I Srbija ima svoj karneval u Vrnjačkoj banji koji je na turističkim mapama

Karneval u Vrnjačkoj banji – manifestacija Medjunarodni Vrnjački karneval koja će vam ostati u dugom pamćenju

 

Jedna od najznačajnijih manifestacija u Srbiji, pored „Sabora trubača“ u Guči i novosadskog „Exit“-a sigurno je i Karneval u Vrnjačkoj banji. Manje je poznato da ova manifestacija zauzima izuzetno značajno mesto među karnevalima sveta. Takođe, Karneval u Vrnjačkoj banji je od 2006. godine član FECC-a, odnosno Federacije evropskih karnevalskih gradova.

Karneval u Vrnjačkoj banji ili Medjunarodni Vrnjački karneval

Svake godine u drugoj nedelji jula, Vrnjačka banja postaje centar zabave u Srbiji. Na Vrnjačkom karnevalu se iz godine u godinu okuplja sve veći broj karnevalskih grupa kako iz Srbije, tako i iz celog sveta, uz obavezno prisustvo brojnih značajnih ličnosti.

Datum održavanja Vrnjačkog karnevala je simboličan. Naime, najstarija turistička organizacija u Srbiji je osnovana upravo u Vrnjačkoj banji i to 14. jula 1868. godine. Da se ne zaboravi taj važan datum za istoriju Srbije, odlučeno je da se Vrnjački karneval obeležava upravo u toj sedmici, malo pre i malo posle 14. jula. Početkom 50-ih i 60-ih godina prošloga veka je obnovljena tradicija održavanja Vrnjačkog karnevala. Međutim, taj prvi pokušaj obnove nije bio naročito uspešan. Karneval u Vrnjačkoj banji je bio zaboravljen sve dok ljudi iz Turističko sportskog centra „Vrnjačka banja“ nisu odlučili da obnove tradiciju održavanja Vrnjačkog karnevala. Zatim su osnovali Međunarodni Vrnjački karneval.

Sadžaj i koncepcija karnevala u Vrnjačkoj banji kakvog danas imamo prilike da vidimo je svoj oblik dobio 2005. godine.

U sklopu Vrnjačkog karnevala posetioci uživaju u brojnim aktivnostima, poput: zabavnih, kulturnih i različitih sportskih aktivnosti i nezaobilaznog maskenbala i velike, sada već međunarodne karnevalske povorke.

Maskenbal se od pre 10-ak godina održava u kafeu „Savka“, a pre su se menjala mesta njegovog održavanja. Bio je u hotelima: „Sloboda“, „Zvezda“, zatim kafeu „Lipa“…sve dok dok kafe „Savka“ nije preuzeo na sebe ulogu domaćina, a tako je ostalo i danas.

Preteča današnjeg Vrnjačkog karnevala bio je tzv. kermes, neki vid dobrotvornog bazara. Naime tada gostioničari delili vino i rakiju po centralnim ulicama, domaćice spremale razne poslastice, glumci su izvodili predstave…Čitava manifestacija je počinjala oko devet sati uveče i trajalo do kasno u noć. Jelo se, pilo, veselilo i uživalo. Domaćin manifestacije, obično upravnik nekog doma kome bi prilog od kermesa bio namenjen, bi pozivao goste, kako iz Vrnjačke banje, tako i iz okolnih mesta. A gradić se pripremao na svoj način: ulice su bile besprekorno čiste i spremne za dolazak gostiju, ukrašene lampionima i ukrasnim sijalicama… Neizostavni vatromet na kraju slavlja je upotpunjivao manifestaciju.

Naijnetresantniji deo karnevala, posebno za mlađe učesnike je svakako maskenbal, na kome mogu da učetvuju svi. Uz to, kada krene Velika karnevalska povorka kroz čitavu banju, sigurno ćete biti oduševljeni prizorom i ne sumnjamo da ćete poželeti da dođete i dogodine u banju.

Danas na Vrnjačkom karnevalu nema kermesa, ali i dalje ima dobre zabave, ukusnog jela i pića, zanimljivih izložbi, predstava, koncerata, a gostoljubivi domaćini će dati sve od sebe kako bi vam ulepšali boravak u prelepoj banji.

Turistička organizacija Srbije je Vrnjačkom karnevalu dodelila prestižnu nagradu „Turistički cvet“, koja se dodeljuje za najbolju turističku manifestacije. A karneval u Vrnjačkoj banji je bez sumnje zaslužuje.

Iz svega navedenog proizilazi samo jedno: vidimo se u drugoj nedelji jula u Vrnjačkoj banji!

. . .