Vredi li imati espresso aparat u kući. Kvalitet espressa iz Nespresso aparata i kapsula.

Moja Nespresso espreso kafa iz malog kućnog kafe aparata sa kapsulama. 

 

Nespresso kućni kafe aparat za espreso sa kapsulama Nestle kafa u ampulama

Moj prvi ozbiljni susret sa svetom kafe se desio tek u vojsci, kada sam jedno vreme bio kafe kuvar(ica). Do tada a i posle toga nisam pio kafu. Pio sam doduše neku belu kafu, to jest malo kafe i puno mleka. Tek deceniju i malo više kasnije, kada mi se rodila prva ćerka počeo sam da pijem kafu, i  to da bih pravio društvo svojoj supruzi. A i tada, nisam krenuo sa klasičnom kafom, kod nas poznatom kao turska ili grčka kafa, već sa espreso kafom. Nekako mi se espreso kafa dopala, i krenuo sam da je redovno pijem.

Moj proces učenja šta je dobar espreso je trajao nekoliko godina, doduše na potpuno pogrešnim osnovama, dok nismo supruga i ja otišli u Rim. Tamo smo doživeli „prosvetljenje“ shvativši koliko je pravi italijanski espreso različit od onoga što mi pijemo u Beogradu. Od tada, većinu espreso kafa koje popijemo po kafićima nazivamo „čorbica“, jer ono što dobijemo kada tražimo espresso lungo, ili kod nas preveden kao „produženi espreso“ nije ništa drugo do čorbica kafe. Isto se odnosi i na produženi espreso sa mlekom i kapućino, sve je to mahom kod nas čorbica, nekako su potrošači navikli da dobiju puno tečnosti u kafi, a i ugostitelji se nisu baš potrudili da izgrade kulturu izrade i sipanja kvalitetne šoljice espreso kafe.

Da biste dobili kvalitetan espreso potrebno je nekoliko naizgled jednostavnih stvari:

–          Kvalitetna kafa

–          Vrhunski uredjaj – aparat za espreso

–          Vešta i pedantna priprema šoljice espresa

Ne bih želeo da mudrujem i objašnjavam kako šoljica treba da bude vruća, da ima dovoljno pritiska u aparatu, da voda u aparatu bude omekšana, da kafa bude u zrnu pa tek pred pripremu samlevena kako bi dobili punu i svežu aromu, kako treba nabiti kafu u posudu, koliko treba da iscuri kafe – ni premalo a ni previše, kakva treba da bude pena espresa, koje mleko se upotrebljava za kapućino i za penu a koje ne, i tako redom. Time neka se bave ugostitelji. Moja današnja tema je da li možete da dobijete kvalitetan i dobar espreso iz kapsule u kućnim uslovima.

.

Espresso kućni aparat za kafu sa kapsulama (ili ampulama) – moj izbor je Nespresso

Kada su se pojavili prvi kućni espreso automati kod nas sa mogućnošću da se unutra stavi espreso kafa, mlevena ili u zrnu, mi smo odmah kupili jedan takav aparat. To je bio mali kućni aparat Krups, koji se punio mlevenom espreso kafom i ručno se spremao espreso. Dobro nas je služio više godina, i pravio je sasvim solidan espreso, bolji nego u mnogim kafićima, jer Krups ima odlične mašine za espreso. Ali mali kafe aparat je zahtevao dosta ručnog rada i čišćenja, kako od kafe tako i od mleka. Na kraju je od velike upotrebe otkazao, ispustio dušu.

U medjuvremenu sam na poslu imao Saeco kafe aparat za espreso sa mlinom. To je bio mirisni doživljaj. Priznajem, odličan aparat i odlična kafa. Izabereš dugme, on sam samelje kafu koja je potrebna za tvoj espreso i spremi ti mirišljavi kafeni doživljaj. Sjajan i veliki aparat, ali malo glomazan za kuću. Čišćenje je bilo poluautomatsko i dobro rešeno.

A onda sam na jednom putovanju po Nemačkoj upoznao koncept Nespresso poznate kompanije Nestle i njihov Espresso iz kapsule, odnosno iz malog kafe aparata u koji se stavi aluminijuska ampula napunjena kafom, stisne dugme i dobije espreso šoljica po želji, kratki, sredni, dugi espreso, čak i kapućino. Bio sam skeptičan, jer ko očekuje kvalitet od kafe iz ampula, ali nakon prvog probanja bio sam zatečen, espreso je bio odličan. I odmah smo supruga i ja počeli da razmišljamo kako da kupimo Nespresso mašinu i koristimo u našim kućnim uslovima. U tom razmišljanju smo proveli jedno 4 godine, jer Nespresso aparat ne može da se kupi kod nas, nemaju svoje predstavništvo.

Naime, Nespresso je koncept prodaje luksuzne espreso kafe u kapsulama ili ampulama u velikim gradovima gde postoji Nespresso klub u kome se kupuju aparati, ampule i prateća oprema. Na žalost, Nespreso kluba nema ni u Beogradu, ni u čitavoj ex Jugoslaviji, čak ni u Ljubljani. Najbliži klub nam je u Madjarskoj.

Osnovne karakteristike cele Nespreso priče su sledeće:

–          Postoji nekoliko malih i vrlo lepih i kompaktnih kućnih aparata za espreso i kapućino u koje se stavljaju ampule. Aparati Nespresso prave zaista odličan espreso. Ima i jeftinija varijanta Nestle espresa koji se zove Dolce Gusto, i ima ga sada i kod nas, ali niti je aparat tako dobar, niti je kafa tako dobra i ukusna. Nespresso je ipak premijum kafa i koncept. Cena Nespresso aparata (mašine) za espreso je od 110 do 140 eura za kućnu upotrebu, mada ima i daleko skupljih i većih verzija kafe aparata za poslovnu primenu.

–          Postoji 16 a sada možda i više različitih aroma espreso kafe u ampulama jer su počeli i sa nekim aromatiziranim ukusima. Ukusi su neverovatno različiti i jako kvalitetni. Svaka vrsta ukusa je obeležena svojom bojom, pa tako imate jake kafe, kremaste, organske, bez kofeina, i tako redom. Svaki ukus kafe ima pored svoje boje i naziv, kao i opis i recept kako se sprema, da li je za kratak ili duži espreso, jačina, itd.

–          Spremanje espresa je magično lako. Ubacite vodu u rezervoar za jedno 15-ak espresa, pritisnete da se zagreje voda, ubacite ampulu i pritisnete dugme za curenje kafe. Kad kafa iscuri u šoljicu, jednom polugom samo ampulu pošaljete u kontejner za ispražnjene ampule i stavite novu kapsulu. Kada se kontejner ispuni, lako ga ispraznite. Sve je vrlo lako, brzo i čisto. Za 5 šoljica espreso kafe treba vam 3 minuta vremena.

–          Ampule se prodaju u elegantnim crnim kutijama od po 10 komada. Cena kutije je od 4,2 do 4,6 eura, odnosno jedna kapsula vas košta 42 do 46 euro centi. Lako je preračunati koliko je to u dinarima, kunama.

–          Ampule kupujete u Nespresso klubu koji liči na luksuzan butik, i u kome su u vitrinama izložene sve vrste kafa, aparata, šoljica i ostalog pribora za kafe doživljaj. Obično ljudi koji koriste Nespresso aparat ampule naručuju telefonom ili mailom, pa im se donese na kućnu adresu. Dostava je besplatna.

Jedini problem koji postoji sa Nespresso kafom je što se brzo troši. Naš prijatelj Toma nam je svojevremeno doneo na poklon Nespresso aparat koji je za nas kupio u Atini i prvi kontignet od 100-ak ampula, koje su se odmah potrošile. Mi smo zbog toga jako zahvalni Tomi, samo što on tu našu zahvalnost sada oseća i kao stalnu obavezu, zato što mu mi stalno naručujemo da nam donese ampule iz Atine gde inače živi. Kako on ne dolazi redovno u Beograd, na kraju smo počeli da jurimo i rodjake da nam donose Nespresso kafu iz Dubai, prijatelje iz Budimpešte, poznanike iz Nemačke. Ali verujte, vredi. Pogotovo Nespresso espreso ukus Indria ili Roma sa vrelim punomasnim mlekom i engleskim doručkom.

Božanstveno!

P.S. Počev od 2013 godine kada je istekla licenca Nestle-a za espreso kapsule, i mnoge druge firme sada prave Nespresso kapsule. Da budemo jasni i precizni – sada se na tržištu mogu naći kapsule kafe za espreso koje odgovaraju Nespresso aparatu a da nisu proizvedene od strane kompanije Nestle. To su mnogi očekivali da bi cena Nespresso kapsula pala.

 

Korisni linkovi:

http://www.nespresso.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Nespresso

 . . .