski bili su asketi To zapadnjak ne razume i ne ceni. Jer je kod zapadnjaka intelektualna veština dovoljna za sastavljanje novih filosofskih sistema. On ne polaže baš ništa na post, uzdržavanje, moral i karakter filosofa. On ceni samo njegovu intelektualnu konstrukciju misli. Nije zapadnjak za filosofiju. Filosofe na istoku smatraju svecima. Filosofi zapadni su profesori. A između sveca i profesora razdaljina je veća nego od Istoka do Zapada.

Niti je istočnjak za zapadnu nauku. Jer je istočnjak naučen da i svetska znanja smatra nečim svetim, sakralnim, kao i filosofiju. Pa kako je zapadna nauka bez i najmanjeg oreola svetinje, istočnjak se takve nauke boji i prezire je. Prima Je samo u koliko mora, da bi odbranio život svoj od zapadne smrtonosne mašinerije. A ta mašinerija je nakaradno čedo zapadne nauke; grozni plod bračnog razvoda Zapada od svetih nebesa i nezakonitog braka sa zemljom. Mnoge protivrečne filosofije zapadne jasno predstavljaju kaznu Božju zbog odbacivanja Hrista. Jer po reči sv. apostola Pavla kao što ne marahu da poznadu Boga, zato ih Bog predade u pokvaren um. (Rim. 1, 28.)

Dve su velike ludosti kojima se nekršteno i nekršteno čovečanstvo gordi. To je filosofija istočna i nauka zapadna. Ni jedno ni drugo nije od blagoga Boga. Nego je oboje od ljudi i demona. Dve ludosti, dva prokletstva. Na kantaru svete istine Hristove to dvoje drži ravnotežu. Hristos je iznad istočne filosofije i zapadne nauke. On meri, ali On se ne meri.

Kako je sa Hristovim Balkanom?

Kad ognjilo udari o kremen onda se javlja varnica. Plamen se uzdiže u vis, iznad ognjila i kremena. Istok se sudario sa Zapadom na Balkanu. Ako bi se Balkan istovetovao sa ognjilom ili sa kremenom, ne bi bio Balkan, nego bi bio Istok ili Zapad.

Ako bi poželeo da bude plamen, iznad čelika i kamena, bio bi i ostao bi Hristov Balkan, iznad Istoka i iznad Zapada, i kao takav koristan Istoku i Zapadu.

Najgore je – biti između.

Slava je – biti iznad.

Iznad tuge Istoka i truda Zapada treba da se uzdiže pravoslavni Balkan. Tuga Istoka, to je filosofija Istoka. Trud Zapada, to je nauka Zapada. Može li tica leteti na jednom krilu? I još bolesnom?

Sudbodavac Bog odredio je Balkanu mesto iznad Istoka i Zapada. Da li će Balkan razumeti i prihvatiti tu promisaonu sudbu ili će biti smrskan kao orah između čekića i nakovnja? To pitanje ne treba da da sna ni jednom Srbinu, dokle god Srbin ne dade pravilan odgovor. A samo je jedan pravilan odgovor:

Da, Gospode, primam ono što mi Ti nudiš, a odbacujem oko što mi Tvoji protivnici sa Istoka i Zapada nude.

. . .

5 komentara

 • Bilo bi dobro govoriti o krajnostima kojima su se obreli Istok i Zapad ali ne na tako laički način.
  Podsetimo se da u svakom čoveku (naravno i ženi) postoje pozitivni i negativni principi koje još zovemo muškim i ženskim, sktivnim i pasivnim… Svako humano biće ima jedne od ova dva principa jače razvijenim pa tako nalazimo da imamo muškarce macho tipa ali i one koji su sa jače razvijenim ženskim principima. Slično važi i za ženu.
  Ono što Nikolaj nije mogao znati, zato što je na svet gledao spolja a ne iznutra a to je zato što njegov duhovni domet nije ni izdaleka dosegao nivo kojeg mu današnji poklonici pripisuju, jeste da i cela društva ili zajednice više naginju jednom ili drugom tipu; muškom, progresivnom, aktivnom, pozitivnom… ili ženskom, pasivnom, negativnom ali intuitivnom…
  Iako ova dva tipa podelismo na pozitivne i negativne oni ni izdaleka nisu pozitivni ili negativni… Njih svako od nas ima u sebi i svako od nas pa i cela društva trebaju nastojati da ih izbalansiraju. Da podjednako budu razvijeni jer onda kada ih osoba izbalansira (važi i za društvo) dolazi da ispoljavanja najboljih kvaliteta.
  Osdoba (ili društvo) sa više izraženim pozitivnim ili kreativnim principom sagledava se u čoveku na zapadnoj hemisferi dok onaj sa pasivnim, intuitivnim je stacioniran na istoku… Ko je od njih u prednosti? Ni jedan ni drugi… I jedni i drugi plaćaju težaj danak duhovnoj neizbalansiranosti… Zato je Buda i rekao da je najbolji srednji put ili neutralni put…
  Kada osoba izbalansira u sebi ova dva principa onda ona „Zna sebe“ a to je prvi stupanj na putu do spoznbaje Boga…
  Kamo sreće da Nikolajevi Balkanci imaju ove principe izbalansirane…
  O ovoj temi je odlično podučavao Rebazar Tarzs koji je Živi ECK Master iz Vairagi Reda a koji je preko 500 godina starosti. To su ti pojedinci koji su pravi i jedini predstavnici Boga u nižim svetovima…

 • E pa sad Louise, I tvoj komentar je prepun zakljucaka koji su izvedeni iz onoga sto si ti procitao ili saznao odnekud a ne iz onog osnovnog, ljudskog kao sto su misli I emocije.
  Kazes ‘Nikolaj je gledao na svet spolja a ne iznutra’. Ako si procitao ‘Molitve na jezeru’ onda bi vidio da Nikolaj razumije ili barem naslucuje kako unutra utice na spolja.
  Dakle, I ti Ovdje gledas crno-bijelo.
  Onda kazes, ‘Rebazar Tars koji je zivio 500 godina’. Je li to cinjenica da neko zivi 500 godina govori nesto o tome da doticni razumije svijet oko sebe?
  Dalje kazes ‘To su ti pojedinci koji su pravi I jedini predstavnici Boga’.
  Kako ti mozes da odredjujes ko je pravi predstavnik Boga? Da nisi ti slucajno Bog pod imenom Louis pa si dajes za pravo da odredjujes ko je ko?
  Elem, ja Sam mislio da se neko ko se bavio likom I djelom vladike Nikolaja osvrne na ove tekstove.

 • Čovjek je razumno biće,Bog mu je dao pamet,um,savjest i učinio ga slobodnim.Mislim da svatko,ma tko on bio ima pravo djeteta Božjega da rasuđuje,analizira,komentira,inače,to bi smjeli samo „sveci“. I svecem se ne rađa nego postaje,dok hodaš ovdje na zemlji hodaju i mnogi sveci,ljudih malih neznatnih i nepoznatih života koji zaslužuju svetost.Svetac nije Bog.Iz njegovog života možemo imati uzor( ako nam se sviđa) .Mislim da je ispred svakog sveca Božja Riječ koja progovara.I ne progovara Duh Sveti samo svecima,Duh Sveti je isti jučer,danas i sutra baš kao i Živa Božja Riječ,jer Bog jest Živa Riječ.Važno je osluškivati.Naša tijela Hram su Duha Svetoga,on stanuje u duši koja je ugostila Boga,Isusa. Stoga Boris,malo si pregrub,isključiv.Možda je to kod Vas tako,u nas katolika smije se razmatrati riječ sveca kao i Božja Riječ. Toliko nas je različitih i svi smo originali Božji.Bog svakome progovara na jedinstven način a ne kako „mora“ progovoriti.

  Tekst neću komentirati,osim da mi se uopće ne sviđa.Duh Sveti je Ljubav i meni je to iznad teksta. U svim tim tekstovima,samo neko neprijateljstvo,ma kada ste uzeli neki tekst koji je govorio o Bogu i ljubavi na osnovu Svetog Pisma? I sam sad sam ja kao neki bogohulitelj, ne ja sam kršćanka i u tekstu tražim Krista a ne mržnju i neprijateljstvo. Tko je kriv,tko je prav,tko je bolji,začarani krug,vrtimo se sami oko sebe.

  Otkud mi pravo bilo što reći? Ja nisam zarobljena,slobodna sam u Kristovoj ljubavi i smijem reći „sviđa mi se“, „ne sviđa mi se“. Krist me oslobodio na križu da ljubim i da budem slobodna .“Ljubi i čini što hoćeš.“ (Sveti Aurelije Augustin)

 • @ Louis Krstic

  „On (Vladika Nikolaj Velimirović) se sav okrenuo Svetim ocima i pravoslavnoj vizantijskoj klasici i duhovnosti. Uvideo je da su Sveti oci, sve one duhovne probleme koji su njega mučili i kojima je on tražio odgonetku na zapadnim univerzitetima, rešili pre mnogo vekova.“

  @ Boris

  http://www.bastabalkana.com/2009/07/sveti-vladika-nikolaj-velimirovic-zicki-biografija-i-zivot-svetitelja/

  @ Marta

  Pravoslavni vernik „Mrzi na greh“ – mrzi ono što je grešno i svaki greh kako kod sebe tako i kod drugoga.

  Vladika Nikolaj ne mrzi ni jednog čoveka zapadnjaka ili istočnjaka, on mrzi ono što su Zapadnjaci i Istočnjaci prihvatili kao filosofiju života i put pogibli kojim idu. Mrzi put i „onoga“ ko ih tim putem vodi kroz pogrešne ideje, vere koje obmanjuju, nerazumne ljude.

Ostavite komentar