Dragana Rajblović

 

Najlepše planine Srbije – planina Tara

Planina Tara je moj prvi izbor za Top 10 planina u Srbiji za planinarenje

.

Ja ovako zamišljam raj“ izjavio je dr Etkin Klark, direktor Evropske fondacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova, prilikom obilaska nacionalnog parka „Tara“ kada je video kako izgleda jedna od najlepših planina u Srbiji – planina Tara.

 

Kanjoni, vodopadi, vidikovci, jezera, zeleni vrhovi, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet, stanište mrkog medveda, ekološki očuvana prirodna sredina i kako je opravdano nazivaju, fabrikom crvenih krvnih zrnaca.

Planinarenje, planinski biciklizam, šetnja, kupanje u jezeru, jahanje, kanjoning, avantura, odmor je samo deo onoga što može da vam pruži planina Tara.

Masiv planine Tare nalazi se u zapadnoj Srbiji, u severozapadnom delu oivičen dubokim kanjonom reke Drine, na koji se pruža prelep pogled sa brojnih vidikovaca, “Banjska stena”, “Kozija stena”…

Pored reke Drine, krasi je jezero Perućac kao i Zaovinsko jezero.

planina Tara Najlepše planine Srbije Moj izbor Top 10 planina u Srbiji za planinarenje

planina Tara i reka Drina photo: Vladimir Mijailović

Dužina planine Tare je 50 km, a širina 22 km i ima prosečnu nadmorsku visinu od 1200 m. Najviši vrh je Kozji rid sa 1591 mnv, a najniža kota 291 m, odnosno visina jezera Perućac.  Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Zbog povoljne klime i zabačenosti na planini Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili.

Područje NP Tara obiluje arheološkim nalazištima koja datiraju od neolita do srednjeg veka. Poznate su neke nekropole – stećci u Perućcu, ostatci srednjevekovnog utvrđenja Solotnik i manastir Rača, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 13-og  veka.

Tara planina Najlepše planine Srbije Moj izbor Top 10 planina u Srbiji za planinarenje detalj

Planina Tara jesenji pejzaž

 

Na planini Tari je obeleženo 18 planinarskih staza sa ukupnom dužinom od 120 km, kao i 27 biciklističkih staza dužine oko 420 km.

Planina Tara ima i brojne kanjone. Prolazak kroz njih je prava avantura, ali uz potrebnu opremu i vodiče.  Na planni Tari se nalazi jedan od najekstremnijih kanjona  u Srbiji, “Kanjon Zvijezde” ili “Selski potok” sa brojnim vodopadima od 50 metara. Izlazak iz ovog kanjona je krunisan spustom od 500 metara visinske razlike.

Iako obiluje divljinom, planina Tara je planinski turistički centar, sa ugostiteljskim objektima svih nivoa.

. . .

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana koja se popela na najviši svetski vrh Mont Everest. Živi za putovanja i obilaske prirodnih lepota širom zemlje i sveta. Vlasnik je sportskog kluba Alti koji za pojedince, grupe i firme organizuje planinarske uspone, avanturistička putovanja, vikend šetnje, timsko druženje motivaciju u prirodi.

www.alticlub.org.rs