KAKO SE PRAVI DOBRA ESPRESO KAFA. UPUTSTVO ZA BARISTE I LJUBITELJE ESPRESA

Uputstvo za bariste kako se pravi kvalitetna i dobra espresso kafa za sve one koji espreso prave za nas koji kafu volimo

.

U želji da domaći baristi i konobari nauče da prave dobar espreso evo jedno uputstvo kako se pravi kvalitetna espresso kafa.

Tu pre svega mislim na one mlade ljude koji rade i uslužuju po kafićima a nisu prošli obuku ili su neke stvari zaboravili.

Jer, ne morate imati kvalitetnu kafu da bi kvalitetno napravili šoljicu espresa koji će biti korektan ali ako ne znate da pravite espresso ni najkvalitetnija kafa na svetu vam neće pomoći da napravite ono što treba i što će biti fer prema ljubitelju espreso kafe.

Espresso kafa je jedina kafa koju pijem. Zato mi je bitno da je kvalitetna i kvalitetno spremljena. Najčešće naletim na nedostatak jednog od tih faktora u domaćim kafićima.

Na par meni prijateljskih mesta i kafića sam konobarima objašnjavao gde greše. Tim pre što u stanu imam kućni Nespresso aparat za espreso koji pravi bolji espreso od ogromne većine domaćih kafića i restorana.

Dugo sam čekao tekst o kako se pravi dobar espresso od prijatelja koji je stručnjak za kafu, ali kako prodjoše dve godine u čekanju, rešio sam da nešto napišem i sam. Nisam profesionalac i previše kompetentan oko espresso kafe ali sam joj posvećen i imao sam prilike da pijem kvalitetan espresso, pa mogu da ocenim šta valja a šta ne valja. Zato ću našim konobarima, kafedžijama i baristima da dam kratko uputstvo kako se pravi dobra espresso kafa, kako se pravi dobar espreso.

Uputstvo kako se pravi dobar espresso

1. Uredjaj za espresso kafu mora da vam je ispravan i da ima jak pritisak. Ako nema dovoljno bara da parom istisne ekstrakt kafe i arome, i najbolja kafa će dati očajan espreso.

2. Posuda za espresso kafu u koju se sipa mlevena kafa mora da je čista, oprana od prethodnog espresa, jer će se osetiti aroma dva puta produvane kafe.

3. Šoljica za espreso kafu mora da je zagrejana.

4. Koristite kvalitetnu espreso kafu. Što kvalitetnija kafa to je bolji ukus i zadovoljniji klijent. Uvek spremajte espreso od sveže samlevene kafe. Espresso kafa od sveže samlevene kafe i one koja je odstojala nisu isti napita, verujte mi.

5. Espreso kafa ima nekoliko oblika, kratak espreso – ristreto, normalan – clasico i duži espreso – lungo. Kratak espreso je prst kafe u maloj šolji -20 ml, normalan espresso je 35-40 ml, a duži espreso je prst i po do dva prsta tečnosti u većoj šolji – 60 ml.

Ono što obično naši ugostitelji daju kao duži espreso je 3 prsta espreso kafe u većoj šoljici – 100 ml. To zovem čorbica, to nije espreso. Zato uvek kada udjem u novi kafe pogledam kakav espreso služe i onda dam instrukcije koliko manje kafe da mi sipaju u šolju.

6. Dodavanje mleka u espreso kafu. U espreso kafu se nikada ali nikada ne stavlja obrano mleko. U espreso kafu uvek ide što masnije mleko, punomasno mleko, od 9, 10, 12% mlečne masti. To je stoga što masnoća iz mleka pojačava ukus kafe i daje joj finu aromu. Espresso kafa spremljena sa obranim mlekom je kao genetska modifikacija filter kafe, bljak.

7. Mleko ili šlag možete dodati u espreso šoljicu ili kao hladno ili kao toplo ako želite espreso sa mlekom. Najčešće se sipa mlečna pena dobijena mešanjem na aparatu punomasnog mleka sa vodenom parom, ali to treba da se radi kratko, da voda ne razvodni mleko.

U makijato, kratki espreso ide samo pola kašičice pene. U produženi espreso ide možda jedna supena kašika pene.

Kako izgleda dobar espreso

Dobar espresso mora da ima ravnomernu penu od kafe, bež boje i debelu 2 milimetra, ujednačenog tona, bez tamnih oboda. Taman obod na peni od espreso kafe je pokazatelj da je espreso loše spremljen, da je duže točena kafa nego što treba.

Miris mora da bude na sveže spremljenu kafu. Ako nema mirisa, dobili ste bajatu kafu ili je loše spremljen espreso.

Ukus espresso kafe mora da bude pun i jak. Dobar espreso je gust.  

Kvalitetan i kvalitetno spremljena espresso kafa se bez problema može piti bez šećera i bez mleka. Meni je to izgledalo nestvarno dok nisam probao svojevremeno u Rimu pravi italijanski espreso. Tada sam shvatio šta znači kvalitetan espreso i kakav je to doživljaj za nepca.

Uživajte u espresu.

Zlatko Šćepanović