Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Web

Kako zaraditi novac na internetu od SEO i web sajta – zarada od Adsensa i affliate programa

 

 

Kako zaraditi novac na internetu uz rangiran web sajt i ako znaš SEO 

Moguće je zaraditi novac na internetu i to veliki ako znaš kako. Primer kako se zaradjuje na netu

 

Kako zaraditi novac na internetu od SEO i web sajta Ukoliko želite zaraditi novac na internetu morate to i znati, imati školu i znanje, nije dovoljno imati ideju. Jedan od razloga zašto na domaćem tržištu nema mnogo uspeha i zarade od web-a je osim neznanja i ogromno nepoverenje koje vlada medju ljudima. Svi pričaju o velikim uspesima, objašnjavaju za pare drugima kako zaraditi novac na internetu a ni sami ne znaju kako da do njih dodju. A kada im se zarada na internetu stvarno i ponudi svi postanu nepoverljivi, jer uspeh ima svoju cenu. Ili drugačije rečeno: svako znanje se plaća.

Zato nam se stalno dešava da nam ljudi koji se bave SEO ili web marketingom šalju fake (lažne) upite da provere koliko znamo ono o čemu pričamo. A samo jedan površni pogled na njihove sajtove i projekte je dovoljan da se vidi da neke bazične stvari nisu odradili. Zato se i ne može zaradjivati novac na internetu i web-u.

S druge strane, ima i pozitivnijih primer sa ljudima koji znaju šta je šta i šta koliko vredi. Daćemo vam primer kako zaraditi novac na internetu kada se spoje dobra ideja, znanje i veliki trud.

Pre nekog vremena putem Bašte Balkana javio nam se jedan mladi biznismen sa sledećom porukom, citiramo deo maila:

Sajt: topm…o.com

Keyword: „m…no“

Cilj: top 3 na google.com, google.co.uk i google.co.au barem 3 meseca za redom.

Placam iskljucivo po ucinku/rezultatu.

Porazmislite, da li ima prostora za saradnju i po kojoj ceni … pozz

Hmmmm. O ovome moramo dobro da razmislimo jer se radi o teškoj kategoriji na internetu koju poslodavac želi da osvojimo. Tržište na koje se ulazi je izuzetno kompetitivno, možda i najgore od svih. Zbog privatnosti podataka ne navodimo delatnost koju poslodavac targetira. U tom smislu je i konkurencija najgora moguća, posao je najteži a cenu za ovako nešto je jako teško odrediti.

A onda kad je odrediš, teško ju je izreći zbog svih tih dolarskih nula koliko taj posao košta 🙂

Najviše nas koleba to što nismo sigurni da li imamo dovoljno vremena/snage za ovo – ovo zahteva ogromnu posvećenost, znanje i trud da se postignu ciljevi da se zaradi novac od interneta. Da barem zahtev nije top 3 sa jednom frazom, nego recimo prva strana Google-a sa malo širim spiskom fraza …

Pusticemo ovo da prenoći, a posto sutra imamo brdo tekućih obaveza preko dana na US marketu, vrlo moguće da će prenoćiti i dve noći 😉

.

Analiza SEO projekta i procena kako i koliko zaraditi novac na internetu od ideje

Dve noći su prošle, a jutro je uvek pametnije od noći. Napravili smo analizu projekta:

– niche (niša, segment) koji treba SEO-om gadjati je jedan od najtežih, naprofitabilnijih, nakompetitivnijih, itd ukratko, sve naj na svetskom nivou.

– postoje 2 „problema“ sa ciljanom SEO frazom „m…no:

                1. konkurencija je previše jaka da bi se moglo garantovati 1-3 pozicija na ona 3 Google-a

                2. jeste da top pozicija donosi oko trećine ukupnog saobraćaja, ali ostalih 2 trećine odlazi na ostale pozicije, na sajtove koji su verovatno rangirani sa longtail frazama

Domen „top…o.com“ postoji nešto preko godinu dana, ne znamo od kada je sajt online, ali pretpostavljamo da nije novorodjenče. Ovo kažemo pošto za ovo vreme nije postigao značajan uspeh na pretraživačima i nije dobro rangiran, tako da je jedino što ga može izvući ne dobar i standardan, nego sjajan i fenomenalan seo u koji se mora ivestirati ozbiljan novac, trud i infrastruktura.

Ma koliko bio sjajan taj SEO, garancija da se može postići top 3 sa onakvom frazom bi bila „puštanje magle“, skoro od strane bilo koga.

Sa druge strane, pokušaj da se postigne takva pozicija bi doneo mastan saobracaj od drugih, slabijih fraza – otprilike duplo više nego što bi ta jedna fraza donela.

Apsurd bi bio to zvati neuspehom, pa makar sajt nikada ne stigao na vrh sa baš tom frazom. Dve trećine saobraćaja su ipak veće od jedne trećine 😉

U tom smislu, spremni smo da se upustimo u posao, sa žarom i entuzijazmom, i da budemo plaćeni za rezultate, ali samo ako zaradu od adsense i affiliate reklama delimo pola-pola. Adsense i affliate reklame imaju visok cpc (cenu po kliku) u toj grani industrije i donose visoke prihode.

Poštena podela bi bila daleko u korist onoga ko uradi takav SEO (recimo 70-30%), jer ko zna, on može nešto i da napravi, ko ne zna, ne može ni da zaradi na internetu, ali zarad fer pleja idemo sa pola-pola kao našom najnižom ponudom.

Istražili smo market i popričali smo sa nekim ljudima iz USA i GB koji rade te niche – procena je da bi se sa tom frazom, ili sa desetinama slabijih longtail fraza, uz traženo rangiranje, lagano moglo zaraditi i preko 1000 e dnevno na takvom sajtu u slučaju ostvarene dobre pozicije na pretraživačima. Dakle, 30,000 eura mesečno prihoda od jednog sajta, samo zahvaljujući ideji vlasnika da udje u tu industriju, potencijalu za zaradu koji postoji u toj tržišnoj niši i dobro uradjenom SEO. Tako se samo može zaraditi novac na internetu, od kombinacije znanja, infrastrukture i ideje na kraju.

Situacija je u stvari jednostavna – takav sajt svako može da napravi bilo gde u svetu, ali sajt će biti uspešan samo onoliko koliko ima ciljanog saobraćaja i koliko bude dobro rangiran na pretraživačima.

Zato je tu SEO presudan. Ko zna, njemu se doda i on zaradjuje od neta.

SEO Anonimus

. . .

2 komentara

 • E moj SEO Anonimus al ti ide piskaranje hehehe…. sorry al moram da kritikujem… poceo si jednu temu i nisi je zavrsio nego si se prebacio na drugu koja jeste vezana za prvu ali ako pricas ljudima kako da zarade na netu kazi im lepo prostim recima.

  Registrujete se za neki affiliate program koji vam placa recimo $25-50 po korisniku kojeg dovedete kompaniji… to je slucaj sa natural health proizvodima, ili krenete sa amazon ili clickbank affiliate programom i zaradjujete % od prodaje.
  Odaberete od gomile proizvoda sta vas interesuje (oblast u koju se kolko tolko razumete) napravite sajt netreba vam puno znanja za to imate jomlu ili wordpress.

  Na gooogle adwords istrazite kljucne reci za sajt nadjete bar 3 ili vise.

  Krenete da pisete clanke do 500 reci za svaku kljucnu rec napisete barem 1 clanak i postavite na sajt.

  Sajt vam je spreman za rad ponavljate pisanje bar 1 teksta za svaku kljuchnu rec barem 1 u dve nedelje.

  Kada ste to sve spremili sad vam treba SEO da bi ste se bolje rangirali na google i da bi neko video taj vas sajt… da bi prodaja krenula.

  Za to otvorite recimo 6 web 2.0 (bloga na besplatnim bloger sajtovima kao sto je blogspot.com, wordpress.com, bolgs.com i slicni).

  Za svaki od tih sajtova napisete po 1 clanak do 500 reci (to je 6 clanaka = 2 clanka za svaku kljucnu rec). Po 1 od clanaka postavite na svaki blog i na kraju clanka postavite link ka svom glavnom sajtu (na svakom blogu link ka razlicitoj lokaciji na vasem sajtu u koliko je to moguce). Na ovim blogovim pisete po 1 novi clanak mesecno i dodajete link ka svom sajtu. To su vam T1 linkovi/sajtovi.

  Zatim registrujete jos 6 Blogova i ponovite proceduru za kao prethodna za T1 linkove samo je razlika sto tekstovi mogu biti do 300 reci i linkovi idu ka vasim T1 sajtovima.

  Mnogo je vazno ne praviti gresku kao sto mnogi to znaju da ucine pa naprave piramidu (povezu T1 linkove izmedju sebe i T2 linkove izmedju sebe ili jos gore T2 linkove ka svim T1 linkovima) tako nesto samo slabi trenutno napravljenu strukturu clanaka i linkova.

  Pravilno povezivanje je „Glavni Sajt“ – T1 – T2, i tako imate kao 6 malih repica za vas glavni sajt u 2 dubine.

  Zatim uzmete spinner program (sluzi za rotiranje sinonima u recenicama) i napravite vasih 6 T2 clanaka minimum 50% rotiranih.

  Te rotirane clanke zatim postavljate pomocu nekog od SEO programa ili rucno (rucno traje mnogo dugo) na stotine i stotine sajtova kao sto su articke direktorijumi, wiki sajtovi, social bookmark sajtovi i slicno. Sa svakim artiklom koji postavite napravite 1-2 linka ka vasim T1 i T2 sajtovima. Isto to ponavljate svakog meseca kako postavite nove linkove na T1 i T2 sajtove.

  Bitna stvar je ne premasiti recimo nekig 500-700 linkova po 1 danu inace moze izazvati alarm kod googl-a i sandboxovati vase sajtove (skinuti ih sa pretrage).

  Ja recimo to radim postepeno za 6 dana napravim celu tu strukturu (obicno potraje oko 2-3 sata na dan).

  Po potrebi u zavisnosti kolko je velika vasa konkurencija da bi ste bili prvi na google povecavate broj T1 i T2 linkova i odrzavate vase sajtove stalno aktivnim, sa novim artiklima i svezim linkovima ka novim i ka starim artiklima…

  I tako dalje i tako dalje i tako dalje….

  Srdacan Pozdrav,
  Nenad

Ostavite komentar