Srpski ansambl narodnih igara i pesama Kolo oduševljava ceo svet ali ih nema u Beogradu

Nacionalni ansambl Kolo – dobra priča koja traje decenijama

 

Nacionalni ansambl Kolo za narodne pesme i igre Srbije

Kada dodjete u bilo koju razvijenu zemlju i hoćete da odete na vrhunski umetnički doživljaj uvek vam je jasna preporuka gde i šta možete pogledati od stalne postavke, počev od Boljšoj teatra u Rusiji, preko Bečke opere, Kineskog pozorišta lutaka, Milanske skale, Berlinska opera, Njujorški Brodvej. U Srbiji vas čeka Beogradska filharmonija, Narodno pozorište, … i ne čeka vas Nacionalni Ansambl Kolo.

Ansambl Kolo vas ne čeka u Beogradu jer su oni stalno na turneji, i relativno retko održavaju koncerte u Beogradu. To iznenadjuje s obzirom da Ansambl Kolo ima svetsku reputaciju, da je veoma cenjeno svuda po svetu i da je nacionalni ansambl pod patronatom države. Ipak, ansambl Kolo nema stalnu postavku u glavnom gradu i ne drži često koncerte narodnih igara i pesama koje izvode. Foksu su im turneje po svetu, da li zato što oni to hoće ili država neće da im obezbedi uslove u glavnom gradu.

Zašto je to tako verovatno nikoga u Srbiji ne iznenadjuje, ali iznenadjuje ljude iz sveta koji su gledali ansambl Kolo u svojim matičnim zemljama, i kada dodju u Beograd izraze želju da odu na koncert Kola. Razgovor sa jednim strancem koji voli naš nacionalni ansambl. Pita da li može da ode da pogleda stalnu postavku i koncert Kola.

„Nema“.

„Kako nema?“

„Lepo, nema. Ansambl Kolo nema stalnu postavku u Beogradu i redovne nastupe, čak ni njihov drugi ansambl, koji bi tu mogao da se uvežbava za tureneje“.

„To je stvarno čudno, ansambl Kolo je fenomenalna umetnika trupa. Sjajno igraju i sjajno izgledaju. They have amazing perfomance and wonderful concerts“

„Da, ali u nekoj drugoj zemlji, ne tako često u Beogradu“.

Zato mi na ovom blogu postavljamo stalnu postavku nastupa Kulturno umetničkog ansambla za narodne igre i pesme Kolo. YT nam to sada omogućava. Želimo da vam skrenemo paćnju na jednu sjajnu priču i ansambl Kolo koji reprezentuje Srbiju u najboljem svetlu gde god se pojave. Najbolje iz Srbije.

Nacionalni Ansambl Kolo – koncert na Kalemegdanu

 

 

Koncert ansambla Kolo počinje koreografijom Olge Skovran „Igre iz Srbije“ koja je prva postavljena na repertoar ansambla Kolo, a premijerno je izvedena 28. novembra 1948. godine na svečanoj Akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu. U nastavku slede „Šopske igre“ – igre iz Istočne Srbije, Kosovske svatovske igre i „Trojno“, čobansko nadigravanje, Istočna Srbija.